Леле не можам со вакви заостанати сфаќања во 21ви век значи. Кај нас уште се немаат замешано, ниту пак прашале пред мене како ќе се вика. На почеток ептен кога кажал маж ми на татко му дека чекаме син, он одма искоментирал ааа Петко ќе биде. Не се вика Петко, ама као неговото име си го кажал. Му викам на маж ми аха важи, секако дека ќе биде. Нема на глас ништо да кажат кога ќе им соопштиме дека друго име сме одбрале, ама знам дека ич нема да им е по ќееф што нема да е на него, ама јас па ич не се замарам со тоа. Не дека е по заслуги работава, ама човеков не ни заслужил да бара такво нешто, ама ете зошто да не се биде без осет и на таа тема.
Крстете си ги децата како сакате, тоа дете цел живот ќе го носи тоа име, мајката и таткото ќе си одберат. Јас едно време викав како татко ми ќе го крстам детето ако е машко, ама тоа од што ми е убаво името, еве како мајка ми не би крстила колку и да ја сакам кога не е убаво името... Ама од што толку го салав татко ми, еден и единствен ми е(починат е) си сакам само он да си остане во сеќавање со тоа име, а и не ми одеше грчкото име на татко ми , со беровското презиме на дм Ако имав женско, имав одбрано специфично име и ми коментираа, ама ич не ми беше гајле,моја желба, нема што кој да ми се меша и точка! Ехее на колку луѓе мене лично не ми се допаднале идеите како ги крстат бебињата па не сум се дрзнала да им речам нешто,мислам дека е навредлово,тие си се радуваат бебенце,радости јас како намќор да им речам ау не е убаво, треба осет да се има
Јас ни давав предлог ни па му кажував како планираме ни на светковци ни на моите. Јас и мажот ми се договоривме. На порајѓај кажав како ке се викаат и кога заврши докторката им кажа живо и здраво да е со името тоа и тоа. Сакале им било по кеиф сакале не. Мое дете. Име ке си им давате тоа вас што ке ви е убаво. Нема неубаво име само вака кога некои ке искоментираат ви го расипуваат.
Искрено и мене Стела ми беше во мислите како можно име, ама мм не го бендиса.Ние за првото само на золвата кажавме предвреме и таа изреагира како и се допаѓа.Кога се роди пративме слики со здраво бабо-дедо, тето, јас сум ххх.Моите никогаш не го згршија името , а на светковци им требаше време.Дали им се допаѓа не ми е гајле, неколку пати ме прашаа во мк дали детето ми е машко, е какво име е ова без а. Па поучена од првото ова сега ќе биде со А на крајот.А уште не сме конечно одлучиле. Јас се мислам за Вивиан ама маж вика дека Вивиан е имењачка на првата ќерка само варијанта Така изгледа ќе остане на сегашниот предлог.Веќе го кажавме на бабите убаво било иако не ми е гајле што мислатТака да Стела е преубаво име и не се замарај ако на мајка ти не и се допаѓа,секако пак ќе ја сака внуката
Nema vrska zasluga ili ne moe dete moj izbor nema da mkneme iminjata po 100 god. Da ne pomalku ke go sakaat sto ne e po niv krsteno....krivo mi e samo poso ja znam kakva e deka ke mu komentira na samo na maz mi ke go nervira. Od koga ostanav trudna odokolu samo prasuvase za deca na bliski a ova kako se vikase a po kogo bese....mene nema niso da mi kaze zaso znae deka ke ja steram so srednovecnite idei za nasledni iminja, stari kumstva i ostali gluposti
Затоа и реков не дека е по заслуга. И кај нас е иста песна, пред мене збор нема да се каже пошто знаат дека не им ќутам, ама маж ми гарант ќе го измасираат. Баш така, наше дете и како сакаме ние така ќе си се вика. На кој не му чини ич не ми е гајле.
Кога кажа сега Вивиан, одма ме потсети на модната креаторка Вивиан Вествуд, која што ми е многу јакo откачена во стилот, исто на една моја познајничка ќерката се вика Вивиан, а таа е уметник со многу интересен стил на облекување, па тоа име Вивиан ме асоцира на таков посебен, уникатен и интересен лик, уметничка душа
Во 21 век уште по баби и дедовци ? Нас досега само не имаат прашано дали имаме веќе име. Ние им кажавме да ама не го кажуваме. И почнаа на почеток ама ај барем нас на домашниве кажете ни, незнам што, но ние рековме нема никој освен нас двајца да го знае името и крај. Па нека се налутат ако сакаат. А за по баби,дедовци не ни ни имаат речено, ни па јас и мм ни е на ум да го крстиме детето по нив. Баш еве мене Ема ми беше најубаво едно време, но кога размислив имам во блиско семејство роднина со тоа име и веднаш реков нема. За потоа да велат ее на неа ја крстила ќерќата, и уште муабети да си слушам. Си најдовме ново име што и може ќе е малку необично за нив, а и никој во фамилијата го нема и раат.
Така ами како. Ајде сега на нас сподели ни го. Не го кажувам на никој, а и не го крадам. Може само цурка да ја земам за снашка и уште сега кажувам дека нема да барам по мене да ги крстат внуците.
Ставање имиња по свекорот/свекрвата, па уште лутење доколку не биде така е во најмала рака себично. Прво, зошто мора да биде според родителите од машка страна, дали мајката, која што знаеме сите што значи да не се повторувам е помалку вредна? А и секако децата го добиваат (во најголем број од случаите) нивното презиме, така да не гледам зошто да се крева толкава галама. Нема дете да си казнам за да нахранам туѓо его, само затоа што тоа го рачунаат за почит, односно непочитување. Се знае како се искажува почит, ова нема ни допирна точка. Какви заслуги, какви циркуси, друг да не ќе го носи 9 месеци, раѓа, мисли и не спие цел живот? Второ, секое дете си е засебна единка со посебен идентитет, а името како што знам го сочинува идентитетот, така да сакам и сметам дека треба да си има свое, сопствено име, име кое што ќе ме асоцира само на детето, а не и на Љупчо, Столе, Милчо свекорот или Стојна свекрвата. Или пак обратно на моите родители, неврмајнд. Сметам дека родителите се тие кои треба да си изберат име за детето, име кое ќе им е нив драго и им има посебно значење. А нека повели некој да се налути, и јас ќе се навредам на велико па ќе бидам уште повеќе лута и така ќе си бидеме лути, нема проблем никаков .