Бебушот мој ако беше машко ќе се викаше Гаврил, ама за името на принцезата сеуште не можеме да се одлучиме . Се надевам дека наскоро ќе се одлучиме
Пред некој месец запознав малечки близначиња со најуникатни имиња: Игнат и Инес Лично мене ми се свиѓаат и оние постари традиционали имиња: Никола, Ана, Константин, Јован/а, Илија/Илина, Петар, Павел, Јана...а ми има и харизма во некои "новонастанати" пример: Уна, Инес, Ања, Мартијан, Даријан, Мила, Надја. А Тадеј ми е посебно убаво...старо и заборавено, па сега го обновуваат кај мали дечиња.
Името Кајааааа ми е најубаво. Здравје ако имам женско ке се борам со машми да се вика каја, а ако биде мако ке биде Марко...... А првово ми е Јована на празникот кога се родил Јован Крстител се роди и тоа порано од терминот....... И се си мислам дека тој светец ми го чуваше бебушот во мојов стомак зошто имаше најмалце 10 причини за спонтан, а таа душа не се даваше.
Син ми се вика Бојан. Кога отидовме во општина да му го извадиме изводот од матична книда за родени, матичарот се крстеше. Вика со години го немам напишано името, не е модерно веќе одамна. Нас супер ни е, баш убаво си го носи.
Bojan bas mi e ubavo imeto. A jas pak rabotam vo maticno i ti kazuvam sekoe treto dete e David, Matej, Luka, Andrej....komentirav veke ednas na forumot da ne se povtoruvam deka se zaboraveni slavjanskite iminja "od naseto vreme" Zorica, Tanja, Snezana, Vesna i red drugi, a se stavat "moderni" iminja kako Ina, Mia,Una, Luka, David, Matej....no sepak toa e pravo na roditelite, razlicni luge razlicni vkusovi...
исто така мислам и Дамјан е пречесто.. или така кај мене се погодило.. еден куп знам со детенце Дамјан
Da,da taka e, i Damjan, Andrej i Stefan se mnogu cesti poslednite 2-3godini. Pak ke kazam ubavi se iminjata mnogu, no jas ne bi sakala tolku cesto zastapeno ime da nosi moeto dete. No pak od druga strana,sekoe vreme si ima taka hit iminja,koi se stavat mnogu cesto, eve primer pred 5-6 godini bea samo Eva i Mila za zenski (kaj nas vo maticno sekoe vtoro devojce bese Mila ili Eva) potoa eden period samo Jana stava...okolu nasite generacii 80/90te godini Elena i Marija e sekoja 5 devojka...sekoe vreme si ima hit iminja... Jas primer sakam em da e makedonsko ime, ili pak da e internacionalno (kako primer Sonja, Ema,Sofi, Meri...) da ne e "ligavo imeto" ( Ina, Lea, Mia) i da ne e premnogu stransko zosto ne mi stoi ubavo stransko ime so nasive preziminja.
Моето име сега скоро почнав малку да си го сакам, од мала се нервирав дека така се викам Марина.. и дури една Марина знам, тука на Фемина што ја запознав името од што не е убаво, никогаш не било популарно, а сега изумира скроз
Lele neee,zosto ne ti se dopagalo dosega, bas e ubavo, pred 5 dena se porodi drugarka mi vo Bugarija i ja krsti kerka i Marina, i bas si pomisliv lele kolku ubavo ime a oddamna ne sum go slusnala znam 2/3 Marini koi se kolku mene vozrasni a za bebe prv pat slusam da go krsti nekoj taka. Mnogu e ubavo imeto,internacionalno i ubavo zvuci. P.s. Neli zosto "covekot go nosi imeto, A NE imeto na covekot" tie Marini sto gi poznavam se mnogu ubavi, jaki zenski,samostojni i od sekogas se bile "fraerki" "jaki faci" za mene koga ke go slusnam imeto Marina me podseka na tava licnost
И јас блиска пријателка немам со тоа име, така имам 2,3 што ги знам онака (од средно, основно, но од др генерација), а до сега ни бебе, ни дете одамна не сум слушнала со тоа име Си го засакав од когаа почнаа да ме викаат пак по цело име, инаку се со прекар си бев
Елена, габриела, маја, весна, јулијана, марија, мирјана, биљана, слаѓана, боркица, радмила, даниела, валентина, виолета, анета, анита, ирена, искра, гордана, марина, мартина, викторија, афродита, емилија, милена, наталија, .моника, мони, елизабета, мимоза, каролина, лидија, соња, наде, надица, таеа, татјана, оливера, сашка, наташа, фросина, жаклина, .....нешто што ми текнува од моето време
Владимир, влатко, марко, дарко, синиша, јовица, марјан, зоран, горан, игор, златко, слободан, борче, тони, томче, бобан, борјан, никола, бранко, давор, далибор, даноел, благојче, жарко, симон, сашо, ивица, иво, ѓорѓи, ѓоко, виктор, славчо, ненад, оливер, кристијан, (кристина)......нешто од машките
Da vo generaciite okolu 80/90tite godini imase dosta Maja, Sonja i Julija (sto za mene se prekrasni iminja) a eve vo nasata opstina (a ne e mala vklucuva i mnogu sela) tie iminja gi imat mnogu retko staveno bar jas kolku sto rabotam vo maticno 2 godini.
@sunmoonstars Kazi mi so ogled deka rabotish vo matichno. Dali se zastapeni i kolku iminjata : Oleg, Vanja, Ijan i Ian. Prvite dve se Ruski i jas imam rusko ime potekloto mi e od tamu. Ovie 4 iminja mi se favorit zdravje april ke se porodam pa bi bila blagodarna dokolku mi kazete koe od ovie 4 iminja vi e ubavo
Da ti kazam iskreno Oleg, Ijan i Ian voopsto nema staveno kaj nas vo nasata opstina za Strumica zboram, a Vanja ima no mnogu redko. (Bidejkine Vanja e i masko i zensko ime, za devojce samo imat staveno Vanja, a za momce ne) Inaku mene mi se mnogu ubavi i Vanja i Oleg, i dvete iminja mi se prekrasni. Inaku i jas fan na ruskite iminja i moeto ime e so rusko poteklo ( Anja, Katja i Nadja mi se top 3 iminja za devojce) i mnogu sakav kerka mi da ja krstjme Anja no mm ne se soglasi i ja krativme Lina, zdravje ako imam vtoro dete zensko ke bide Anja. Mojot izbor e Vanja ili Oleg. Pozdrav
Јас и мм имавме жестока " расправија" за тоа како ќе ни се вика бебенцето што го чекаме со нетрпение пред да дознаеме какво е ми донесе листа со имиња па ми вика одбери си ја одбрав Каја бидејќи е керќичка за машко Максим!
Здравје боже во иднина ако имам ќерка ќе се вика Миа од проста причина сакам кратки имиња на девојче . А ако имам синче ќе се вика Давор или Филип . Долго сум размислувала на темава и овие имиња ми се