женско: Ина.Теа,Ани,(многу кратки) машко:Алекс,Давид,Тео... не сакам доги имиња и задржувае презиме на моето некако тоа би дошло вака: име и презиме на таткото:ПЕТАР ТАСЕВСКИ име и презиме на мајката:МАРИЈА ВЕЛКОВСКА и сеа детето кога ќе треба да се запише во училиште со татково име,а го има и презимето на мајка му,и родителите и ставиле“модерно“долго име тоа би дошло вака: АНА МАРИЈА ПЕТАР ВЕЛКОВСКА ТАСЕВСКА
Уште како мала сум размислувала за оваа тема и моето размислување се нема сменето... за машко омилени ми се Давид или Димитар,а за женско Ева,Ема или Елеонора
ако е машко сакам да го крстам матеј,лука или јаков (незнам зашто али мн ми се свиѓаат имињава) а ако е женско ања,андреа или матеа
Па ако имам некогаш (здравје боже) деца тогаш ако имам женско би го крстила еСтефанО по мојот прекар, а ако е машко Нинослав , многу ми се свиѓа името
Па машко би го крстила Нинослав, а девојче Дајана...ама не се согласуваме со дечкото он сака женското да се вика Лора, а машкото по татко ми Стојанче....
Кристијан! Тоа име го посакувам од мала и секогаш викав, ако имам машко дете ќе го крстам Кристијан. Башка и на дечко ми татко му се вика Ристе, па тука некаде е, ќе се радува А ако е женско и ако останам со љубовта моја, сигурно ќе се вика Весна, бидејќи и мајка ми и мајка му се викаат Весна
женски.. Ана Каренина, Марија Магдалена, Иштар, Кармен, Габриела, Бисера, Леонида, Оливија машки . Лука, Александар, Леон, Габриел, Михаил, Христијан, Цветко
ако е женско кратки- (сара, ева, луси, ива), долги- (викторија, стефани, силвија) ако е машко кратки- (иво, тео), долги- ( влатко, роберто, антонио)