Иако претежно го ставаат муслимани , има и христијани што се викаат Ален. Конкретно јас познавам и од двете религии со име Ален. И општо како што пиша членката пред мене, Јон и еден куп други имиња превземаме од други народи и култури а сепак имаме преубави имиња и варијации од истите. Иако ми се свиѓаат еден куп странски имиња, сепак никогаш не би крстила дете со странско име. Тоа е мое мислење а гледам дека скоро сите не се сложуваат
Па не е баш така. Јас во семејство имам на пример Дарија. Моја професорка се викаше Аделина инаку македонка. Име е. Иако знам дека се преферира секаде она што е карактеристично за некоја вера или нација Ама во главно реагирам на начин на искажаното мислење. Некако ми е гнасно Ти свесна си каде пишуваш? Ова не е твој личен блог, туку форум. Ќе те цитира кој сака и кога сака. Ако не си способна тоа да го прифатиш, тогаш отвори блогче и пишувај раат.
Секако нели сепак на крајот секој си одлучува за своето дете Ти си кажа свое мислење го пиша со фин пристап и на културен начин. И го почитувам тоа. Не значи дека ако не се согласуваме со нечие мислење треба да пишуваме со цинизам и арогантност како што ми се испонаша погоре членката мене. Јас пишав само свое мислење не пишав ни погрдни зборови ни па се испонашав арогантно.
Не знам дали сум јас последна што обичните машки македонски имиња ми се поубави од модерните. Ама секој со свој вкус, за име не коментирам никогаш. Првото ни е Стефан, а пред да дознаам пол мислев дека е женско и сакав да е Мила. Сега е пречесто име, во класот на малиот само 3 има девојчиња, ама не можам за друго да се одлучам. А има многу убави женски имиња, ама тоа ми е останато уште од пред толку години во паметот и не можам друго име да засакам.
Не знаев дека е толку популарно Мила. Во моја генерација и две три после има многу со тоа име. Од новиве Лана Уна
Ален е муслиманско. Овде секој втор босанец е Ален. Босанец муслиман мислам. И низ Мк, Ален го има кај торбешите, кај албанците. Муслиманите не ставаат наши имиња. Нормално. Ама еве ние сме опен мајнд нели. Тадеј е едно од најчестите словенечки имиња. Во Мк не сум го слушнала. Мене ми е онака. Стварно имаме убави македонски, христијански имиња. Па не мора и христијански да се, нека се и интернационални, нека се и модерни, ама нели да не се претерува. Иако, на крајот од денот секој со својот вкус.
Во право си ние се правиме опен мајнд за се. Па затоа и моментално сме таму каде што сме. Треба да прифатиме се што е туѓо , а дали некој воопшто прифаќа нешто што е наше? Конкретно во случајов имињата, како да не
Se pretera so iminjata navistina, imame ubavi iminja koi se i internacionalni da kazam (Aleksandar/a, Filip, Ana) nie sepak za FEDOR ke razmisluvame.
Ајде Јана, но Хана? Како може ова име да е толку популарно кај нас не ми е јасно, не оди со нашите презимиња, не знам како станало популарно. Не ми се допаѓаат имињава со 3-4 букви. Толку почнаа да ги форсираат што се многу досадни, долгите имиња ми се многу поубави. Ален е муслиманско. Познавам многу босанци со тоа име. Покрај толку прекрасни македонски имиња, не би го избрала тоа име. Но, ваше дете, ваш избор. Ние со вереникот си имаме одбрано по 2 машки и женски имиња. Уште не сум бремена, но си имаме одлучено. Од машки Бојан или Александар. Јас сум за Александар, вереникот за Бојан, но двете ми се прекрасни. За девојче се одлучивме за Ангела или Катерина, ни се допаѓа и Александра. Јас сум за Александар и Александра да бидат, македонски прекрасни имиња ми се.
Оваа шо попува дека име е име шо не го крсти детето Никола/Елена пример во зависност од полот? Свашта
Искрено не го знам потеклото на името Ален. Ама живеам цел живот опкружена со муслимани. И сите што го имаат името Ален се муслимани торбеши,албанци и босанци. Зошто да ставаме такво име кога има толку многу христијански имиња. Јас Ален не би крстила свое дете ама секој со свој избор. Не знам тие што не ставаат Филип, Марко, Александар .