Ако ја викаат и мојата биби ќе си бидат исти со тетка и Леле на нероден петко капа му кроиме. Или е некое пречуство
Pa ne dozvoluvaj.Kako toa ja prekrstuvaat.Kako ke ja vikaat od sega taka i ke si ostane.Sveki na malava ednas i rece Darce.Vikam kakvo Darce be,Daria .Ne mi go prekrstuvaj deteto.Ova nase CE na krajot na sekoe ime Mislam pretcuvstvo e.Nesto ubavo se krcka
А што ќе кажете за Пешкирчо? за гревови. @monik55 Дај Боже да е претчувство, искрено и од срце ти посакувам едно Бисерче да си имаш. @stevemila Братучед ми така ја викаше кога дојде. А и на мене и мм ни се испушта некогаш така нагалено да ја речеме Сите други по име си ја кажуваат.
Ima I Kamenka I Katastrofa ako se sekavate na listata na najcudni iminja vo Makedonija. Katastrofa ja krstile deka bila 5 zensko dete vo familija. Kolku treba da si nenormalen taka da si go krstis deteto od start go obelezuvas.
Да се живи и здрави само, надимак скоро сите ќе имаат.Посебно ако во одделение/клас се повеќе, на пример мене по презиме ме завикаа и така ми остана, абе ко дедо некој стар да викаатИли па една Анастасија што ја викаат Таска На другар му смислив име џоа шпанска серија, среќа само јас така го викам
Ете ретко, а традиционално дека ние многу модерни Свеки еднаш се обрати на моето со Е на крај и и реков никако така да ја викаш.. и не ја вика. Како ќе ја викаат блиските, така и другите ќе се научат.
Локум, Ресана, Лимонка. Има ли други вакви уникатни имиња? Јас сум за православни имиња. Такви си имаат децава. За првото не ја ни прашавме кумата. Самата рече - Како сакате, така. Маж ми го одбра името. И на мене ми се допадна. За второто ја прашавме кумата и ни се допадна нејзиниот предлог.
Синко е 11мес. Ужасно се нервирам и буквално дрско и агресивно реагирам кога некој на името ќе му го додаде она " че " ! Се фрустрирам до тој степен што некогаш ми иде онака кочијашки сочно да изреагирам кога иако ќе напоменам така да не му се обраќаат,па као за инает уште 2-3 пати ќе се обратат и на крај имаш :ама зашо е малецок и мил и од милост! А, кога ќе порасне и нема да е вака мил како ќе го викаш ( јас прашувам секад ) зар ќе му се обратиш со " ште "? Па ако ти е мил обрати му се со милиот ..... , љубов, среќо итн. Океј може на некој не му пречи тоа " че " ама јас се ужаснувам кога ќе му го додадат на малиов мој. Отсекогаш на секое дете сум му се обраќала како што е крстено и заведено во изводот на родените. И строго сум против извртувања на имиња ( сепак мој став ). И секогаш сум метала дека ако веќе се извртува името поубаво е така и да се викало детето. Сметам дека треба да се ослонува бебе/дете по целосното име кое го има. Без " че " ; " чка " ; " ца " итн. Ако ти е мило детето ете пред името па и без име да додадеш обраќај му се со : љубов, убав/а , мил/а , шеќер/на , среќо/а итн. Може не сите се согласуваат со ова, но јас го имам овој став и првата опомена ми е на смеење ( за да не испаднам страшило ) кога опоменувам, вториот пат малку дрска и веќе третиот пат сум страшно дрска и отсечна.
Не знам зошто кога ќе се спомни " традиционално " име одма се фаќате за Богољуб, Стојан, Стојадин и сл. Никој што ги сака традиционалните имиња не алудира на овие крајности. Се мисли на еве да речам нормално име, не некое што сами го измисливме. Иако апсолвиравме дека за вкусови не се дискутира, сепак може да се искаже мислење. За мене Ина на пример не е име. Нека биде Илина, што е Ина? Ние имаме старо име, не е Сројанка, ни Перса, ни Велика. И имиња како Матеа, Деана или Дариа не се ставаат без Ј во наш јазик. Од пусто уникатни да се направиме освен. А за Мишел јас знам и машко и женско со ова име. А колку просто ми звучи со наше презиме како на нашите преку екваторот, ќе се воздржам. Мишел Стојановски, топ!
Многу убави сите три. Ти посакувам што побрзо дс почнеш да ги искористуваш Не го кажав во лоша конотација, само како специфични имиња кои ги знам.
Значи не збпруваме за традиционални. Се знае што е традиционално име. А без Ј би одела и јас од проста причина ѓто ако се селам во странство да не го викаат детето дарџан на пример.
Мене еве на пример Лина не ми се свиѓа, па и Каја. Не знам зошто, ама повеќе ми иде на кученце да му ставиш такво име. Тоа си е мое мислење
Megju I i A i E I A treba da stoi J. No zenskite varijanti na maskite iminja Matej, Andrej,Dejan se pisuvaat bez j.
Се е ствар на вкус, името може да ти се допаѓа или не, и се е тоа во ред. Сепак желбата да се биде уникатен оди во такви крајности, што сакајќи детето да има уникатно и неслушнато име, се трават такви измишљотини што на крај наместо интересно, звучат смешно.
Па не знам дали се селат сите што ставаат така. Што има да мислам за странство, јас мислам за името стандард. Мене никаде не ме викаат со џ. @Black girl Лина постои од порано. И во песни го има. Поприфатливо ми е од ина. Каја исто не ми е убаво.Побрзо Катица би крстила. Кој како сака, ама да не се лути ако грото се исмева. @Cosmi Точно. Истото и јас го напишав. Во мк јазик е така, а како му чини на странците, си патиме за се друго не само за имиња.
Кукла го спомна Мирослав, Мирослава па мене ми е убаво женско ( не ме тепајте). Матичната на дедо ми се вика така и ептен ми дојде убаво кога го чув името, искрено Мирослава никој не познавам , може затоа Другарка ја крсти малата Мирјана. На свекрва и. Ама дури беше трудна кога ја прашував како ќе се вика -- Мирјана ама Мими ќе ја викаме. Ќефот да се направил. Па крсти ја Мими. Не ми е јасна. Во одделение имав Македонка, исто имам комшиче Македон, 2 годининки е, на свекорот да било. Маки го викаат Душиче. На моево му измислуваат нагалено име. Некои ме прашуваат. Им кажувам јасно и гласно неможе! Онојпат првпат се гледам со едни луѓе и нагалено ми го викаат Очи ќе им ископав.
@forumce и јас си ја викам нагалено некогаш така,ама само јас,инаку строго правилно.Еднаш внуката поголема и ја закачаше нешто и и се обрати со Бисерке и оваа мојава и се сврте и вика-Јас не сум Бисерка,јас сум Бисера,ама онака опнато. Сум слушнала и јас за Пешкирчо ,цимерката ми има кажувано во нивниот крај имало случај каде детето било крстено по двајцата дедовци Пешо и Кирчо затоа што едниот дал стан ,другиот кола,незнам колку е така А за Мишел познавам машко со ова име, а знам и една Мишела
Jas mislam site novi moderni imaat poteklo od starite: Milica-mila Darinka-darija Lena,Lenka-leona,lea
Nikakva pusta unikatnost.Taka si sakavme taka si stavivme.Gajle nekoe za unikatnosta.Patem naskoro se selime taka da imeto i odgovara za tamu kaj so ke zivee.A i da ostane ovde,ke si bese bez J.Zatoa so mm taka si sakase i poubavo zvuci.Druga opcija mi bese Dalia.Ime slusnato vo Ch koe mi lezi na dusa nekolku god.Ama Daria ko so pisav pogore si e so znacenje
Па како и да го изговараш звучи како да има Ј. Не може поинаку. Дарија на наш јазик може асоцира на дар, да бидам искрена не знам дали и навистина тоа значи со оглед на тоа дека не е старо име и не е изворно. Дар од бога знам дека е Теодора.