Моите не се родени на празник. Ако беа немаше да ги крстиме како светецот. Останало од времето дека треба да се крстат според датумот на кој се родени. Маж ми е роден на празник и се вика како светецот. Не доаѓаше во предвид да ги крстиме по дедовците. Јас и сестра ми сме крстени по бабите. Гледам дека тој тренд полека се искоренува.
Има луѓе што сметаат дека детето ,,само одбрало име” раѓајќи де на празник. Имаме убави празници, не го негирам тој дел. Еве Михаил,Михаела, Јована… и уште неколку мене ми се убави имиња. Ама ако ми се роди дете на Спасовден, Спасо или Спаса не би крстила така дете. Ние си имаме име уште пред 5 години и по никоја цена не би го промениле.
Се роди на 05.01 дури после 1 месец дознав дека на тој датум е Св.Наум, секако и да знаев немаше да го крстам така. Термин беше на Василица, исто не мислев Васил да го крстам. Имавме име што ни се допаѓаше и мене и на мм. Не сме неверници но и мислам дека тоа останато мислење од времето не треба да прави притисок врз родителите во 2024.
Имам 6 имиња, и секој ден различно име ми се допаѓа повеќе. Јас стварно не знам како ќе се одлучам - Ана - Јана - Софија - Марта - Петра - Елена Порано ми беше најомилено Екатерина. Ама некако долго ми се гледа, иако уште ми е убаво
Сите се преубави и јас не би можела да се одлучам. Најди некој систем на елиминации, не знам. Ако треба да одберам три од листата: 1.Софија 2. Ана 3. Јана
Јас се си мислам дека до крај нема да можам да се одлучам. Ваљда кога ќе се роди, ќе ми личи повеќе на некое име
Вистина преубави имиња имаш на листата Кога јас би имала ќерка би ѝ дала име Ана само затоа што тоа ни е име замислено за женско дете уште додека бевме во врска. Екатерина ми звучи премоќно, Екатерина Велика. Дури и повеќе ми се допаѓаат долги женски имиња. Од останатите би ја издвоила Петра, не толку често, а преубаво име. Спојлер: Спојлер За првото дете имавме огромна листа со имиња и одлучивме со елиминација на едно име од две.