Форумџика на годината

Имиња за вашите деца

Дискусија во 'Бебе' започната од Bisera.Sk, 9 февруари 2010.

1. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Мене би ми било преинтересно да запознаам некоја што се вика Василиса. Само проблем е што 100% ќе ја викаат Василица.

2. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Зарем Тристан е источно-православно име? Не знаев. Мене ми е многу убаво, ама нели преведено значи тажен, во тага?

3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Василиса- мене ова ми звучи како некој што има говорна маана да се обидува да каже Василица :D
    Ова ти е исто како некој детето да си го крсти Бозик.... (наместо Божиќ) :lol:

Од Васил помодерна женска верзија е Василија, а Василиса сигурно не ни постои :?:

На mariz и ruruk им се допаѓа ова.
  4. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Руско е. Како не постои :D

На sofi2107, slobodka и JollyGirl им се допаѓа ова.
  5. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Кај нас де немам слушнато :lol:
    Се извинувам ако му ги повредив на некој чувствата, ама смешно ми звучи :whew:
    А Василија си е ок...

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ахам...значи покрај толку наши имиња, мора да ставаме и странски |(

На crimson и ruruk им се допаѓа ова.
  7. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Eпа исто име, само руската варијанта е Василиса. Инаку, коренот е грчки и значи кралица.

8. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    80% од оние имиња кои вие ги нарекувате „наши“, се само изведенки од интернационални имиња.

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Можеби другите, јас не. Точно си знам кои се наши. Ако ме читаше погоре ќе видиш дека не сум против изведување нови имиња.

А покрај Василија, зошто да биде Василиса? Александар кај русите е Александр. Да сретнам дете со тоа име ќе се пресмеам. Постојат и само наши-македонски имиња, а поатојат и православни имиња кои во нашава земја си имаат своја верзија. Зошто мора да е странската верзија? Тоа зборам цело време. Модерни и новосмислени имиња...со македонски презимиња! :!: Не иде и крај. Тоа си е мое мислење, но никогаш никому не би му рекла-зошто си го крстил така детето? Ствар на избор исто како што е и моја лична ствар да си кажувам гласно дека децава ги претворивме во шпански, турски и уште незнам какви серии.

На Oscar Lady, mariz и sunmoonstars им се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Не се лутам на твоето мислење, таман работа изразуваш свое мислење, нели сепак ова е форум, и јас само дискутирам, без лично да биде сватено што и да кажеме, нема лични навреди и само си дискутираме...Не се изразив правилно имиња од нашето време, затоа е и во наводници, незнаев точно како да се изразам, но имав в предвид пример имиња кои се доста застапени во генерациите околу 80тите -90тите години, и ги цитирам горенаведените: Тања, Снежана, Зорица..... И како што напишав горенаведените имиња што се доста често застапени во последните години не дека не ми се убави, убави се, но за мене си зборам не ми се допаѓа таа тенденција секое второ девојче да е Ина, Мина, Леа.....а никого конкретно не осудувам. Го избрал тоа име од причина што му се допаѓа или некаква друга причина. А името Илијана напишав дека го избра мм по татко му Илија, (немам претенции за верското потекло на името) но конкретно Илијана е од православно потекло женска верзија од Илија. А немам никакви забележки дали е православно, католичко, муслиманско или еврејско потекло на името. Пак ќе кажам никој конкретно не осудувам, секој има право на избор, но работам во матично и е жално како македонските и славјански имиња полека полека ги снемува..... Еве пример во мојот гра новороденче со името Македонка немат ставено повеќе од година (зборувам зошто работам во таа служба) а пример во моето училиште имаше во неколку класа девојчиња кои го носат тоа име. Значи муабетот ми беше сосема друго, не да го осудувам изборот на овие имиња дека не ми се убави, а дека сме нација што ни се допаѓа само странското, а нашето е веќе неубаво и старинско, плус и на тенденцијата со презимињата во машки род само, наскоро ќе не снема како нација.
    ....ако има некој историчар или етнолог на форумот (т.е. Немора да е само историчар или етнолог) нека каже како се губи идентитетот на еден народ...жално е да сме само по странското, по чуждото, а нашето да е неубаво и старинско.

Последна измена: 28 ноември 2016
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Кај над пресудно беше да не познаваме никпј со тоа име. Не знам зашто ама ете, не сакам дететп да носи име од некпја колешка што ме нервира на пример, или некпја идиптска личност штоја познавам иакп имињата се убави. Ете не знам зошто но тоа мо влојаеше на изборот. А не миправеше разлика дали е старо македонско, православно или католичко, па и странскп име. Ако ми се допаѓа ми се допаѓа и толку.
    Самп секое време си има свое. Кога за син ми мислевме дека е девојче, спиаокот ни беше со многу поинакви имиња во споредба со оној список когатребаше да смислиме име за ќерка ми.
    Тогаш омавме, ангела, марија, дијана, антонија, анастасија...., а сега викторија, вероника, михаела, софија, ....

12. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Александр би било правописна грешка од типот на Биљана или Љиљана.

Јас зборувам за имиња како Наташа. Имево повеќето луѓе во земјава си го сметаат за домашно, а тоа е всушност руско, изведено од латинскиот јазик. За да е домашно, треба Родна да гласи.

Или многу имиња од српското говорно подрачје кои се навлезени во југословенско време, а денес се веќе одомаќинети.
    Која е разликата меѓу нив, и овие што се прифаќаат денес? И тие тогаш биле нова мода.

13. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Здраво феминки ,
    Ќе ве молам за мислење кое име поубаво ви звучи:
    1. Лина
    2. Јана

14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.767
    Допаѓања:
    34.050
    ЈАНА

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.314
    Допаѓања:
    76.413
    И двете хахаха
    Мене Лина повеќе, бидејќи имам другарка Лина што многу си ја сакам :D

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Јанa! :)

17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Јана.
    Лина повеќе како за домашни миленичиња многу знам што така ги крстиле мачиња кучиња
    Јана е многу убаво име.

18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Здраво на сите :)
    Имам една дилема па ај реков и вас ќе ве прашам ;)
    Се двоумам помеѓу две имиња за мој синко како да си го крстиме.
    - Стефан или Олег -
    :*

19. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    6.623
    @sofi2107 Олег мене лично ми е многу убаво. :) Стефан ме нервира веќе, зошто секој втор што го знам мислам дека се вика Стефан, Мартин или евентуално Филип. Јас гласам за Олег, ама која и да е одлуката, најважно е само да биде здраво и живо. :)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    5.361
    Јас сум за Стефан :)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.