Прво викаш дека ти сметало што плукале по твоето име, а после самата ти плукаш по други имиња.. Секој има право на мислење, што да му се допаѓа или не, ама кога навредата е упатена кон нас се буниме а кога истото го правиме никому ништо.. Еве јас имам "име за куче" па не се бунам, не сум дошла тука да го правдам моето име додека плукам по тие што мене не ми се по мерак.
Каде виде во цел пост дека плукам?? Јас кажав што ми се свиѓа мене а што не ми се свиѓа. Не реков дека ќе му биде нешто на детето ако го крстиш така или дека е грдо. Реков МЕНЕ ЛИЧНО не ми се свиѓа. Башка на никој лично му немам кажано колку не е убаво името, секое име си има значење за родителите и тоа е ствар на личен вкус. Ај ако сакате да ја затворат темата и да не коментираме кое ни се свиѓа кое не.
Знам едно дете Таше го имаа крстено.... Живко, Благојчо, Николчо.... И такви има сега овие по дедовци.
Женички ,темата е да споделуваме мислења,треба да биде весела,да се насмееме,за имињата на нашите дечиња станува збор.,башка се е прашање на вкус како за мн.други работи,па така и ова.Да не ја претвориме во политичка емисија со препукувања едни кон други.
Има разлика од македонски имиња кој се стари ама безвременски пример. Александар, Мартин, Стефан, Петар, Ведран...а има и од оние ептен старски.. Трпе, Митре, Живко, Столе....
Баш така. Тука можеме само да помогнеме на идните мајки кои се во дилема за изборот на име или да се дискутира за значењата на имињата, за тоа е и темата.
Апсолутно никаде не реков да не се коментира. И јас можам од јутра до сутра да пишувам за имиња кои не ми се допаѓаат, ствар на личен вкус е тоа. Ништо нема да му биде на детето, да, тогаш зошто кога твоите безобразни врсници збореле против твоето име ти си почнала да го мразиш? Во твоето мислење ако имаше напишано кои имиња не ти се допаѓаат, ти се смешни, глупи итн ќе те сфатев. Персонални преференции. Ама ти почнуваш да збориш како твоето, потенцирам, старо име било мета на потсмев а после самата ти исмеваш други имиња. Тоа ми беше муабетот, ама ајде. И само ми го потврди првото мислење што го пишав денес, дека се крева фама ако не ти се допаѓа старо "бабинско" име, ама ако удриш на модерните имиња никому ништо.
Па така и напишав кои не ми се свиѓаат. Има и стари имиња што не ми се свиѓаат и нови имиња што ми се свиѓаат. Не знам зошто се почувствува навредена? Ете од старите имиња не ми се допаѓаат Жаклина, Снежана, Радица и ред други. А од новите ми се допаѓаат Ања, Надја, Миа и мнооогу други. Не си ме сфатила убаво. Јас не би ги делела на стари и нови туку на имиња што ми се свиѓаат и имиња што не ми се свиѓаат.
Не се осетив навредена, само ми прободе очи моментот што го спомнав погоре. Ги поделив на стари и модерни бидејќи тебе лично ти реплицирав, а во твоето мислење повеќето имиња што не ти се допаѓаат би ги категоризирала како модерни. Нема врска, да не ја полниме повеќе темата . Имај пријатна ноќ .
Дефинитивно според мене посветски ми е без ј,а и во денешно време се почести се тие имиња. На пример Дариа,а не Дарија.
Еее ја си знам шо мака имам во странство со името, не е баш така ќе научат. @jarec6 кога има Ј на средина освен за Дамјан, секогаш сум да ја нема хаха нека е правопис, не ми е ни звучно ни напишано убаво.
Јас па тука во Македонија си имам мака со презимето цел живот, знам колку е тешко секојдневно проблеми и грешки, затоа се мислев. Уште сум на мисла Фала на мислењата