Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Баш затоа што живеам во странство, во предвид идаја имиња само што се и тука и кај нас во Македонија прифатливи. А тие имиња што кај нас имаат Ј слободно може таа буква да се тргне пример Мариа,Дамиан..

На Lorins, Ladyyyy567* и Doozy им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.460
    И кај мене средната е Викториа, без ј.

На cresa-jagoda, Lorins, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Сега се вратив да ѕирнам шо си пишала, топ име имаш одбрано. И лесно и кратко и секаде без проблем ќе помине. :D

Муабетов ми беше, не мора од желба за уникатност да му го комплицираме животот на детето уште неродено, само оти некое име е пречесто/преретко.

На drugarka, Bubish26, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Мој критериум за име е да звучи убаво. Небитно дали е ретко или често, сакам имиња што звучат моќно.

А ич не мора да е уникатно и ретко. Еве пример Игнатиј. Прв пат го сретнав во темава и ич не ми е симпатично. Ниту пак, убаво звучи, а ретко име е.

На Mr. Right, crazylady и Zrnce@baby@by им се допаѓа ова.
  5. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Преубаво име Игнатиј и според мене . И јас сакам имиња православни...
    Но, проблем за , македонците во странство е "ј" , епа драги мој странци крштевајте си ги без "ј" .
    И без тоа во македонскиот литературен јазик не можи две самогласки да стојат една до друга ... така да размислувајте си таму по странски
    Дамиан Мариа Дориа ...секогаш се слуша Ј при изговор на името во мкд јазик .

6. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    2.837
    Ako Ima unikatno ime ne znaci deka ke mu bide zivotot komlociran, pod unikatnost ne podrazbiram komliciranost moze da bide so tri bukvi

Последна измена: 13 декември 2019
  7. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Доколку се решиме за Ема, мене ме буни, дали да биди со едно м или 2, баш поради тоа со комплицирањето. Колку што знам овде со 2 м го пишуваат тоа име.

8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    93.971
    Каде сте вие?
    Дуплирање консонанти е амерички повеќе,и да изгледа пофенси,изговорот си е тој.Ставете ја Ема,нема да има никаков проблем.За секоја официјализација се бара личен документ,а телефонски ке си нагласи со едно М и завршена работа:)

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710

Германија.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Не мораш воопшто да ја запишеш со две М, секако во Германија општо во странство се спеловат името, пример има и Анна и Ана или Сара се пишува таму Сарах, секако нема да и го ставиш тоа Х на крај ако има македонско државјанство, освен ако е твоја желба во овој случај да се вика Емма

На Angelceto, dunika и Lorins им се допаѓа ова.
  11. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    802
    Баба на пра дедо ми се викала Северина. Пра дедо ми беше роден 1909 умре 2000, тогаш имав 13 год.
    Секогаш мислев дека ако имам ќерка ќе ја крстам така ... но поради пејачката од хрватска не се осмелив. :x

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    6.623
    Знам дека имам веќе пишувано на темава, ама по разговори со дечко ми, и двајцата сме заљубени во Јан за машко, ако некогаш имаме дете. Многу ми се свиѓа и Емилио, ама познавам еден таков и глупо ми е по него да ставам име, а и на дечко ми не му се свиѓа. :D
    Од женските, Марина, Ирина, Јана, Дар(и)ја ми се многу фини и што знам, мислам дека не се толку чести, бар не во мојата генерација.

13. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.288
    Јас многу сакав син ми да се вика Јан, кога дознав дека сум бремена му кажав на маж ми дека ќе се вика Јан, он вика не, сигурно е женско и ќе биде Јана, и навистина е девојче. Чекаме само да видиме кога ќе излезе, ако е на празник, сега иде Св Никола, ќе биде некоја женска варијанта, ако не, ми мириса на Јана :rofl:

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Пошо се двоумиме со маж ми за второ име, ако има некој детенце или познава некој со две имиња нека ми каже каков
    е законот, праксата во Македонија. Тука каде што живеам второ име има скоро секој,доколку не е со - второто име никогаш не се изговара, единствено второто име може да се сретне на документ како извод на родени, а во школо, на работа никој и не знае дали некој има второ име. Секако ние ќе одлучиме со кое име ќе ја викаме ама ме буни примерот Ана Марија, Марија Луиза.. дали се рачуна за едно име или сепак две имиња? Освен тие две не сум слишнала друг пример.

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И во Мк можеш на детето да му дадеш две имиња, а да си го викате како што сакате вие. Во документите ќе си стои целосно. Детето на моја другарка има едно име и две презимиња. Значи, немаш никакви ограничувања.

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Добро за тоа како ние ќе го викаме знам можиме и Штрумф иако тоа нема да е негово име, прашувам за документи како пасош, здраствена карта, уписи во школо. Тука не е задолжително воопшто второто име да го има на документ освен во изводот на родени, се нагласува кое име е главното, кое е второ име.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Секаде ќе стои според извод. Како ќе си биде заведено, така. Во полиција кога ќе вади документи ќе си биде со две имиња, на школо итн.

18. Ance-to

Ance-to Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    191
    Јас пред една недела дознав дека сум бремена и веќе размислувам за име е сега за девојче ми се допага Ина а за машко не знам. Проблем е што живеам во Австрија и сакам некое по универзално име. Предложете ми некое.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    24.551
    Давид, Филип, Симон, Теодор (Тео), Јан, Матео, Виктор, Михаил, Лука(с),Антон.. сите ти се прифатливи и кај нас и во Австрија и едни од најпопуларните.

На macence994, cresa-jagoda и Ance-to им се допаѓа ова.
  20. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Оливер, Матиас, Симон, Даниел, Габриел, Матео

На Ance-to му/ѝ се допаѓа ова.