Уште пред да останам бремена т.е да знам дали ќе ми е успешно инвитрото прочитав дека името Лазар значи дар од бога. Уште тогаш толку убаво и моќно ми звучеше и си реков ако сум бремена и е машко ќе се вика Лазар. Така да од моментот кога дознав пол и дека е машко немаше простор за размислување нашиот буцко ќе се вика Лазар и со нетрпение очекувам да го запознаам до крај на месецов
Срамота.. 19+3 сум и немам никакво име за син ми Кај нас лошо е што мора да бирам од нашиве имиња, ептен ограничено е. А веќе секое трето дете се вика Лука,Лео,Матеј и Тео.. Тие не ми се допаѓаат и плус многу се застапени.. Така повеќе ми се допаѓаат Марко и Владимир.. Не знам, ако е по свекорот грубо име ќе биде,а по татко ми не сакам...
А зошто не си одберете име со сопругот? Зошто си ограничена со било што? Ах бе жени, па вие го раѓате, вие ќе го гледате, ваше дете е. Доста веќе со тие традиции да било името на свекор или свекрва. Па детето си е посебна единка не копија на некој друг за да носат исто име и презиме. Марко е убаво име, Дарио, Иван, Никола.
Јас сум најмногу против тие работи имиња на свекор и свекрва.. ете јас имам име од баба ми и ми се плаче кога се претставувам... Затоа не сакам по свекорот,а и грубо му е името некако... А мораме да одбереме име прифатливо во Македонија.. Никако не бива странско... Искрено јас би сакала нешто поинакво, но мора да бираме да е од нашиве простори името.. @kukla21 не знам.. Вереникот кажа да избереме некое поприфатливо име за овде, странски не доаѓале во предвид... Не сум јас старомодна, туку морам на се да се прилагодам. Ако некој ме прашува мене јас не сакам ни венчавка во црква, ни крштевка, атеист сум, но за вереникот и неговата фамилија тоа има голема важност, па поради тоа се прилагодувам, и за име поради нив морам да се прилагодам и да изберам некое наше, не странско..
@Fallen.Angel Имаме доста убави имиња наши тука, т.е имиња што сите ги имаме прифатено не дека се наши, наши. Јас би ти дала предлози, но тоа што мене ми се свиѓа, не значи дека и на друг ќе му се свиѓа нели. Еве од мене неколку: Мартин, Андреј, Давид, Давор, Дарио, Марио, Филип, Александар, Виктор, Дамјан, Кристијан, Антонио, Глигор, Иван, Бојан... Мене сите овие ми се убави, но сепак, треба да си одбереш име кое што тебе ќе ти се допаѓа, а не на свекорот. Се надевам барем малку ќе ти помогнам.
@Fallen.Angel ima mnogu ubavi imenja i tuka, a da ne se tolku cesta. Samo edno ne te razbiram, zosto ti moras se da pravis kako tie sakat? Izvini, ama ti nemas mislenje? Kazuvas ateist si, zosto bi pristala da se vencas vo crkva? Da ne odam mnogu off topic, zemi ime koe ti sakas, ti go ragas, ne tvoj verenik i negovite.
Баш би сакала ама не, свекрвата е проблем.. Затоа што сите тие сакаат едно нешто, а јас друго. @Mantub и вереникот е религиозен и неговите. Плус не сакале луѓето да ги озборуваат. Ме тераа библиски имиња да гледам и сите обичаи и молитви и глупости. Јас многу работи не прифатив до сега. Но за името конкретно среќна сум што не прават притисок да биде од свекорот и што не ми наметнаа некое туку ми кажаа на што да внимавам при изборот. Тешки луѓе се ..
Има убави имиња и наши. Марко што го кажа убаво е. Виктор, Петар, Павел.. Сепак мислам треба заедно да се договорите. Не може само ти да правиш компромиси. Треба да се најдете некаде на пола пат.
Ако Марко не е застапено , не знам кое друго е застапено повеќе од него. Не гледај така, наши или не , застапени, не застапени. Важно е само на вас двајца да ви се допадне. Два пати бирав машко име . Некако ми се чинеше дека женски има повеќе избор Мене во избор ми беа Бојан, Војдан, Невен, Теодор, Кирил, Меглен, Мартин, Јован, Јаков, Илин, Илија, Ведран, Натанаил, Јосиф. Има убави и наши имиња
Те молам кажи ми женски имиња , бидејќи велиш има повеќе избор.. Јас до пред да го дознаам полот на детето , па толку имав фаворити за машки имиња, и излезе да барам женски .
Епа така е. Јас дека машко требаше да одберам ми се чинеше женски има многу. Мои омилени Калина, Меглена, Илина, Јана, Теодора, Исидора, Ана.
Извини вака, ама не треба да им ќутиш. И мојата свекрва зборуваше, па си доби следовање. И јас бев против крштевка на децата, ама маж ми инсистираше па се согласив. Не ни беше битно дали имињата се застапени или не. Битно ни беше да ни се допаѓаат. Странски имиња не сакавме.
Па и вереникот сака крштевка, за име баш вечерва и спомнавме што имаме размислувано, а таа отвори верски календар и ме прашуваше кога отприлика треба да се породам за да види демек ако е на празник име на светец да било. Веднаш и кажавме дека сакаме однапред името да го знаеме и да си одлучиме со време.