Екатерина е преубаво ама ќе ја викаат Кате да знаеш ,јас заради тоа не ја крстив Евдокија од мала ми се допаѓаше ама Ева не сакав Софија е убаво ама доста често. Исак го има во библијата ама и многу роми го ставаат... Мојава на Преображение ај шо име би ставила ? Кирјана ,преубаво е ама дека долго не фо ставив. Кирјан и Марин. Ама Кирјан ќе биди Кире а за Марин кратенка не ми текнува....
На Преображение, Марија, Магдалена. Ама кој како милува и сака. За мојата името е тука пишано кај тебе. Долго долго, ама нема кратеница, а ептен ни е во срце со мм, уште пред некоја година влезено. На сите кога ќе кажеме како ќе се вика, баш убави реакции има.
Не сум знаела на Преображение дека се тие имиња... Марија пречесто ,воопшто не ми се допаѓа и како име настрана од тоа што е често а Магдалена ме потсеќа на една никаква личност. Исто Меланија ми се допаѓаше ама бабицата беше некое слично на Меланија и го замразив. Ако мислиш на Кирјана ,Јана би го сецнале или Кира ама како и да е преубаво е. Од друга страна на ќерка ми и е со 5 букви и мислев нема кратенка и туп баба и и го скрати Така да пак ќе се најде некој ,секој нека си го стави тоа што му се допаѓа.
Со Јана и Кира ги пресеков сите. Тоа се веќе скроз други имиња. Само нека се живи и здрави, друго се по ред.
Мене ми се допаѓаат Ана и Јана, кратки и убави. Петра и Софија искрено не баш, сепак тоа е мое мислење.
Сепак немој тоа име. Чудно е. Имаш еден куп имиња убави. Давид, Дамјан, Дарко, Далибор, Давор итн. Ако сакаш некое на Д.
Во групата на ќерка ми во градинка, Кирјана е Кики, Бисера е Биби, ќерка е со кратко име, не се крати ама пак може да се продолжи и така да нема спас од измени.
Марија и Магдалена мислам дека немаат врска со празникот Преображение, баш овие две жени од Библијата не се спомнуваат никаде со настаните на тој ден. Во Грција на пример, тие што се викаат Сотир или женска верзија Сотирија (го ставаат таму ова име) што значи спасител, слават именден на Преображение
Многу се нервирам на скратеници од имиња и само заради оваа причина не би ставила долго име, а преубави ги има. Коса ми се крева на самата помисла на Вики, Мики, Боки, Аце, Коле итн.
Па не се само скратеници во прашање. Измени прават секако. Од Ана - имаме Ане, Анчи, Анушка... Калина - Калинче, Кале итн Марко е Марче Божидар е Боко и слично. Во училиште и градинка најголемите измени сум ги слушнала.
Затоа децата кога ќе разбираат треба да ги пресечуваат тие што даваат кратенки.. да им велат јас така се викам?? така ме викајте?? и ќе нема кратенки. Мојата е Јоана ,од некои блиски слушам Јоне,Ана и веднаш се карам им велам таа си има име ако сум сакала Ана ќе сум ја крстила.