Марко и Матеј Марко и Марин Марко и Матеј Марио и Матеј/Матео Андреј и Антонио/Антониј Давид и Давор Иван/Иво и Иринеј Даријан/Доријан и Давид Бобан и Бојан/Борјан Леон и Теон Петар и Павел
Јован и Јордан Наум и Недан Кузман и Војдан Петар и Павел Богдан и Божин Борис и Благој Дамјан и Кузман Филип и Виктор
Еве ти комбинации за кои сметам дека одат заедно, а ти можеш и да си смешаш. Александар и Анастас, Андон и Антон, Антониј и Апостол, Бобан и Борис, Борислав и Воислав, Валентин и Виктор, Ведран и Војдан, Владимир и Властимир, Влатко и Златко, Гаврил и Глигор, Горан и Зоран, Гордан и Јордан, Гоше и Тоше, Дамјан и Даниел, Даниел и Натаниел, Даријан и Маријан, Дарко и Жарко/Марко, Дарио и Марио, Драган и Душан, Емилијан и Маријан,Иван и Јован, Кирил и Методиј, Лео и Тео, Максим/ Максимилијан и Младен, Марин и Мартин, Младен и Невен, Ненад и Никола, Огнен и Оливер, Оливер и Орце, Петар и Павел/Павле/Паул, Радомир и Радослав, Раде и Рашо, Ратко и Ристо, Симон и Славко, Тимотеј и Теодор, Томи и Тони, Филип и Самоил.
Дарјан и Доротеј Лука и Леонид Матеј и Марио Петар и Павел Огнен и Олег Антониј и Анатолиј Борјан и Бојан Јан и Јаков Иван и Јован Ведран и Војдан Вероника Валерија Ведрана Иларија Илина Теона Матеа Меланија Борјана Исидора Изабела Доротеа
Дали може да ми каже некој кога е именден на Јаков ? Ми отвара два датуми и сега незнам кој се славио
Што мислите за женско име Љубица? Многу ми значи името и би сакала да го ставам на бебето а не сум сигурна дали е многу старомодно?
Ич да не ти е гајле што другите мислат она да е жива здрава и среќна и да расте покрај татко и мајка крсти си ја така чим ти значи,мислам дека Бубе ќе ја викаат нагалено
Убаво е, но да, и старомодно. Во денешно време подобри се кратките верзии Љуба или Љубка/Љупка. А бидејќи е и име на цвет во игра може да ти е и Виолета. И тоа на некои им е старомодно, но сепак има поубав тон. Можеш да ги разгледаш и верзиите Виола и Вајолет. Овие се странски, но и кај нас зачестија странските верзии на имиња. Или ова нека ѝ биде средно име, а за прво име одбери нешто помодерно. Поради можни потсмеви.
Да, ама и цветот е од група со тоа име. Како сака нека си ја крсти. Јас само давам опции за да може да избегне или да ги намали шансите детето да ѝ биде потсмевано поради името. Многу родители бираат име без да проверат или да размислат што значи, акт поради кој детето може да пати во иднина.
Или евентуално нешто аналогија да направиш со Вера, Љубов, Надеж па да дадеш некое малку помодерно име како Надја, Софија, Вера исто и Нада мене не ми се лоши. Чет џпт со цвеќе го поврза имево, ама Љубица мене и на љубов ме асоцира, што знам.