Мене ми се допаѓаат српските и бугарските имиња како Немања, Миљан, Стеван, Преслава, Десислава, Галена, Галин... (да, по певаљкиве гледам најмногу хахаха) Од "нашиве" имиња убави ми се Ивона, Невен(к)а, Марко, Ведран, Небојша, Давор, Маријан, Елена, Софија, Марина, Лела, Ирина, Ема... Јаков ми е типично хрватско име според мене, и многу ми се допаѓа, Јан ми е исто .
И Теон да го крстиш, пак Тео ке го викаат Теодор, Теон, Матео пак ке биде скратено Тео мене Матео ми е убаво, ама веќе еден Тео имам Женски имиња имам еден куп, ако испадне женско едвај ке се одлучам
Или Теонче на син ми така му го придолжуваат името со -че, од милост. Нема бегање од варијации на името од околината. Вака ми е филмот Теон- Теона Теодор, Тео - Теодора
Mashka verzija e Anakin, pravoslavno makedonsko, a zenskava verzija Anakia ja smisliv sama, a dosega ne sum ja sretnala.
Moja poznata se preziva Anakieva, prezmeto doagalo od nekoj dedo Anakie, i taa kaza bilo staro makedonsko ime, i jas ne bev slusnala za zenska verzija, no ubavo zvuci.
Што мислите за името Павел? Дали е често име во последно време во Мк? Немаме сеуште име за новиот член неможиме да се договориме со мм.
Павел не е многу често име, барем јас така мислам. А убаво е. По се изгледа бебушот ќе биде машко, па ќе оставам мм да измисли име. Да беше женско без размислување би ја крстила Бисера. Преубаво ми е тоа име.
Сега почнаа да го ставаат тоа име поточно почнаа да ставаат стари Македонски имиња. Од лани до сега познавам 4 бебиња со тоа име и многу со името Војдан.
Јас сакам долги и класични имиња. Елизабет (Elisabeth) и Викториа( Viktoria). @SofiMar_ во иднос на 'ј' и јас ја имав истата недоумица, дали Виктори(ј)а,бидејќи ј не се изговара, па сепак се решив да ја изоставам. А при Елизабет иако се изговара со з, сакав сепак да биде нпишано со с, а не з . Трето, здравје боже, би било Александра/Александар.
Многу ретко, а убаво име. И јас сакам мојата ќеркичка да има име што е поретко. На пример имињата Јана, Ангела, Каја, Нина, Теодора ми станаа многу чести. Убави се, ама веќе секое второ така го крстат.
Децата на едни познаници имаат најспецифични и уникатни имиња: Лукијан, Ивор и Ксенија. (барем нема кратење) Може на почеток некое име изгледа чудно ама со тек на време, секое именце му легнува на детето и едноставно се навикнуваш на тоа име...Па дури и најубаво ти звучи. Кога ќе му го видиш лицето на детето едноставно знаеш дека така требало да се вика. Штом на родителите им се свиѓа, на другите им преостанува само да се навикнат.
Јас и мажот ми сакаме нашето да се вика Давид, знам дека е почесто име, ама многу одамна ни е замислено и омилено