Потеклото на името Лазар е библиско, поточно Еврејско, што значи: Бог е моја помош. Никогаш нема да изгине ова име, прекрасно е.
Е како тоа бугарско. Тоа што Калин како име го има во Бугарија не значи дека е бугарско. Калина пример има и во Русија и Украина. Повеќе би рекла дека е словенско име.
Мене секое име што завршува на н ми звучи бугарско. Мене ми звучи така не велам дека е бугарско само. Гален, Љубен, Адриан... Немам ништо против против блгари, нели Един народ сме. Не било својствено до пред некое време така да мислам дека и тоа ни е увезено.
Освен Иван и Јован, кај ги ископавте другиве за 2023. Искрено подобро клише Лука, а не Лазар за бебенце. Мое мислење. Поминало времето на Лазар, Горан, Зоран, Трајан. Калин не ми е убаво, не знам од кај се ископа имево. Ја не познавам никој вака што се вика.
Не, не ми звучат бугарски зошто знам дедо Стојан, дедо Зоран, чичко Горан итн. Ако збориме за македонски вс. странски (во случајов бугарски) имиња секогаш тргнувам од тоа дали знам некој дедо/баба/чичко/тетка со тоа име. Исто и дали се сретнува како презиме во нашата традиција на именување .
Дури сега ми текна дека и син ми е со Н на крајот Славен . Јас сакав да биде СлавеН , ама мм и брат ми не "дозволија" последната буква да биде голема. Бугарите правеле така
Па еве пример јас не знам дедо Мартин, па и дедо Маријан не знам ама не ми се бугарски. А и не гледам лошо па ете и бугарско да е. И Игор, Наташа, Владимир се руски, во поново време Алексеј и Олег кое мене патем ми е многу убаво ама не гледам лошо во тоа. Некако тие имиња ми се поубави и поприфатливи отколку Меланија, Мишел, Хана, Леона, Леонардо, Јан, Вилијам ( и такво слушнав пред неколку месеци име дека дале). Не знам од каде ти е ова. Тоа што е често име таму? Еве пример врв на Осогово се вика Калин камен, или пак во Русија има Калининград. Зошто да е бугарско? И штом има женска форма се изведува машка. Не може да кажеме Калина да постои како старо македонско име, а Калин бугарско. Од каде едното од таму и другото.
Буквално секое од имињава се користи во некоја соседна земја, а некои и подалеку и тешко е да се процени од кај му е потеклото. Нема врска какво е, ако ти се свиѓа, ти се свиѓа па и бугарско да е. Лазар не би рекла дека е класика, старомодно е, при толку убави имиња, не би му давала име на бебе што не е од оваа генерација. Зошто сосила да му набивам комплекси. Мислам може да се лажеме дека не е битно, ама Ставре, Крсте, Трајанка, децата и најубаво да ги воспитуваш, ќе се најде некое да му искоментира дека има име ко на дедо му, а скрос си можел да го одбегнеш тој момент зошто природно на децата им доаѓа да забележуваат се што е необично, ти после можеш да ги учиш, ама зошто пак баш моето дете да е инспирација за воспитување на други деца Чувството кога ќе ти речат дека преубаво име имаш одбрано за детето е многу убаво.
Син ми има име по прадедото на маж ми имево и ден денес го ставаат на деца. Старо име Војдан. А Лазар е исто име што се дава на деца сега и е баш класика. И никој не ми рекол дека има старовремско име или име на некој дедо. Ќе остарат и тие со име Иан...Леонид...
Војдан ич не е во иста категорија со овие што ги набројав, еден куп дечиња и млади има Војдан. За остарување ќе остарат само и булингот што го добиваат некои деца е реален, не ќе го игнорираме дека не постои. Идеално би било да не постои, ама факт е дека постои. Ај да е нешто што не можеш да го избегнеш да, ама при толку убави имиња...
Секој со свој вкус мене Лазар ми е убаво име, тебе не ти е... Со оглед на тоа што уште има луѓе што на децата даваат име Блажо, Ванчо, Тасе, Живко...Лазар е топ.