Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. kika13

kika13 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    104
    Клара или Катја за женско
    Филип или Марко за машко :)

2. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Сара и Димитар

3. Cataleya

Cataleya Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    621
    ако имам машко би го крстила највероватно Даријан сеа за сеа највеке тоа име го бендисувам
    а за девојче дефинитивно Калина или Каја :)

4. demilovato4ever

demilovato4ever Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    220
    Да си го избереш Сара :Р хаха .. Сите ми викаат дека сум имала преубаво име а и јас си го сакам ;) :D :inlove:

5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    ива
    лара
    ана

6. leilla

leilla Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    146
    Ако е машко сакам: Кристијан, Бојан, Дејвид, Леоне, Силван или Андреј.
    Женски немам размислено ама Андреа ми е убаво :)

7. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266
    За машко цел живот сакав Марко, ама стана пречесто и досадно, и сега не знам веќе.
    За женски има повеќе што ми прават мерак: Зои, Олга, Пелагија...
    Во принцип сакам поретки и специфични имиња. Не во парк кога ќе викнам по моето дете 10 да се вртат.

8. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266

+ Петра. Заборавив, па да се едитирам. :)

За женски деца сум спремна, со машко не би знаела ни како да го крстам.. :rofl: :rofl:

9. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Јас би крстила само со македонски имиња. Многу имиња во денешно време ми се шмизлаторски. Ич не ми иде на пример Трајков Лука или Лазаревска Миа. Дури смеШно ми е такви имиња со нашиве презимиња.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    за женско исто така многу ми се допаѓа Лозана :)

11. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Јас и брат ми сме крстени по баба ми и дедо ми. Јас имам напишано дека се викам Нина, баба ми е Николина. Планирам син ми да го крстам по свекор ми :). На моменталниот симпатија таткото се вика Борче, :lol: па ако имам син некогаш со него така ќе си го крстам( ретки се шансите) :lol: . Ми се допаѓа таквата традиција кога детето носи име на бабата или на дедото :)

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^ништо лично кон тебе....но мене пак таа традиција не ми се допаѓа

13. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Не си единствена, не знам мене ми е убава и убав гест на почит :)

14. Nine25

Nine25 Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    1.726
    ^^^ И мене исто така не ми се допаѓа традицијата да се крстат децата по дедо баба ако имаат некое старо модно име а сакам да се задржи првата буква АМА доколку еден ден имам близнаци би ги крстила и на свекор ми и на таткоми Познавам еден пример на наши блиски пријатели децата ги крстија едното на свекорот едното на таткото и сите среќни и задоволни си живеат Моите деца се викаат Андреј (ние така сакавме) а второто Климент (родено е еден ден пред свети Климент и самиот ден го донесе самото име) А следното ако е женско би сакала да се вика Бисера (да и направам мерак на свекрвами таа се вика Билјана и заслужува жената дефинитивно а мислам дека би била и пресреќна)

15. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    ^ Да се надоврзам на муабетов, и мене воопшто не ми се допаѓа таа традиција, особено ако старите инсистираат детето да го носи неговото/нејзиното име. И ако не биде тоа така се наоѓаат увредени и неиспоштувани. Доколку тоа е желба на родителите, ајде, ќе сфатам, меѓутоа се останато ми е пренапумпано, вештачко и неприродно.
    Јас на пример не би сакала во некој случај да си го „унаказам“ детето со име од стилот Параскева, да, има, млада девојка крстена по баба и, искрено дури жал ми паѓа за девојчево, како и да го вртиш не чини имево.

Модернизирана форма ајде, како во случајот кај Пупи, од Николина Нина, ама ете од Борче како, Дабче можда? Поготово постариве генерации ко што во 90% имаат опасни имиња како Цветанка, Цвета, Цена, Трајанка, Божана, Трајче, Љупчо, Столе, Стојан, Миле и сл.
    Не дека сум против овие имиња, ама пак некако ми се старински.
    Не сум ориентирана ниту кон оние „кучешките“ Миа, Леа и слично, туку имаме убави имиња, не мора да се од странство „увезени“ ако нејќете, али ако сакате строго македонски има.

Што се мене тиче мислам дека се имам изјаснато за имињава, а у последно време од машки имиња ми текна и на Аритон, ептен ретко и специфично име, а убаво.

16. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Еее сега и ти хахахаах Параскева ако е многу е :puke: не вервувам дека токлу малер ќе сум да имам некој свекор и свекрва со грди имиња хахаха, од Борче може Борис. Ама убаво ми е Борче :lol:

17. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.111
    Ми се допаѓа Афан - за момче и Дуа-за женско !

18. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Е сега јас мислам дека моето малечко носи име од горе наведените мислам од оние опасните имиња,не го сметам ниту за опасно ниту за старинско,баш ми се свиѓа неговото име,никој не ме натера да го ставам со сила,туку така си решивме јас и маж ми,баш си го сакам именцето на моето дете,има луѓе кои кога ќе ме прашат како се вика дури и се потсмеваат,ама јаде бе луѓе што да не помодерните имиња како во шпанските,турските серии се поубави,мислам дека сите имиња се убави дека самиот човек го прави името,инаку уште кога бев бремена реков дека така ќе се вика и точка имав голем број поборници да не биде така,цврсто бевме решени со маж ми за тоа име ,свекорот воопшто не инсистираше да се стави неговото име но од почит кон него го ставив,исто ако имам уште едно момче ќе ставам исто пак од оние опасните имиња на татко ми на мене лично ми се свиѓа името ,а исто и на мојот маж

19. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Иако е мноогу рано за да размислувам на оваа тема сепак би сакала да имам близнаци, машко и женско и би се викале: Алексеј и Дарија....премногу ми се допаѓаат имињава, а и не се толку застапени :)

20. someone2

someone2 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    58
    Ако имам машко дете би сакала да се вика или Давид или Никола.
    Ако имам женско дете би сакала да се вика Елеонора или Моника.
    Но сеуште сум мала сигурно ќе ми се сменат мислењата кога ќе пораснам. :)

На Eleonorastrumica му/ѝ се допаѓа ова.