Девојки славата Св Никола е на 18 или 19.12?Кој ден ако се роди бебе би било убаво да го носи името? Имаме замислено име уште од кога дознавме за полот и така и си ја викаме,ама не знам ако се роди баш на денот убаво е да си го носи името на празникот?Како одам јас со воа мое надносување ќе стасам баш до таму..
@nice-girl како е правилно да го носи името ако се роди на 19?или и двата дена ако се роди е убаво да се стави тоа име?
Никола, Николај за момче а за девојче Николина, па како си сакате така важно со лесно да е живи здрави
Ako sakas da go nosi stavi go ete i moeto ima sansi togas da e 22 mi e terminot i jas bas na toa razmisluvav ama imam pogolemo dete e sega osmislenoto ime toj ne dava za nisto da se smeni pa ako bidne za slavata neznam ama nemozam da mu go skrsam aterot epten kje se naluti.. I se mislam sto da pravam..
На 19 ти е Св. Никола, на 18 ти е заслуг. Ама кој како си сака, познавам што во очи празник им се родило дете (значи ден пред празникот) и го крстиле по тој светец, кој како си сака така.
Именден се чека на 19.12. Слава т.е заслог на 18.12 вечерта, и 19.12 цел ден. Бар кај нас е така. Инаку баш деновиве гледам родени бебиња со тоа име, така да нема врска дали е на празникот или блиску до празникот. И на празник да се погоди, можеш и друго име да ставиш, не е грешка. За имиња - Никола, Нико, Николај, - Николина, Ника, Николија Тие варијанти сега ми текнуваат.
Да не кршиш атерот на детето. Некако мене лично никогаш не ми се јасни тие работи, дека на денот ако се роди бебе, си избрало име. Што ако таткото е пример Никола, бебе се раѓа на празникот и Никола и тоа ли? Или на Спасовден , Спасе, Спасенка да биде? Има убави православни имиња според светци и празници, не викам не, ама еве погоре не ми се јасни работите.