Како што кажав има разлика помеѓу словенско и православно име. На пример, Димитриј е православно, ама не е словенско, туку е со грчко потекло, а овие две не се православни бидејќи нема светители со тие имиња, значи има разлика. Секој има право да си го крсти своето дете како сака, јас не реков дека сите треба да ги крштеваат децата така како што мислам јас, туку кажав свое мислење дека новите трендови не ми се допаѓаат и зошто мислам така. А инаку дали некое дете ќе го сака или нема да го сака неговото име е предмет на прашање и како истото име ќе му биде претставено од родителите. Инаку, ако погрешно ме разбра, не мислев за старински имиња како Трајан, Стојан, Ване, Петко и слично, туку за убави православни имиња како Петар, Давид, Антониј, итн, итн кои одговараат за нашето поднебје. Впрочем, ниту едната, ниту другата крајност како Лиам, Иан и сл. не ми се допаѓа, ама тоа е лично мое мислење, не наметнувам на никого и не терам никој да го крсти детето така како што мислам, секој има право на избор и тоа што за мене е убаво, за некој не е, тоа го почитувам целосно. P.S. Евгениј е преубаво православно име, како што е Еразмо, а дали на некој ќе ѓу се допадне едното или другото е работа на личен вкус, ама и двете потекнуваат од ист период.
И Трајан и Стојан се православни имиња. Не значи дека ако нема светители со тие имиња, не биле православни имињата.
Може да ми помогне некој да пресудата? Беба ќе дојде секој момент, ние име немаме ... сакаме кратко, на А на пример, да не е секојдневно. Дали мооооожеби некоја има идеја. Или др кратки женски имиња но, не Ана, Ева, Миа, Леа, Теа.
Ада, Ања мене кратко на А најубаво ми е Ана иако е многу често убаво ми е, нежно. Други: Уна, Ина, Ива, Хана, Лара, Каја.
Анисија, Атина, не се многу кратки ама се убави и ретки. А и Зои од кратки мене ми е многу убаво и има убаво значење - живот.