А што па есап им водите какви имиња даваат на СВОИТЕ деца? Може планираат во странство да одат, па не иде Ѓурѓа да го крстат детето туку Луна?! И орден ќе ви стават што ја одржувате македонската традиција?! Цел народ се одсели, тие за традиција зборуваат.
Кукле, отселените се па најголеми ''патриоти'', тоа е парадоксот ама и друга тема е. Не е есап водење, ниту некој ''браво'' бара, обична тема на муабет од секојдневниот живот, зошто па да не се дискутира за тоа. А ова е форум и овде може секој да каже што мисли и како гледа на работите, никој не се расправа, си се препиркаме заради различните ставови и тоа е сосема во ред. Никој не употреби ниту погрдни зборови ниту па се почувствува тон за кавга.
Знам дека Леон е на тапет за заебавање последниве неколку години, ама не е воопшто ново компонирано. Имав другар Леон, бог да го прости погина во сообраќајка сега ќе имаше 36-37 години, а крстен по дедо му, а и школски од другиот клас. А знам уште неколку дедовци кои се Леонид или Леонтие, па од таму Леон внуци.
Leon Stronach, born 2010 youngest champion lion tamer, Buckinghamshire. Leon of Byzantium (died ~336 BC), Byzantine politician and/or historian, pupil of Aristoteles Leon of Macedon (fl. 197 BC), Macedonian cavalry commander Leon (mathematician) (fl. 400 BC), Greek mathematician, precursor of Euclid Leon of Modena (1571–164, Venetian scholar Leon of Pella, Macedonian historian Leon of Phlius (fl. ~620 BC), tyrant of his city Leon of Salamis (died 406 or 403 BC), Athenian politician and naval commander Leon of Sparta, Spartan king Leon of Sparta (Ephor), Spartan Olympic victor in the chariot race 424, eponymous ephor 419/18 BC León Aillaud (1880–1936), Mexican politician Leon Bates (1899–1972), American union leader Leon Belasco (1902 – 198, Russian-American musician and actor Leon Benois (1856–192, Russian architect Leon Best (born 1986), Irish football player Léon Bloy (1846–1917), French writer Léon Blum (1872–1950), French politician and Prime Minister Léon Boëllmann (1862–1897), French composer Leon Bourgeois (1851–1925), French politician and Prime Minister Léon Breitling (1860–1914), Swiss watchmaker and businessman Leon Brittan (1939–2015), British politician Leon Camier (born 1986), British motorcycle racer Léon Chagnaud (1866–1930), French businessman and politician. Leon Chua, a Chinese-American scientist and professor at the University of California, Berkeley Leon Cooper (1930–), American physicist and Nobel Prize laureate Leon Cooperman (1943–) American billionaire investor, hedge fund manager Leon Czolgosz (1873–1901), American anarchist Léon Dierx (1838–1912), French poet Léon Dion (1922–1997), Canadian political scientist Leon Durham (born 1957), American baseball player Leon Edel (1907–1997), American writer and literary critic Leon Edney (born 1935), American admiral Léon Arthur Elchinger (1908–199, French Catholic archbishop León Febres Cordero (1931–200, Ecuadorian politician and President León Felipe (1884–196, Spanish poet Leon Fleisher (born 192, American pianist and conductor Léon Foucault (1819–186, French physicist Leon Friedman (1886–194, American politician Léon Gambetta (1838–1882), French politician and Prime Minister Leon Garfield (1921–1996), British author Léon Gaumont (1864–1946), French inventor and industrialist Léon Gérin (1863–1951), Canadian lawyer León Gieco (born 1951), Argentinian musician and interpreter Leon M. Goldstein (died 1999), American President of Kingsborough Community College, and acting Chancellor of the City University of New York Léon Goossens (1897–198, British oboist Léon Guérin (1807-1885), French author, poet, and naval historian Leon Haslam (born 1983), British motorcycle racer Leon Hatziioannou (born 1965), Canadian football player Leon Jackson (born 198, British singer Leon Jacobs (born 1995), American football player Leon Jaworski (1905–1982), American lawyer Leon Johnson (disambiguation), multiple people León Klimovsky (1906–1996), Argentine film director, screenwriter and film producer Leon Koudelak (born 1961), Czech guitarist Leon Krier (born 1986), Luxembourg architect Leon Lai (born 1966), Hong Kong actor and singer Leon Lederman (1922–201, American physicist and Nobel Prize winner Leon Leyson (1929–2013), Polish-American Holocaust survivor and author Léon Augustin Lhermitte (1844–1925), French painter and etcher Leon McKenzie (born 197, British football player Leon McQuay III (born 1994), American football player Leon Milo (born 1956), American musician Léon Motchane (1900 – 1990), French industrialist and mathematician. Founder of the Institut des Hautes Études Scientifiques in Bures-sur-Yvette Leon Orr (born 1992), American football player Leon Panetta (born 193, American politician Léon Pétillon (1903–1996), Belgian politician Léon Abel Provancher (1820–1892), Canadian priest and naturalist Leon Punch (1928–1991), Australian politician Leon Radosevic (born 1990), Croatian basketball player Leon Robinson (born 1962), American actor and singer Leon Rotman (born 1934), Romanian canoer Leon Russell (born 1942), American musician Léon Say (1826–1896), French economist and politician Leon Schiller (1887–1954), Austro-Hungarian director and composer Leon Shamroy (1901 – 1974), American film cinematographer Léon Schlienger (1922–2002), French songwriter Leon Schuster (born 1951), South African filmmaker, actor and musician Leon Sperling (1900–1941), Polish soccer player Léon Spilliaert (1881–1946), Belgian painter Leon Spinks (born 1953), American boxer Leon Sullivan (1922–2001), American civil rights leader Leon Sylvers III (born 1953), American singer, songwriter, record producer and multi-instrumentalist Leon Taylor (born 1977), British swimmer Léon Teisserenc de Bort (1855–1913), French meteorologist Léon Theremin (1896–1993), Russian inventor Leon Thijssen (born 196, Dutch show jumper Leon Thomas III (born 1993), American actor Leon Trotsky (1879–1940), Russian revolutionary and politician Leon Underwood (1890–1975), British sculptor, painter and writer Leon Uris (1924–2003), American novelist Leon V of Armenia (1342–1393), King of Armenia Léon Vaudoyer (1803–1872), French architect Léon Walras (1834–1910), French economist Leon Ware (born 1940), American singer, songwriter and producer Leon White (1955–201, American professional wrestler, better known as Big Van Vader Leon Wilkeson (1952–2001), American bassist Leon Norman Williams (1914–1999), British barrister and philatelic writer Да, ептен денешно време е Леон, и глеам ич немало луѓе со тоа име, стриктно домашни животни.
Е како не се употребија навреди. Имиња за куче, осакатени,што мислат родителите. Може не ти, ама други и те како вреѓаат. За*бавање со името Леон нели е навреда?
А не може ли луѓето да стават какви имиња им се допаѓаат на сопствените деца?? Тие што сакаат модерни имиња нека си стават без другите да упатуваат мислења дека се за животни, и обратно. На тие што им се допаѓаат нашите стари имиња исто нека си стават, без коментари дека се старомодни. Всушност не името човекот, а човекот го прави името.
Повеќе до нас е. Внука ми во одделение има Благуна. Мене ми е чудно да дадам такво име за мое дете. На внука ми и е нормално. Не ни перцепира разлика до Ева, Амелија.. ама ако дома родителите зборат какво име е тоа, гарант децава ќе почнат со зезање. До нас е, не е до околината. Ние сме околината.
Па тоа де. Децата од дома учат. Ако на некој не му се допаѓа некое име едноставно да не го става на свое дете. Зошто потребата од исмевање и навреди?
А заебавање со името Перса , зар некој нема мила особа со тоа име, па баба ми што ја сакав најмногу на светот беше Перса, ете никако не можам да го мразам тоа име, а тек па тоа колку е омразено. Многу лично се сфаќаат муабетиве, јас па не ги сфаќам така. Мене за името на син ми, пред да се роди и кога како предлог го кажав, пријателка ми има речено дека не и е ич убаво, па јас не се навредив и пак го ставив. А со ''Леон мамичка'' зафрканцијата е на Марјан битолчанецот, името во тоа време беше пречесто, така настана и зафрканцијата, затоа и се насмеавме. А имам право лично да не го бендисувам името, и не го бендисувам, а баш спаѓа во наши имиња, @Asparagus е во право. Не треба толку при срце да се зема туѓото мислење, не ништо од омраза, не е ништо со намера некој да остане повреден, затоа и вчера реков дека се извинувам однапред, ама форум е, може овде чоек да се испука малце, чудо големо ако се чачнеме малку на некоја тема.
Jas sosema te poddrzuvam za se sto napisa, istiot stav go imam.na nikogo ne bi mu kazala kako da mu se vika deteto nitu ke dozvolam mene nekoj da mi kaze ama i vo prethodni postovi sum napisala deka e premnogu PREMNOGU E. jas ne ke zameram ako nekoj si ja vika kerkata KLIA (na primer) ili sinot HRISANT ama za sebesi mi e totalno neprifatlivo.
Мене ми е неприфатлив делот кога родители ставаат имиња на децата по бабата и дедото, кога тоа име не им е по ќеиф (бидејќи, традиција). Или кога кумот решава како ќе се вика детето, плодот на нечија љубов, а тоа име не им е по ќеиф на родителите (бидејќи, традиција).
Не е денешно, но не е некое блиско за наше поднебје. А не дека е сега измислено. Мене ми е апсурд такво име кај нас, но кој како сака.
Ама апсолутно! Кој како си сака, така, ама ајде сега на форум ќе се устручаваме за обично мислење, па не се познаваме на крајот. Јас нема да речам на некој во лице ''леле како можеше имево да го стаиш на детето'' . Само си го искажувам ставот и тоа е се.
Леон мамичка не е заебанција за име, туку сосма друго. Јас за сите кажав иако таборот "традиционални" секогаш е погласен.
Мене лично, мило ми е да е погласен, ама тоа мене. Си кажав јас што мислам и си стојам зад ставот, пак еве се извинувам ако некој се почувствува непријатно поради моето дрдорење, иако не гледам зошто би. Ти сакаше да ја спуштиш топката, сфаќам, јас па сметам дека ова е место кај што можам да си пукнам коа ќе ми пукне за нешто. А да знаеш колку е моето име па популарно сега , мене досадно ми стана, секое 5то девојче го носи, дури мајка ми вика аман од ''Револушни'' више, на секој чекор.
Леон ми едно од најубавите имиња! Кога бев дете, комшијата се викаше Леон, значи сега има над 50години, имав другар во средно Леон, значи далеку од новокомпонивано или тазе увезено. За тие што не знаат, значи лав, има латинско потекло, како и куп имиња што ги користиме и немаат допирна точка со македонско потекло. Име или ми се допаѓа, или не и не навлегувам у психологијата на родителите зашто му го ставиле на детето, дали да биле уникат или не знам што. И отсекогаш во одреден временски период, имало бран на одредени имиња. Се е нормално, освен навредливи зборови за нечие име и избор.
Здраааво девојки. Ајде помагајте, не можам да се одлучам. Лорена, Ива, Ева, Ирина, Карина? Па дадете и некој друг предлог