Мене би ми било преинтересно да запознаам некоја што се вика Василиса. Само проблем е што 100% ќе ја викаат Василица.
Зарем Тристан е источно-православно име? Не знаев. Мене ми е многу убаво, ама нели преведено значи тажен, во тага?
Василиса- мене ова ми звучи како некој што има говорна маана да се обидува да каже Василица Ова ти е исто како некој детето да си го крсти Бозик.... (наместо Божиќ) Од Васил помодерна женска верзија е Василија, а Василиса сигурно не ни постои
Кај нас де немам слушнато Се извинувам ако му ги повредив на некој чувствата, ама смешно ми звучи А Василија си е ок...
Можеби другите, јас не. Точно си знам кои се наши. Ако ме читаше погоре ќе видиш дека не сум против изведување нови имиња. А покрај Василија, зошто да биде Василиса? Александар кај русите е Александр. Да сретнам дете со тоа име ќе се пресмеам. Постојат и само наши-македонски имиња, а поатојат и православни имиња кои во нашава земја си имаат своја верзија. Зошто мора да е странската верзија? Тоа зборам цело време. Модерни и новосмислени имиња...со македонски презимиња! Не иде и крај. Тоа си е мое мислење, но никогаш никому не би му рекла-зошто си го крстил така детето? Ствар на избор исто како што е и моја лична ствар да си кажувам гласно дека децава ги претворивме во шпански, турски и уште незнам какви серии.
Не се лутам на твоето мислење, таман работа изразуваш свое мислење, нели сепак ова е форум, и јас само дискутирам, без лично да биде сватено што и да кажеме, нема лични навреди и само си дискутираме...Не се изразив правилно имиња од нашето време, затоа е и во наводници, незнаев точно како да се изразам, но имав в предвид пример имиња кои се доста застапени во генерациите околу 80тите -90тите години, и ги цитирам горенаведените: Тања, Снежана, Зорица..... И како што напишав горенаведените имиња што се доста често застапени во последните години не дека не ми се убави, убави се, но за мене си зборам не ми се допаѓа таа тенденција секое второ девојче да е Ина, Мина, Леа.....а никого конкретно не осудувам. Го избрал тоа име од причина што му се допаѓа или некаква друга причина. А името Илијана напишав дека го избра мм по татко му Илија, (немам претенции за верското потекло на името) но конкретно Илијана е од православно потекло женска верзија од Илија. А немам никакви забележки дали е православно, католичко, муслиманско или еврејско потекло на името. Пак ќе кажам никој конкретно не осудувам, секој има право на избор, но работам во матично и е жално како македонските и славјански имиња полека полека ги снемува..... Еве пример во мојот гра новороденче со името Македонка немат ставено повеќе од година (зборувам зошто работам во таа служба) а пример во моето училиште имаше во неколку класа девојчиња кои го носат тоа име. Значи муабетот ми беше сосема друго, не да го осудувам изборот на овие имиња дека не ми се убави, а дека сме нација што ни се допаѓа само странското, а нашето е веќе неубаво и старинско, плус и на тенденцијата со презимињата во машки род само, наскоро ќе не снема како нација. ....ако има некој историчар или етнолог на форумот (т.е. Немора да е само историчар или етнолог) нека каже како се губи идентитетот на еден народ...жално е да сме само по странското, по чуждото, а нашето да е неубаво и старинско.
Кај над пресудно беше да не познаваме никпј со тоа име. Не знам зашто ама ете, не сакам дететп да носи име од некпја колешка што ме нервира на пример, или некпја идиптска личност штоја познавам иакп имињата се убави. Ете не знам зошто но тоа мо влојаеше на изборот. А не миправеше разлика дали е старо македонско, православно или католичко, па и странскп име. Ако ми се допаѓа ми се допаѓа и толку. Самп секое време си има свое. Кога за син ми мислевме дека е девојче, спиаокот ни беше со многу поинакви имиња во споредба со оној список когатребаше да смислиме име за ќерка ми. Тогаш омавме, ангела, марија, дијана, антонија, анастасија...., а сега викторија, вероника, михаела, софија, ....
Александр би било правописна грешка од типот на Биљана или Љиљана. Јас зборувам за имиња како Наташа. Имево повеќето луѓе во земјава си го сметаат за домашно, а тоа е всушност руско, изведено од латинскиот јазик. За да е домашно, треба Родна да гласи. Или многу имиња од српското говорно подрачје кои се навлезени во југословенско време, а денес се веќе одомаќинети. Која е разликата меѓу нив, и овие што се прифаќаат денес? И тие тогаш биле нова мода.
Јана. Лина повеќе како за домашни миленичиња многу знам што така ги крстиле мачиња кучиња Јана е многу убаво име.
Здраво на сите Имам една дилема па ај реков и вас ќе ве прашам Се двоумам помеѓу две имиња за мој синко како да си го крстиме. - Стефан или Олег -
@sofi2107 Олег мене лично ми е многу убаво. Стефан ме нервира веќе, зошто секој втор што го знам мислам дека се вика Стефан, Мартин или евентуално Филип. Јас гласам за Олег, ама која и да е одлуката, најважно е само да биде здраво и живо.