Сега видов од вас и друѓи прекрасни имиња... Машки - Тадеј, Јосиф (исто и значењето на имињата ми е важно многу: Јосиф - Srpsko, biblijsko ime. Izvodi poreklo iz starohebrejskog “uosef” u značenju “on (Bog) umnožava, on (Bog) dodaje, povećava”. Najstariji Josip (Josif) u biblijskoj legendi je onaj koga su braća prodala u ropstvo, pa se on poštenjem i pameću uzdigao do najvišeg dostojanstva na dvoru faraonovom. Po hrišćanskom predanju stolar Josif je ovozemaljski muž Bogorodice marije. Тадеј - Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz grčkog “Thaddaios”, izvorno iz starohebrejskog “tadde” u značenju “pohvala”. Ime je jednog od dvanaestorice apostola. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Tada, Tadija i Tadoša.
Софија, Дарија, Сара, Клара, Кјара, Мила, Миа, Теа, Исидора, Анастасија, Матеа, Адријана, Катја, Леона, Лана, Јоана, Илина, Лорена, Ема, Лара, Андреа, Иларија, Ина, Ена, Меланија, Стефани... сега само на овие ми текна така.
Епа ок како и да е јас само сакав да помогнам, да и дадам предлог. А на денешницава ако бара некој ПОРЕТКИ имиња некој несекојдневни има да точно, но некако не се прифатливи кај нас се уште. Ете јас колку што прочитав Белувче живее во Германија, така да, најверојатно ќе и терба некое интернационално име поприфатливо и кај нас тука и таму. Како и да е, се надевам ќе одбере убаво име за бебулето.
Мој предлог се : Ефимија(чие значанје е -на добар глас) и Талија (небеска роса ) овие имиња беа мојата опција за женско име ама не изненади дечко па сега се мислам помегу Евгениј и Константин
Можеби некаде веќе имам пишано, но еве пак ќе кажам. Ако имам машко дете желба ми е да се вика Алек. Од како знам за себе се тоа си зборувам. Само тоа име го сакам. А ако имам женско сакам да се вика Клара.
Ako imam masko detence bi sakala da se vika Ignat mnogu retko ime ili barem ja mn malku poznavam so toa ime, a za zensko deckoto neka odluci
Со Господ напред здравје само се да биде добро со бебушко ако е машко со мм решивме Влатко, а ако е женско Сара или Анастасија. Што и да биде здраво и живо нека биде.
ajde pomos i za mene mm saka MILA no jas sakam nekoe dolgo ime i nikako da se dogovorime. mene mi e ubavo Antonija na pr. sto mislite za Mila ne e premnogu cesto vo posledno vreme
Мила е прилично често во последно време. Лично Антонија ми е поубаво. Јас би сакала ако имам ќерка да се вика Ема, ама нешто мм не е воодушевен
Имиња што јас би ги одбрала: За машко: Давид, Лука, Дамјан или Огнен. За женско: Ема, Миа, Ана, Теа или Ангела.
И јас исто како тебе ако имам женско запната сум за Ема, ама маж ми не сака ни да чуе, само ми го менува вика стави Емилија, јас пак по мое му викам ај не така нека биде Емили, ама тоа ќе го потсетувало на филмон со егзорцизмот и никако не си, нема шанси да го убедам
Женски имиња Ева, Ангела , Анастасија, или Емилија. Машки имиња Владислав, Давид, Лука, Кристијан, или Лео.