Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Тоа што сакам да го кажам. Секоја чест за мислењево имало и паметни луѓе тука.

2. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Да, и ние живееме во Македонија, една културна, едуцирана и либерална земја каде секој си ја брка својата работа и не се замара што прават другите. Не, така?

Баш зошто знам што значи да си поразличен од другите во менталитет како нашиов, затоа и сметам дека мора да се земе во предвид поднебјето каде детето со чудно име ќе живее :)

На arabella_, Осе, sunmoonstars и 3 други им се допаѓа ова.
  3. marija305

marija305 Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    7.998
    Ако тебе не ти се допаѓа не значи дека е измислено, и тоа име има некое значење.
    Во ред е да не ти се допаѓа некое име и не мора да вреѓаш, можеш и на мирен начин да кажеш дека не ти се допаѓа на тебе.

На Осе, Stressed Out, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Во ред, не ми се допаѓа толку. Јас и си пишав дека не ми се допаѓа не знам зашто толку драми правите.

На SugarHoney му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.366
    Допаѓања:
    126.278
    Името не е измислено.Старо е и го имале жени години пред појавувањето на Кралот Лав.И го имаат и девојки родени по појавата на филмот.

На gjoker4e, SuperGirl24, TDD и 4 други им се допаѓа ова.
  6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Сигурна си дека е човечко? :wasntme:
    Арно ќе беше само ако мачорите имаа име Марко :D

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SugarHoney

SugarHoney Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.460
    Муабетот беше за специфични имиња кои станаа помодарство кај нас, а се даваат на миленичиња или наликуваат на такви. Ептен сме подложни како народ и потпаѓаме многу лесно под влијание на некои глупи измени во општеството. Се срамиме да ставиме имиња кои имаат историја со векови и векови со изговор дека се старомодни ама не ни е срам да ставаме имиња што се карактеристични за миленици или се новоизмислени. Како ќе бидеме добар пример за нашите деца ако потпаѓаме под туѓо влијание така лесно? Изоставаме наши имиња а користиме туѓи, изоставаме наши празници а славиме туѓи и слично. Не би рекла дека тоа е добар пример. И замислете вакви сме само ние, ниту србите ниту бугарите не се вакви, за грците и албанците да не зборам, се држат до она своето, а кај нас до се се држат само се срамат од свое. Ама македонче бе, пробувате да се допаднете некому или интересни да бидете сакате или појма немам што е работава.
    И ич не ми е гајле кој какви имиња става туку секој има можност да си каже што мисли така да џабе ќе ме цитирате да ми држите предавања и да ми чатите како тоа не е така и слично.

На Осе, ...Arthemisia..., Marge и 2 други им се допаѓа ова.
  8. marija305

marija305 Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    7.998
    Извини вака ама многу си проста, барем не пишувај и не се брукај веќе, пола форум ти се смее. А вакви изрази дома да си користиш. Колку некој е фин со тебе и сака да ти објасни ти толку повеќе го вреѓаш.

На ElenaOfRivendell, SuperGirl24, Inana123 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Ти почна да наоѓаш невкусни маани на имињата. Па затоа ако почнеме на секое име по некоја замерка ќе му најдеш.

За имево за кое те прашав немаше никогаш да си го поврзам со животно, ако пред неколку години не ја слушнев една комшика како и вика на својата снаа, како можеле да му стават име Марко на детето, така ги викале
    магарињата (facepalm) (facepalm) (facepalm)
    не било тоа име за дете |( |(
    И рачунај тоа го кажа жена која цел живот живее во град и која не е припроста. Ама јас не сум слушнала ниедно дете што се вика Марко да биде исмејувано :)
    Така и за Нала НЕ мислам дека е име кое би предизвикало потсмев.

На Stressed Out, ElenaOfRivendell, gjoker4e и 8 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.366
    Допаѓања:
    126.278
    Ти вреѓаш,она не.Она кажува дека името Марко го ставаат и на животни.
    Ти се истрча со „ужас,кучешко“ иако можеше пофино да кажеш дека не ти се допаѓа.
    Како Марко,така и Нала е име кое прво било давано на луѓе,а потоа сè почесто и на животни.Тоа е муабетот.

На ElenaOfRivendell, nevermet18, thelittle17 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Ај името е избор, но ако презимето ти е чудно, а ти ете тоа не го бираш и за тоа знаат маана да најдат. Чудна држава сме стварно, кај нас се што се издвојува од толпата е многу почудно прифатено за жал.
    Ко мала колку им било чудно што се презивам необично и е тешко за изговор... Ова е плус причина што на дете не би му дала необично име, грешење при изговор, чудење и триста глупи реакции од луѓето... Па и професори кога те читаат те грешат, па смешно им е тоа на другите, а ти се мачиш сто пати да објасниш како е правилно уствари и па некој нема да те научи зошто му е тешко за изговор.
    Последниве години немам таков проблем ама ко помали кога бевме стварно ме иритираше тоа.
    Затоа е подобро да не се комплицира толку со имињата бар кога веќе името е избор и може да биде некое полесно и поедноставно за во животот. Особено кај нас еве да е прифатено и познато.
    Но, на крај се е избор на родителите.

На Осе, Celltica, Lavender4 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Јас многу го сакав името Меглена, кога прочитав дека доаѓа од место Меглен, егејско, едноставно не сакав да се правам нешто што не сум. Немам егејско потекло, само за тоа не го ставив, а името пак ми е убаво.
    Исто и Лејла ми е убаво име, преубави песни има испеено за Лејла.
    Сепак решивме наши имиња да ставиме, со многу убави значења.

На Осе, jarec6 и mode-kristina им се допаѓа ова.
  13. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Сите мачори се викаат Марко, ако глеаме реално нели?

Кој како сака нека си го крсти детето, поднамалете со инаетење и вакво понашање со вреѓање, нема потреба, доволно е не ми е убаво коментар и толку.
    Тебе те цитирав ама не е за тебе долново напишано, чисто да е во еден пост :)

На Осе, Stressed Out, gjoker4e и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Имав другарка во основно што кучето си го крсти по мене, само машка верзија, па бев пресрќна и многу го сакав кученцето:).

На Stressed Out, dunika, gjoker4e и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.657
    Допаѓања:
    39.459
    Имало измислени и неизмислени имиња.Интересно, не знаев.
    И баш ме интересира дали озбилно мислите дека постојат ексклузивно македонски имиња?Не знам, Стојанка можеби.

Последна измена: 23 април 2021
    На Hellobeautiful, gjoker4e, TDD и 6 други им се допаѓа ова.
  16. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Штом повеќе од половина форум ве цитира и ви кажува дека нешто не е во ред со вашето мислење, тогаш треба да си го ставите прстот на глава и да се запрашате каде згрешивте, а не да глумите жртви бидејќи имате „поинакво мислење“ што никој не ви го почитува. За вкусови не се дискутира, факт. Колку луѓе познавам што ставиле имиња на нивните деца што не се по мој вкус, но тие си одлучиле така. И тоа е тоа. Кога веќе не знаете на културен начин да кажете дека нешто не ви се допаѓа, тогаш подобро е да молчите.

Читам само ние сме ставале странски имиња за да им се допаднеме на другите, а поголемиот дел од христијанските имиња се од грчко, латинско или еврејско потекло. Во Албанија колку има што се викаат Џени, Кејси, Трејси, Синди... Ова е само еден пример.

Последна измена: 23 април 2021
    На Stressed Out, Meckicja, nevermet18 и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    18.033
    Јас си имам одбрано по три имиња за моите деца здравје во иднина, и да сте 3 машки или 3 женски немам гајле:rofl:
    Женски: Лена, Дарија и Еда.
    Машки: Лазар, Давид и Лука.
    Не постои човек на светов што ке ме премисли за ова:) дм се согласува тоа е најважно:?::rofl:

На azelea, gjoker4e, Meckicja и 10 други им се допаѓа ова.
  18. TDD

TDD Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    30
    Лена и Давид:inlove:
    Омилениии!

На azelea, Meckicja, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Доволно беше за кучиња мачки.
    Ако нешто е испуштено ве молам пријавете и без понатамошни оф топик коментари.

На Ula, IRBBB, Meckicja и 5 други им се допаѓа ова.
  20. zoya

zoya Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    273
    Женски: Викторија, Исидора, Илина, Деспина
    Машки: Илин, Виктор, Никола, Давид

На azelea, IRBBB, victoria и 4 други им се допаѓа ова.