Kje se nadovrzam na tvoeto mislenje, kako shto spomna clenkata pogore se zavisi kade zivees. Ako si vo MK togas da Iminjata se nevoobicaeni I nesekojdnevni ama deka nema da odgovara so prezimeto toa ne se soglsuvam(moe mislenje). I ova go vikam zatoa shto nie ziveeme vo US ii imame makedonsko prezime neli, megjutoa jas na moe dete ne bi mu stavila ime so koe kje se maci cel zivot ili kje bide izgovaran pogreshno( kako shto moeto ime go izgovaraat pogresno). Bez da navredam nikogo go kazhav ova.
Оти не без ј? Тиана мислам бидејќи ми е поќе како за надвор од мк, низ цел свет. Тијана како за на наши простори само. Во Мк сме, ама никогаш не се знај
На син ми на името требаше на крај да стои ј, во болница буквално не можеа ниту да го изговорат ниту да го запишат, па го тргнавме ј од името. Ако се живее по странство треба да се запазат тие некои букви како би звучеле.. Нашето презиме им е многу тешко за изговарање, нонстоп не грешат.
Сигурно има, постара генерација. Позвучно ми е Тиана, но само сакав и ваше мислење. Ги ценам размислувањата на сите вас
Нема врска тоа со постара генерација, и нови генерации им даваат име Тијана на девојчиња. Не се сите Тиани. Како ти е убаво, така.
Со мм се одлучивме да влечеме ливче, кое ќе се падне тоа ќе биде и да нема љутиш јас ќе влечам, треба да си пишеме по 3 именца 2 имам веќе, за третото сум во дилема помеѓу овие - : Ема : Јана : Хелена Кое да го ставам за влечење?
Хелена Ме асоцира на некоја убава девојка,и некако уникатно е не сум сретнала некоја со такво име. Сепак кое и да ви се падне да е жива и здрава.
Јас мислам дека е подобро без Ј ако планирате странство за живеење...Бидејќи таму ТиЏана ќе ја викаат. Јас мака мачам во странство да им докажам на луѓето кога ќе ми го прочитаат името дека нашата латинска буква Ј не се изговара Џ. Ама тоа е, ќе си трпам и ќе објаснувам Јас според лично искуство кажувам. Освен ако латинската Ј ја замените со Y (но искрено незнам дали можи таква буква во пасош да стават во МК.)
@dunika @elimkd @0ли @BY<3 @fana @TutiFuti @emkaemka Фала ви на мислењето. Никој досега не сум прашала, па ми значеше мислење од друга страна. Тиана останува