Јас си смислив за моите близначиња имиња. Едното што знам дека е машко ќе биде Даријан, а ова второво што ми се крие, ако е женско ќе биде Дејана, а ако е машко ќе биде Далибор
Pa temava ne e dali nekoj saka da ima deca ili ne, a nie ovde logolemiot del sme majki pa ne iritiraat takvi muabeti i nepotrebna negativna diskusija se razvila
Mene ne me iritira voopsto pocituvam secie mislenje I vo sekoja tema ima po nesto so ne pripaga na istata
Многу ми се свиѓа Дејана, па и Дејан за машко не е лошо. Одамна ги немам слушнато Навивам за другото да излезе девојче
Дејан се вика маж ми, затоа сакав едното по него да биде ако е женско. Иначе, Далибор ни се вика кумот, затоа на почетокот не ни размислував за тоа име мислев глупо ќе биде кумот и детето исто да се викаат. Ама па од сите варијанти највеќе ми се свиѓа и ми одговара уз Даријан. Не се скроз исти, а не се ни многу различни. На пример ако беа Даријан и Доријан, ќе беше ептен исто. Вака Даријан и Далибор убаво звучи А и Даријан и Дејана исто ми одат едно уз друго.
Ако имам ќерка би ја крстила Лузија или Лусија, скратено Луз што значи светлина. За машко највероватно Тео или Карло..
За женско ми се допаѓаат: Јана, Бисера, Калина, Јона, Касија, Анѓа, Софија, Лена. За Јона и Касија дознав од кајгана форум. А, за машко најмногу го сакам Петар. Други убави машки имиња ми се: Горјан, Дамјан, Марко, Стефан.
Мене исто така многу ми се допаѓа името Ања, и би сакала да ја крстиме ќерката Ања, но мм си сака Илијана по татко му
@Offspring mi se dopagaat darijan i dejana, za masko nekako poveke mi odi darijan i damjan. Inaku, i dalibor e ubavo ime. @sunmoonstars ako trebase da biram pomegu anja i ilijana, ke go odberev vtoroto. Mi se dopaga amelija , leona , pavel, posledno sto slusnav.
Несакам Дамјан затоа што секое второ дете е Дамјан, а она кое не е Дамјан е Давид. Несакам да им дадам на децата имиња кои секој ги има. Даријан на пример е убаво, долго, модерно, а не помодарско ко овие двете горе. А Далибор е по секојдневно за Српските простори.
Јас моментално немам омилено име, но женски кои сега ми се допаѓаат се Лина, Лана, Лена слични сите Јана, Сара, Ана (сакам кратки). Многу ми е убаво Теона ама си имам синче Теодор, а не сакам да имаат слични имиња. Машки па никогаш посебни не сум имала, Оливер, Давор, Дамјан, Марко, Алек.. ми се така симпатични па ке видиме што даде господ понатака... мм ветил на прадедото дека второто ке го крсти на татко му (дека така правеле со години), ама Васил и Васко ич не ми се допаѓа, а друга варијанта на ова име мислам нема...
@Offspring Давид, Лука и Матеј, имињата на денешницата. Убави имиња ама навистина пречести. Не сакав да сугерирам ништо, само го кашав мислењето, да не ме рзбереш погрешно. Далибор не реков дека не е убаво име, ми се допаѓа, само повеќе ми пасуваше со Дамјан. Со лесно и навивам за Дејана! (моето прво дете кое е машко, требаше Дејана да се вика, ама ете не зафркна )
Лина, Лена и Јана и на мене многу ми се допаѓаат, ептен убави имиња ми се. А инаку мене исто така многу ми се допаѓа женската варијанта од Васил, Василија
Стварно интересно е, не ми текнало никогаш.. За првото одамна го имавме името и не сакав да го сменам, било малку расправии со прадедото на синко по дома додека бев во болница, па мм му ветил дека второ обавезно по баба или дедо ке крсти, баба е Викторија, дедо е Васко.. па ке видиме што ке испадне
Од Васко како варијанта имам сретнато Васили(ј) и Васка. А можиш и Виктор од Викторија. Или мора ако е машко по дедо да е, и обратно?
Јас сум од Струмица, а кај нас многу го има застапено името Василија како женска варијанта од Васил, па така ми текна. .... А Лина инаку ми е во топ 3 имиња. Поздравче!
Син ми е Алексеј, но исто така убави машки имија ми се Матија, Филип, Божидар, Михаел и Димитриј. а женски Ана,Алена,Доротеа,Талија.
И Дамјан е често име на денешницата. Давид, Матеј, Матео, Дамјан, Лука, Марко, Константин, Михаил, Теодор, Теодора, Михаела, Лена, Лана, Леа Теа, Миа, Ања, Ева, Ива, Меланија, Алексеј, Стефанија, Јана, Јован, Матеа, Илина, Илијана, Јоана, Максим...има уште но на овие ми текна како за најчести имиња меѓу децава. Странските не би ни да ги коментирам... пресмешни се за наше поднебје. Дури мислам дека колку повеќе ги слушаме, повеќе ни влегуваат во уво и почнуваат да ни се свиѓаат. Кај мене скоро за се' е така, но кога се работи за имиња на моите деца, јас сум контра од тоа што е ИН. Јас сум за "класика" и за не толку популарни имиња. Имиња кои се користеле кај децата пред 20-30-40 год и тн. Подраго ми е кога ќе слушнам детенце да се вика Стефан, Душан, Владимир, Елена, Весна, Симона, Емилија, Бојана, Бисера, Фросина... Да не се бабите и дедовците ќе се заборават овие имиња. И на добар пат сме да станеме како циганите на кои што им се смеевме за имињата од шпански серии.