Што мислите за Доријан? Мене баш ми се допаѓа Ако имам син ова ќе е во игра или Андрејздравје Боже само.
Името Доријан го поврзувам со романот и ме тера да не го сакам. Името како име ми е убаво ама поради таа асоцијација јас не би го ставила. Меѓу тие две подобро Андреј.
Ние сите 4ца, мајка, татко, син, ќерка сме со буквата Р во име, неможеш да ја изговориш? Не ми текнува ама како тоа да беше, имаше спомнато тука така?
Јас нема ќерка ми Лара да ја крстам,неможам Л да изговорамнајозбилна сум ќе мислат ара викам а не лара.
Не ја изговарам убаво, кршам јазик. А најубавите имиња ми се со Р, помоќно звучат, ама не бива, тоа ќе ми е најизговараното зборче во иднина.
Доријан не е лошо за сега не толку актуелно му иди како втора верзија од Даријан. За женски имиња од секогаш ми се допаѓале по долги имиња и да звучат моќно,женствено и моето име е многу долго но незнам дали ми звуци женствено Ќерка ми e крстена Isabella, а втората ќерка ќе се роди во Јуни и ќе биде Gabriella, и двете ќе имаат и средно име, нормално Isabella веќе има средно име и е Juliana по сестра ми а на бебето ќе биде Пани (уште немам прашано како коректно се спелува но звучи Пани кога се изговара) по бабата од таткова страна. Знам дека е невообичаено кај нас во Македонија да се става средно име, тука каде што живеам е нормално, и не не ставам средни имиња само за да бидам "модерна" едноставно ми е интересна традиција, и ова е друг начин да испоштоваш баба,дедо итн а да немора да го носат нивното име како прво име. Давање име на дете по баба/дедо е ок само ако родителите имаат таква желба, многу ме нервира кога старите се лутат ако внучето не е крстено на нив, од такви лутења за малце ќе сум се викала Менка па Господ му ги отворил очите па ме крстиле по дедо ми Никогаш не сум имала омилено машко име, фала Богу па само женски раѓам да беше машко сигурно безименко ќе си го викавме тука често машките деца ги носат имињата од татковците, Мм е Junior и му велев ако е машко да биде .....d III (третиот) но тој не сакаше вели моево име умира со мене ич не си го сака името а баш му е убаво, ако имаме син во иднина оставам тој да бира име.
Син ми се вика Виктор. Кога биравме во игра беа Милан, Давид и Лука. Мм не сакаше Милан а Давид и Лука се пречести имиња. И остана Виктор. Плус е светско име кај и да оди ќе го викаат исто. (Пр. ако беше Ѓорѓи ке го викаа Џорџ )
@makedonkamak Има кај ќерка ми во градинка еден Доријан,го викаат Дори @ruruk Јоана да,убаво ми е,за Леана првпат слушам ама не е по мој вкус
Постојат ли кај нас црковни имиња, како второ име? За во Србија имам слушнато дека доколку името е "модерно", односно не е православно, ставаат и второ, црковно име, кое е православно. Јоана ми е многу убаво, а и Леана е невообичаено и убаво, но Лиана ми е лично поубаво.
И двете ми се убaви. Леaнa е oмиленoтo име нa мoјoт сoпруг. Тaкa син ми требaше дa се викa И двете се aктуелни пoследниве гoдини, бaрем вo мoевo oкружувaње. Имaме пријaтели кoи гo сменијa иметo Јoaнa пoсле некoлку месеци зoштo сите Јoвaнa гo викaa дететo. Јaс би Леaнa aкo oдгoвaрa сo презиметo. Мене личнo и тoa ми е некoј фaктoр.