Како без 'ј', кога во правописот стои дека помеѓу 'и' и 'а', секогаш мора да има 'ј', а и во изговорот ги изговараме со 'ј'?
Не. Си има кај нас Ј во имиња, убаво си пишала членката. Не е Мариа, Марија е. Не е Мариана, МариЈана е. И кај машки имиња, МарЈан, ДариЈан, ДамЈан.
Си има ама ќе си го пишиш така како шо ти е ќејф, никој нема да го врати од никаде аман Правопис ќе глеаме за имиња
Муабетот е дека кај нас на нашиве простори постои Софија, не Софиа, Марија, не Мариа итн. Не дека матичар нема да го запише детето во извод без Ј. Некој ако му е мерак и Џеки нека си го крсти детето, не па со Ј или без Ј дали ќе било.
Епа шо ко така, нема потреба од потенцирање шо било правилно шо не на секое. Пред некое време имаше ист коментар. Ок е, кој како сака. Мариа е поубаво од Марија.
Ако ти е поубаво тебе, добро. На форум сме и секој искажува свое мислење и став. Мојот став е да си ги задржиме нашите македонски форми на имиња и да не искривуваме со некои си нови верзии некарактеристични за наше поднебје. Општо ова, не само тоа дали ќе имало или немало Ј. И пак, секој си знае за свое дете да избере, нема што да се натегаме. Толку од мене на темава.
Не го разбирам коментаров, како е Мариа поубаво од МариЈа, кога изговорот е скоро идентичен? Или, ако мислиш на изговор Марѝа, реално никој нема така да го изговара името, а ќе има правописна грешка и ќе те мислат за неписмен насекаде.
Не за изговор, како изгледа напишано. И на латиница и на кирилица мене лично ми е поубаво без ј. А имињата како Катја ( пак и не е Мк име) ми зе поубави Катја него Катиа. Само гледам напишано како ми е поубаво. При изговор исто звучи