Многу ми се допаѓаат постарите имиња, ако може така да ги наречам. Милан, Дамјан, Димитар, Јован, Михаил, Кирил, Магдалена, Софија...
Јас и за првото кажав и за второво зашто кумовите ми се млади ама ептен-ептен старомодни за имиња а татко ми Миле се вика па според него нешто слично сакам па на Милан ми текна ,и сега кога помислувам на друго име некако ми станува глупо се осеќам како веќе да се вика така и друго име не ни ми паѓа на памет да му ставиме а некако и реткичко ми изгледа како од даамна да е заборавенл именцево
Nie se dvoimevme pomegju dve iminja za kerka mi i na kraj odlucivme da i dademe ime po tatko i moja bese idejata od pricina sto mnogu lici na tatko i, negova celosna kopija. Poradi toa najmnogu sakav taka da se vika. Inaku imeto i e Aleksandra. Jas mnogu sakav Ana da se vika, no me predomisli majka mi, zosto ke nosi ime na edna od sestrite na tatko mi. Se dvoumevme megju Zoe i Aleksandra. Zoe, tatko i sakase taka i na kraj mama odluci Aleksandra
А зошто име по родител? Нели се става по баба/дедо, ама по родител не ми е јасно зошто...Не е прв пат да слушнам за вакво нешто во задниве 6 месеци..
Iskreno, ne mozam da zamislam dete da krstam po baba ili dedo,pre bi se slozila po tatko, a najdobro da bide sosema novo koe go nema vo semejstvoto i e zaednicka,odluka na roditelite. Nie taka i napravivme. Znam deka negde vo tradicijata ni e vkoreneto toa podnovuvanje na iminja po baba ili dedo, ama ne mozam i ne mozam da go prifatam.
Софија А и во право е маж ти што не сака кратко име, веќе тотално досадни се тие имиња од по 3 букви...Леа, Теа, Лео, Тео...(без навреда) и баш се радувам кога ќе слушнам некое мало дете дека се вика Максим, Теодор (ама без да го кратат името), Милан, Алексеј, Константин, Ангел, Антонија, Кирјана, Божица, Божидар, Евгенија итн итн
Ama i toa ima prednost, moeto ime e dolgo i mi trebase mnogu poveke vreme da si go napisam celoto koga bevme malecki otkolku drugarka mi Ana
Машки: Матеј , Трајче ( по татко ми е починат и уште кога почина татко ми јас така сум си ветила ако имам син ќе се вика трајче.)Анѓел Женски: Даниела, Елена
Демек да останело името во фамилијата, како традиција. Мене ми е безвезно посебно што со сила ти наметнуваат нешто. За жал мислам дека мене ми се спрема такво нешто за наредно дете На маж ми и на татко му името се со генерации во нивна фамилија. А јас не би дозволила ни на кумот да му дава име на мое дете
Kitten toa e najbolnoto, ako na roditelite ne im preci ok, zosto da ne, ama ako im preci nametnuvanjeto na ime po dedo mi e uzas. I koj e poglaven dedo, od tatkoto pa mora po nego da e imeto ili od majkata? I sto mora 2 iminja da se vrtat postojano na tolku mnogu drugi...
Омилени женски имиња ми е Каја и Катја Омилени машки имиња:Евгениј,Матео,Анѓел,Кирил,Ангелариј Татко ми се вика Кире и многу сакав син ми да го носи тоа име,но мм не се согласуваше.Поточно скаав Кирил да се вика.
Nie se dogovorivme zdravje ako e zensko da bide Mia a za masko nikako da se slozime jas sakam Filip omileno mi e a toj ne saka