Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    20.360
    Леле не можам со вакви заостанати сфаќања во 21ви век значи. (facepalm)
    Кај нас уште се немаат замешано, ниту пак прашале пред мене како ќе се вика. На почеток ептен кога кажал маж ми на татко му дека чекаме син, он одма искоментирал ааа Петко ќе биде.(facepalm) Не се вика Петко, ама као неговото име си го кажал.:D

Му викам на маж ми аха важи, секако дека ќе биде. :D Нема на глас ништо да кажат кога ќе им соопштиме дека друго име сме одбрале, ама знам дека ич нема да им е по ќееф што нема да е на него, ама јас па ич не се замарам со тоа. :wasntme:

Не дека е по заслуги работава, ама човеков не ни заслужил да бара такво нешто, ама ете зошто да не се биде без осет и на таа тема. (facepalm) :)

На Luna91, CareTee, Cherry blossom89 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Крстете си ги децата како сакате, тоа дете цел живот ќе го носи тоа име, мајката и таткото ќе си одберат.
    Јас едно време викав како татко ми ќе го крстам детето ако е машко, ама тоа од што ми е убаво името, еве како мајка ми не би крстила колку и да ја сакам кога не е убаво името...
    Ама од што толку го салав татко ми, еден и единствен ми е(починат е) си сакам само он да си остане во сеќавање со тоа име, а и не ми одеше грчкото име на татко ми , со беровското презиме на дм :rofl:
    Ако имав женско, имав одбрано специфично име и ми коментираа, ама ич не ми беше гајле,моја желба, нема што кој да ми се меша и точка!

Ехее на колку луѓе мене лично не ми се допаднале идеите како ги крстат бебињата па не сум се дрзнала да им речам нешто,мислам дека е навредлово,тие си се радуваат бебенце,радости јас како намќор да им речам ау не е убаво, треба осет да се има

На Luna91, kukla21, CareTee и 15 други им се допаѓа ова.
  3. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Кое ви е поубаво од трите?
    Киријана
    Ања
    Андреа

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    5.443
    Андреа

На Кена Рис, Martka, Верче4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    834
    Андреа

На Кена Рис, Martka, Верче4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    20.360
    Андреа

На Кена Рис, Martka и Верче4 им се допаѓа ова.
  7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Андреа :)

На Кена Рис, Martka и Верче4 им се допаѓа ова.
  8. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Ања :)

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    10.166
    Ања :inlove:

10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас ни давав предлог ни па му кажував како планираме ни на светковци ни на моите. Јас и мажот ми се договоривме.
    На порајѓај кажав како ке се викаат и кога заврши докторката им кажа живо и здраво да е со името тоа и тоа.
    Сакале им било по кеиф сакале не.
    Мое дете.
    Име ке си им давате тоа вас што ке ви е убаво.
    Нема неубаво име само вака кога некои ке искоментираат ви го расипуваат.

На kukla21, Cherry blossom89, Hellobeautiful и 13 други им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.966
    Допаѓања:
    123.560
    Ања

12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Искрено и мене Стела ми беше во мислите како можно име, ама мм не го бендиса.Ние за првото само на золвата кажавме предвреме и таа изреагира како и се допаѓа.Кога се роди пративме слики со здраво бабо-дедо, тето, јас сум ххх.Моите никогаш не го згршија името , а на светковци им требаше време.Дали им се допаѓа не ми е гајле, неколку пати ме прашаа во мк дали детето ми е машко, е какво име е ова без а. Па поучена од првото ова сега ќе биде со А на крајот.А уште не сме конечно одлучиле. Јас се мислам за Вивиан ама маж вика дека Вивиан е имењачка на првата ќерка само варијанта|( Така изгледа ќе остане на сегашниот предлог.Веќе го кажавме на бабите убаво било иако не ми е гајле што мислат:emo:Така да Стела е преубаво име и не се замарај ако на мајка ти не и се допаѓа,секако пак ќе ја сака внуката;)

На Cherry blossom89, cresa-jagoda, jarec6 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Nema vrska zasluga ili ne moe dete moj izbor nema da mkneme iminjata po 100 god. Da ne pomalku ke go sakaat sto ne e po niv krsteno....krivo mi e samo poso ja znam kakva e deka ke mu komentira na samo na maz mi ke go nervira. Od koga ostanav trudna odokolu samo prasuvase za deca na bliski a ova kako se vikase a po kogo bese....mene nema niso da mi kaze zaso znae deka ke ja steram so srednovecnite idei za nasledni iminja, stari kumstva i ostali gluposti

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    20.360
    Затоа и реков не дека е по заслуга. И кај нас е иста песна, пред мене збор нема да се каже пошто знаат дека не им ќутам, ама маж ми гарант ќе го измасираат. Баш така, наше дете и како сакаме ние така ќе си се вика. На кој не му чини ич не ми е гајле. :)

На jarec6, Ava.84 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  15. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Кога кажа сега Вивиан, одма ме потсети на модната креаторка Вивиан Вествуд, која што ми е многу јакo откачена во стилот, исто на една моја познајничка ќерката се вика Вивиан, а таа е уметник со многу интересен стил на облекување, па тоа име Вивиан ме асоцира на таков посебен, уникатен и интересен лик, уметничка душа :)

На IRBBB и Ava.84 им се допаѓа ова.
  16. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    10.166
    Во 21 век уште по баби и дедовци ?
    Нас досега само не имаат прашано дали имаме веќе име. Ние им кажавме да ама не го кажуваме. И почнаа на почеток ама ај барем нас на домашниве кажете ни, незнам што, но ние рековме нема никој освен нас двајца да го знае името и крај. Па нека се налутат ако сакаат.
    А за по баби,дедовци не ни ни имаат речено, ни па јас и мм ни е на ум да го крстиме детето по нив.
    Баш еве мене Ема ми беше најубаво едно време, но кога размислив имам во блиско семејство роднина со тоа име и веднаш реков нема. За потоа да велат ее на неа ја крстила ќерќата, и уште муабети да си слушам. Си најдовме ново име што и може ќе е малку необично за нив, а и никој во фамилијата го нема и раат.

На Кена Рис, Cherry blossom89, edna_malecka и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    20.360
    Така ами како. :D Ајде сега на нас сподели ни го. ^_^ Не го кажувам на никој, а и не го крадам. :P Може само цурка да ја земам за снашка и уште сега кажувам дека нема да барам по мене да ги крстат внуците. :P :lol:

На Pacient srna, Cherry blossom89, thelittle17 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.690
    Допаѓања:
    18.353
    Мене Стела ми е убаво.

На Tari4ka, Cherry blossom89, edna_malecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    5.443
    Ставање имиња по свекорот/свекрвата, па уште лутење доколку не биде така е во најмала рака себично.

Прво, зошто мора да биде според родителите од машка страна, дали мајката, која што знаеме сите што значи да не се повторувам е помалку вредна?
    А и секако децата го добиваат (во најголем број од случаите) нивното презиме, така да не гледам зошто да се крева толкава галама.

Нема дете да си казнам за да нахранам туѓо его, само затоа што тоа го рачунаат за почит, односно непочитување. Се знае како се искажува почит, ова нема ни допирна точка.

Какви заслуги, какви циркуси, друг да не ќе го носи 9 месеци, раѓа, мисли и не спие цел живот?

Второ, секое дете си е засебна единка со посебен идентитет, а името како што знам го сочинува идентитетот, така да сакам и сметам дека треба да си има свое, сопствено име, име кое што ќе ме асоцира само на детето, а не и на Љупчо, Столе, Милчо свекорот или Стојна свекрвата. Или пак обратно на моите родители, неврмајнд.

Сметам дека родителите се тие кои треба да си изберат име за детето, име кое ќе им е нив драго и им има посебно значење.

А нека повели некој да се налути, и јас ќе се навредам на велико па ќе бидам уште повеќе лута и така ќе си бидеме лути, нема проблем никаков :handshake:.

На warrior, Ula, WonderGuurl и 17 други им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Кирјана.

На fana, pikabu5, Watermelon96 и 2 други им се допаѓа ова.