Ајде да се приклучам и јас. Колку Нори Христијанки знаете? А колку Муслиманки? Не се срамам од името-напротив си го сакам. Ама факт е исто така дека бев предмет на заебанција као мала- Нора Шаќири итн .... Е сеа... Фала Богу па имав нормална мајка која ми објасни дека сето тоа потекнува од ограничените мозоци на тоа општество. А фала Богу и денешното не е далеку. Кога дојде време да бирам име за ќерка ми, оставив на маж ми од проста причина што кај мене дома имаат сите да кажеме уникатно име што не е толку распострането кај нас сеуште и не сакав ќерка ми да проаѓа низ истото што и јас. Што се однесува до тоа дека ние живееме на Балканот и мајка Македонија нели порасната сум тука, сите ми се тука, ја сакам не дека не.... Ама неможам за себе да кажам дека сум нешто балканка у крв. Сметам дека ова не е држава, дека оваа држава не прави ништо добро за народот па како таква нема потреба но да се потресувам, верујте дека ако си одам ќе ми фалат луѓето државата ама ич. Ама тоа е тема за др место. Него со тоа нема потреба ни да се потресуем за традиционални македонски имиња кои што реално ништо не ми значат мене а ниту па нешто ќе и значат на ќерка ми утре пошто како што трегнало ќе лажеме и од кај сме уште малце од срам.
Име е лична работа и не треба никој никого да суди. Другарки кога ќе ми кажеле како ќе им се викаат децата, а и било кој друг секогаш мојата реакција била со здравје да си го носи. Дали мене ми се допаднало или не небитно е треба на мајката и таткото да им е по кејф. Има имиња кои мене ми се свиѓаат истите имиња на друг не му се свиѓаат и тоа е ок. Кога јас кажав како ќе се вика нашето дете, кое патем е крстено по дедо му, имав многу чудни реакции дури се изненадив. Името е старо и ретко јас не познавам ниту едно дете со тоа име. Дури имав рекација од една особа баш овие зборови дали си ти нормална!?, А имав и реакција ахх ќе треба да му најдеме кул надимак. А што името не е кул зошто не е модерно за нечиј вкус или зошто сум испочитувала дедо!? И како требаше јас да се почувствувам на вакви коментари? Затоа не треба препуцавање за имиња, а за тоа дали детето во иднина ќе биде на мета од другарите за името тоа е веќе слика за нешто друго кое не е тема на муабет овде.
Fakt e deka sekoj ke si go krsti deteto kako sto saka i ovde nie ne osuduvame, tuku spored predlozite sto sekoj gi dade samo se razvi diskusija. Sekako deka drugarka ako go krsti deteto Fedor ( sto licno jas ne bi krstila zasto smetam deka e glupost) sigurno nema da mu se obratam so Aleksandar na primer, ke go vikam Fedor. Vo odnos na ruganjeto iminja kako deca, vo moja generacija nemase takva rabota i smetam deka roditelite igraat najgolema uloga zasto se e do vospituvanjeto.
Па како нема да се смеат децата, кога се смеат родителите? Еднава вика Лео било кучешко, Спасе било старовремско. И сега децава слушаат муабет и се исмеваат. До родителите е, не е до децата
Апсолутно затоа пишав дека дали ќе се смеат децата е слика на нешто друго, на домашно воспитување мислев, а тоа е сосем друга тема не е за овде.
Дискусијава за имињава ептен се издигнала на повисоко ниво. Не би се умешувала, само ќе пишам дека имам позната која лани бебето го крсти Благуна....тиха језа
Ако ти си горда и поносна на својата националност можда друг не е и не ги уважува тие работи. Не знам до кога ќе се убедувате за различни вкусови ја кога пишав у групава како ќе се вика ќерка ми добив 50 негативни коментари како да нивното дете ќе го крстам така а не моето у кој век живеете више не ми е јасно …
Син ми има ретко, необично име. Кога се породив, роднините не прашуваа мене, мм, мајка ми, мајка му..."па какво е тоа име, од кај сега тоа, па зошто не му дале Х име". Ми се јавуваат да ми честитаат и ми викаат КАКВО Е ПА ОВА ИМЕ? И ден денес, на пример рандом тетки по улица ќе прашаат за име па ќе се намрштат "ау, па какво е имево"? Луѓе...
Среќа што било лани.Да било пред 4 год ќе мислев за внука ми пишуваш.Ич не се ежиме кога и се обраќаме со Благуна да ти кажам. Во мој близок круг имам Благуна а имам и Зои.Јас не би ги крстила моите деца така ама кога им се обраќам на овие дечиња воопшто не ми е чудно,после кратко време ти е нормално како и кога се обраќаш на Теа Стефанија итн.
Значи аман од луѓево сите мора да имаат коментар за нешто без оглед дали се повикани или не. Исто ден денес кога ќе кажам како се вика има коментар има и позитивни ама има и негативни и чудни погледи.
Ќерка ми се вика Софија. Ме имаат прашано зошто сум ставила (пази сеа) бугарско име?! Викам како е тоа бугарско? Па главниот град на Бугарија. И што повеќе да кажам...
Јас кога бирав име за ќерка ми сакав да биде кратко, да не може надимаци и да биде модерно, зашто и ние двајцата имаме модерни имиња. Значи не измислено модерно, него нормално име кое постои. Се одлучивме за име со три букви, и секако бабите и најдоа надимак, ја викаат во деминутив демек од милост
Де прашај ги тие какво име е Сава? Дека реката Сава тече нели и низ Босна, Хрватска ,Словенија ,Србија
И за кај нас ли ?! Јас во комшии имам Сава девојче , на баба и Савка ја крстиле. А во Ниш имам братучед со тоа име. Ми се допаѓаат унисекс имиња