Маж ми почнал да разгледува маџарски (унгарски имиња), зашто има по баба потекло од таму. Женски имиња Елиза и Елза...Па отворив да читам малце што имиња се најпопуларни таму... Име Пирошка, замислете! Ќе се убијам
Денес го зборувавме со другарка на работа. Таа има позната со такво име . Не е македонка, ама како и да е, ептен не го бива
Немој Има и убави Маги,Маргарета,Магдалена,Аника мислам имаат маѓарско потекло.Елиза кај нас би била Елизабета.
Аника нели е наше име? Знам една жена така ја крсти керќата. И Елза имам слушнато и тоа повозрасна жена така се вика
Ама мотивацијата е различна, кај нив, ако не се лажам piros значи црвена боја, името во превод би дошло Црвенка. Кај нас пирошка е храна и ништо друго.
Ние почнавме да пробуваме за второ дете и јас одма филмови за имиња си правам. Ако е женско би сакала Ана или Бојана , а машко Војдан или Ангел.
E ne zvuci so J koga izgovaras Daria.Gresis.Svativ deka ne ti e ubavo nekolku posta veke kako te edno kazuvas,izvorno ili neizvorno,celta ne ni bese da e staro ime.Tuku sprotivnoto.Ako bese za stari ke staev Jordana,po svekrva mi.Najubavo ni e na celll svet.Darot moj od Bog
Точно. Меѓу и и а се пишува ј. Имињата како Диана, Дариа без ј се исто како да напишеш Македониа наместо Македонија. Значи, правилно литературно е да биде со ј.
Па звучат да, ама важно е правилно да се напише. Еве и пример, името Билјана е правилно, а се слуша како Биљана, а грешно е со љ кога се пишува.
Со мене во средно учеше Мариа (без Ј) и секогаш кога се претставуваше по 100 пати нагласуваше дека е без Ј, па еднаш професорката по македонски и рече: -Кој и да ти го ставил името бил тотално неписмен. Се знае дека кај нас во правописот секогаш помеѓу и и а има ј. После истово девојче имаше проблем со документација..Некаде со ј беше пишана, некаде без ј...Значи си имаше нервози. Секако сите ја викаа Маца или МариЈа, и да сакаш не можеш да речеш Мариа.
Не ми е убаво, ама тоа не беше целта на муабетот воопшто. Дали е изворно или не, ако мене ми е битно на друг не му е. Сите немаат ист вкус и затоа не е важно што и на кому му е убаво. Не знам на некој да не му е убаво името на сопственото дете. Поентата беше дека не е правилно без ј. Не беше спомнато само тоа име, не знам зошто воопшто е важно убаво неубаво. Прочитај ги и другите постови, еве повеќе луѓе не можат да изговорат две самогласки без да звучи дека има ј меѓу нив. Може ти можеш еве, не знам. Другите не можат.
Go pisuvam kako so go izgovaram.Neznam so e tolku nejasno.Patem,moze pisav.Ovde kaj so ziveam nema nitu edno dete so ova ime.Daria i Dalia mi se slusnati vo Ch.Otkako se porodiv pocnav na tv da go slusam pocesto imevo vo Mk.Prethodno ne sum obratila vnimanie najverojatno.I ne mi e ni bitno,celta ne ni e da e unikatno.Ete tebe ne ti znaci deka imevo e so znacenje.Ne znacelo dar ete tvoe mislenje.Tebe ne ti e ubavo,Mene moze na kerka ti ne mi e.I taka u krug.No toa e manje bitno.Ne go stavame imeto za drugite neli?!Mene mi zmaci toa.I ko so pisa,nema roditel na koj imeto na deteto ne e ubavo.I pogore spomenatite iminja,smesnite sigirno im se namilevaat so tek na vreme.Ma kolku i da bile protiv. Zborot mi bese,sakav ubavo ime.Pisav kako se vika svekrva mi.Sigurno nitu edna od vas ne bi go stavila a ste pobornici za staro makedonsko ime.Moze do utre da se ubeduvame,site vrtite sucite gi menuvate i pak stavate da e moderno da ne se lazeme aj
Не знам што се подразбира под старо име, Стојна, Митра ли? Такво не би ставила, а еве на пример Ангелина, Константина, Кирјана, Екатерина, Петра се исто стари имиња, а многу ми се допаѓаат, и би ставила доколку имам уште една ќерка.