Кога ќе дојде тој момент би сакала ако имам ќерка да се вика Лана, ако имам син Валентин Тој момент *некогаш во иднина
Вук е убаво име за машко дете ( мислам кога сте кај кратки имиња ) иако преводот му е волк по нашки што знам , моќно име ми е некако не е дека маж ми е Србин жими све , уште кога Тијана Дапчевиќ го крсти синот Вук , ми се засвиѓа името . Тара - женско кратко име , Ања исто , Катја ..
Самуил Силјан Симон Славе Софрониј Сотир Спасе Стефан Стојан Самоил Саша Сашко Серафим Сергеј Симеон Симон Синиша Славјан Славко Слободан Сотир Стефан Стојан Извини некои ако се повторуваат на Гугал ги барав.
После долго колебање и бирање име за бебе, најпосле се решивме за Стела (компромис од двете страни со мм ,по неодлучна бев јас варијантите беа Ема, Марта и Стела) Кога и споделив на мајка ми дека го избравме тоа име, таа така некако ме пресече со нејзиното мислење, во стилот: "Стела???? Од кај го избравте тоа име, воопшто не ми се допаѓа..." и право многу ми го скрши филмот....многу ми значи нејзиното мислење за било што, ама сега нетребаше така да ми изреагира, кога и сум разнежнета од хормони..... Па ајде сега кога сум веќе пред породување, што мислите вие девојки, како ви звучи Стела, да се предомислувам ли повторно помеѓу Ема и Марта?
Pardon my French, ама детето е твое и на маж ти. Јас многу си ги сакам родителите и не поминува нешто без да го консултирам со нив, но на крајот на денот одлуката е моја, без оглед дали тие се согласуваат или не. Јас исто правам листа на имиња и планирам да ги дискутирам со нив, и секако, би сакала да се согласиме за исто име, но ако не им се допаѓа тоа што јас и маж ми ќе го избереме - тоа е, не е крај на светот. На крајот на денот, еден живот имаме, да го живееме согласно сопствените стандарди, принципи, вредности и очекувања. Патем Стела е прекрасно име, и од сите три најмногу ми се допаѓа.
Не се умеша таа да рече неможе така да ја крстите, крстете ја пример ....некое друго име, далеку од тоа да наметнува друго име, ама толку невнимателно ми даде коментар што мене многу ме погоди, ми го скрши филмот буквално...дал дека хормони ми вријат ти викам дури се натажив. Инаку благодарам на мислење, сосема си во право треба да се согласам само со мм, баш така е не е крај на свет ако на неа не и се свиѓа а мене да, и да барав мислење чисто така од страна кое име од 3те ви звучи најубаво
Лично мене Ема ми е најубаво од сите тие три имиња. Но ако ти и маж ти сте го одбрале Стела и вас ви е убаво мислам не ни треба да размислуваш. Ваше дете си е. Секако на некој кое име и да го одбериш нема да му се допадни, неможеш на сите да им угодиш. Јас иако имам време, со мм веќе сме одлучни за име, но решивме на никој да не го кажуваме до крај ни на домашниве.
Срамота за мајка ти за коментарот. Баш се изнервирав. А и како може да помислиш да го смениш ради нејзе, Па тоа е ваше дете. Супер е името
Кое име и да го изберете секогаш ќе има некој што нема да му се допаѓа. Така да ваше дете, вие бирате име - simple as that. Јас уште сега знам дека родителите на сопругот ќе скиснат што нема да го крстиме бебето по татко му, ама ич не ми е гајле. Тоа дете си е наше и ќе си го крстиме како што на нас ни е ќееф. Нема компромиси тука, ниту пак треба да се растажуваш од коментарот на мајка ти. Крстете си ја како ви е желба, мајка ти секако ќе се заљуби во неа и ќе го засака и името. Мене сите три имиња ми се убави, ако имав ќерка сакав Ема да се вика, но и Стела е убаво.
Да ти кажам јас се изнервирав ради коментарот на мајка ти, знам како јас би се чувствувала да ми искоментира мајка ми така. Името е убаво, битно е на вас двајца да ви се свиѓа и да можете да си го замислите детето со тоа име. Башка ѕвездичка значи, мене ми е баш слатко и ете најретко од сите три имиња.
Немојте никогаш да му кажувате на никој како планирате или како дефинитивно ќе го крстите вашето дете! Или коментарчиња ќе си добивате секакви (пошо нели- ние многу воспитани и културни сме) или ќе ви го преземе некој од околината името (да, ова последново вистина се случува). Јазик си каснав зошто кажав име за кое сум преемотивно врзана, а не е ни единствено, ни уникатно ами нормално, обично име кое можеше да биде заменато од било кое друго ама не- пренесен беше муабетот на 100 страни, очигледно добра ми била идејата. Нејсе, под среќна звезда да се раѓаат дечињата здрави и живи.
Nas nikoj ne ni se mesa za imeto ama sestra mi imaa golema kavga za imeto oti ne go stavija imeto na svekorot I ljubco tuku go stavija vnuk mi da se vika hristijan sram bilo toa sto ne go stavile na svekorotke im se smeele lugeto od seloto
Isto,uste go prasala zaso ne taka tatko mu sakal a pocinat. Ubavo si pamtam deka ziv mu rekov jas si sakam pravo na izbor ne nametnuvanje tertipi...nek se ljuti ako saka mi e gajle
Не ти мислела лошо сигурно. Веројатноми неа и е криво што така изреагирала. Јас до ден денес паметам како изреагирав кога брат ми ми кажа како сака да се вика внук ми. Тогаш мислев дека е ок и дека имам "право" да кажам мислење чим ми кажува опции. Се покајав, ама уште го мислам муабетот и дека не беше мое да коментирам. Вник ми 8 ќе прави. Убаво е Стела