Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Има родители кои по секоја цена сакаат да им дадат на децата чудно име. Тоа мајките обично, од инает на домашните8) Со некои стварно се претера. Па и некои се и правописно неправилни за наш јазик. Понатаму желбите се да било име кое не може да се крати, да не го викале вака или онака...А бе глупости. Еве моево име може да се скрати на 100 начини, ама сите ме викаат со цело, освен мм кој понекогаш изводи:D Но, не ми смета и нагалено да ми се обрати некој. Братучетка ми ако се обратиш со скратено на нејзиното дете спремна е ќотек да ти удри, независно дали си постар или помлад, дали има публика итн:puke:

На Kitten, TutiFuti и ruruk им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.314
    Допаѓања:
    76.413
    Епа и свекор ми е струмичанец :D Ама уште како мал преселен во Ск со неговите, прадедово струмички си зборува :D Фала за предлог, ке го имам на ум кога ке бидне второ (y) :*

3. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    6.381
    Со дечко ми имаме заеднички сон за машко име Марко. :)
    А женско ми се допаѓа Исидора :)

4. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Што се замарате толку со дедовци, баби или уште полошо со прадедовци?
    Детето ваше си е, ти си го створил, ти си го родил, ти какво сакаш име стави му.
    Ако се лутат нека се лутат слободно...
    Значи многу ме нервираат стари што се мешаат секаде. Среќа моите баби и дедовци не се мешале, па моите ми ставиле нормално име.
    Или првата буква ставија колку ќеиф да му се направи и толку... Нема потреба од замарање, пошто старите си имале деца и си ги нарекле како сакаат, епа сега и ти како сакаш наречи ги своите деца.
    Умрело тоа време да им се оди по газот на старите.

На eleni27, sunmoonstars, ruruk и 5 други им се допаѓа ова.
  5. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Prvpat slusam za ime Alena.

6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.767
    Допаѓања:
    34.050
    Да знам ретко е,кај нас само една жена 30-35год се вика така, јас кога би имала ќерка ќе ги дадам предлог овие имиња а маж ми нека одлучи како и со првото што одлучи тој , кумовите ич не ни се мешаат за тоа оти тие знаат како е лошо да се стави име кое што не го сакаш.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.221
    Допаѓања:
    36.739
    Во право си. И мене ме нервира кога бабите и дедовците се мешаат околу ставањето имиња на децата. Јас и сестра ми сме крстени по бабите, по инсистирање на татко ми. Бабите не покажале желба да се викаме по нив. Кога бев бремена со двата сина, свекрвата инсистираше ако се женски да се викаат по неа. Уште кога останав бремена со првиот син, му кажав на маж ми дека нема да дозволам ставање имиња по баби и дедовци. Он се согласи. Двајцата имаат православни имиња. А имиња од типот на Лео, Тео, Даријан, Лара, Лора, Дора, Алена, и др. не би ставила на дете. Јас сакам православни имиња.

На Chica.Loca, JollyGirl, sunmoonstars и 2 други им се допаѓа ова.
  8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Сосема те поддржувам за кажаното. Дури се смешни за нашето поднебје тие имиња кај секое второ дете. Не дека не се убави имињата, но тоа е како некој тренд и за мене звучат смешно со нашите презимиња. Исто како што е тренд невестата да го земе презимето на сопругот но со В или СКИ накрај во машки род., само затоа што е "модерно" (демек живееме во странство, па по документи да сме исто со сопругот, да не ни прават проблем :rofl:, а како да нема во странство руснаци или други славјански народи каде што има разлика за женски и машки род на крај)

Пополнувам докумети за во матична служба и секојдневно пријавувам новороденчиња, знаете ли од кога немам слушнато некој да си го крсти детето со некое име "од нашето време" во смисла имиња што ги носат нашите генерации, не мора да се македонски, славјански имиња пример Тања, Снежана, Весна, Зорица, Ивана, Катерина, Маја....секое дете е Теа, Деа, МЕЛАНИ, Ванеса, Ина, Миа, Уна, Лана, Леа, Матеј, Лука, Давид, Тео, Каја, Киара.....:puke: пак ќе кажам не дека не се убави имињата но како што кажуваш станавме бетер од циганите што ги крстуваа децата по турските серии, и ни беше смешно до пред некое време. Жално....
    п.с. Велиш, Илијана е доста застапено и некако од иние "трендовските имиња" :smirk: Илијана кај нас во Струмица не е многу застапено, дури непознавам никој со тоа име. Ние така решивме да ја крстиме ќерката по свекорот (мм ептен сака по него) а и малку не подсеќа на Бугарија, таму е доста често застапено тоа име, а ние имаме убави спомени од Бугарија, таму живеевем 10 години.

Последна измена: 27 ноември 2016
    На majavel1, Kitten и BirMelek им се допаѓа ова.
  9. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Доротеа ми е многу убаво име, име од грчко потекло....а и имам пријателка која се вика Доротеја и името ми е многу мило и покрај неа. А од машките Божидар ми е исто многу убаво име. А Доротеа исто како и Божидар во превод значат исто- дар од Бога, doros-дар, teos-бог.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    @SummerGirl Даријан е универзално име, го има и во православни и во католички, баш кога барав отварав и гледав. Доријан е на пример католичко, Хрватско име, него го најдов само во Хрватските имиња, но не и во православните.
    Само што Даријан е ново, модерно, не е баш традиционално православно како Стефан на пример.
    Инаку овде пак каде што јас живеам, Србиве се удрени на Вук, Немања, страхиња, Стефан, Петар и Јован. Секое дете така се вика. Еднаш гледав на тие страните за трудници српски, една бараше предлог за имиња, кога почнаа да се трескаат од земја со предлозите ми идеше да си потповратам. Аврам, Аљоша, Атанасиј, Игњатије и такви слични од праисторијата. :envy: Мислам, кај ќе ставиш на мало бебе, име - Игњатије? Замисли држиш во раце бебе од 3 кила и му се обраќаш, Игњатијеее, убав он Игњатије :drunk::drunk::drunk:

На Mari*, sofi2107 и artemidis им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.221
    Допаѓања:
    36.739
    @Offspring не знаев дека името Даријан е православно. Се си мислев дека е католичко. Ме насмеа за името Игњатије. :D А замисли, запознаваш дете што се вика Тристан, Антигон, Евангелиј :D Такви имиња, иако се православни, не би ставила на дете

13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    да бе, баш на кајгана имаше едно мислење умрев од смеа, раскажува едно девојче како ги слушала децата надвор како си играат криенка, и кажува за имињата нивни. Вика она кое мижи ги наоѓа и иде да их поплука и вели, пу Евангелиј, пу Атанасије, пу незнам наведи такви слични имиња. Вели девојчево добро е што не чув пу митрополит Теодосије Гологанов :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Mari*, artemidis, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Чекај малку велиш веќе не се користат имињата "од нашето време" а ти си одбрала име за ќерка ти кое ич не е од тоа време. Немој да ме сфатиш погрешно, Илијана е многу убаво име , но што не си го крстиш детето Зорица. Патем и син ми носи слично име како твоето. Не ми се лути но сакам да потенцирам дека секое време си носи свое. А секој си има своја причина зошто се одлучил за модерно или за старинско име. Некој по дедо па го модернизирале, некој едноставно им се залепило за уво и крај без разлика од каде потекнува. Не е убаво наброени имињата и човечето што повраќа ставено. Па што ако се чести, необични или кратки. Баш некоја членка погоре пиша дека Дилара го крстила бебето. Името ич не е македонско, ама па што мене ете ми се допаѓа. Пак ти викам не ми се лути, само дискутирам.

На sofi2107, Lolipop23, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Па секое време има свои популарни имиња. Токму во моето време Снежана, Весна, Тања, Марко, Душан итн. биле популарни како сега овие и секој втор беше со некое од имињава.
    Сега некои други и тоа, ништо ново под сонцето.

Моите дечиња се Јаков и Тамара.
    Има многу убави имиња ама овие ми се најубави :D

На ♡BuBaLe♡, muchacha_a, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    А Филип и Марио? Дали ви се убави и кое повеќе?

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    34.965
    Za imeto od sin mi,ni na kraj pamet nemavme deka ke bide ova. Jas iskreno sakav Maksim ili Angel,mm za Maksim ne ni sakase da cue,on sakase Bojan,Dimitar.... Nekolku casa po poragaj i si go vikav Angel,n o mi se javi mm na tel.vika Bojan sakas da si go vikame bebeto :)? I bidna. Koga dojde kumata so povojnica,kaza deka dokolku bebeto bilo zensko,vednas kje go pisela prco imeto na svekrva mi,da ne sme sakale taka da se vika :) :) mhm da,sekako.
    Za vtoro dete,Ako ni dade Bog,devojce ili masko nema vrska,zdravje,bi sakala da si nosi ime,pravoslavno,da si cekame i imenden.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Мене ми се убави.
    Ако би требала да бирам помеѓу двеве имиња би се одлучила за Филип.
    Убаво е, безвременско, универзално, секогаш модерно

На muchacha_a и senza.parole им се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Potpolno se soglasuvam so tebe. Komentar na mesto!

На TutiFuti, irena.1 и mariz им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.314
    Допаѓања:
    76.413
    Па сите се женско по баба, машко по дедо. Мм е Димитар, дедо му е исто Димитар, баба му била Катица, золва ми е Катерина :) Јас сакам 3 дечиња, здравје да даде господ... па може комбинации Виктор, Викторија, Василиј, Василија.. ке видиме, нас за првово ептен ни беше кеиф само да си одбереме име, пред да знам дали е машко, женско имав имиња Теодор, Теона, Теодора, Теа (повеќе се надевав на женско) :D а бидејки славиме Василица убаво со многу гости, би ставила на второ, трето дете модернизирано Васко, само да не е Васко или Васка тие две ич ич не ми се допаѓаат :)