Јас на ред поминав. За второ не ми се мисли, ама женски ги сакам Милица, Галена, Марта,а машки Петар, Матеј, Јаков.
И синко мој е Даријан. Одсекогаш сум викала ако имам машко дете така ќе се вика и останав на тоа не дозволив никој да ми се меша. Е сега кај и да е ќе се породам, а ние за женсково абер неаме едино што ми бендисува Мила. А пак свекрва ми се запнала Георгина ем што не е тука све сама па уште ми вели имала мн причини така да се вика а тоа е ради татко и покојни Ѓорги. Прееска и го влепнав и кажав да не се лути но тоа име нити пак мене нити пак на маж ми ни се свиѓа. Се обидував да бидам фина да не и кажам директно да не ја повредам, ама денес кига ми наметна дека морало така да се вика е па ми пукна филм.
Мене пак свекорот сега исто ми рече да се викало по него И јас му реков одма дека ова се наши деца и ние како ке решиме така ке се викаат Незнам што се филмаат стариве Ние за женски имаме ама сега за машко бараме Иначе најново да ги додадам Леонид и Дамир и ние не знаеме уште
Ич немaм пoјмa кaкo сaкaм дa се викa aмa еднo сум сигурнa: декa aкo се рoди пред прaзник тaкa ќе се викa. Знaчи нaјверoјaтнo Димитaр/Димитрa.
Јас ако имам машко со цел мерак ќе го ставам името ма свекор ми. Не побарал тој, не спомнал такво нешто досега и познавајќи го нема да се наметнува. Ама името му е старо и македонско, си има празник - и затоа сакам неговото име да биде. Јас имам супер однос со старите и ете мерак ми е да ги израдувам иако тие сами не побарале. Моментално и здравствената состојба му е лоша па ете стимулација за побрзо да се опорави. Можеби малце сум старомодна, и се сеќавам дека и јас тврдев дека дедово име нема да ставам, ама сега друго мислам. Со цел кејф би ди го крстила синот по дедо му (ако е машко, а осеќаж дека ќе е). А ако биде женско тогаш името на свеки не иде во предвид. Мене ми се допаѓаат Марта, Мартија, Лина, Николија... Ќе видиме!
Во последно време во глава ми е влезено дека терминот ми е неколку дена пред Крстовден, па ако се роди тогаш да ја крстиме Кристина. На тој празник и свадбата ни беше со мм. Или сепак да остане старата желба,хмм ?
@snegulkata и син ми е крстен по свекор ми. На сите им беше шок кога го слушнаа името, никој не очекуваше, никој не ни побара. За женско имав име, а за машко оставив на маж ми, он предложи-јас се согласив. Само уште два пати го имам слушнато неговото име на мало дете. Интересно е што сите прво помислуваат дека ете сум морала да го крстам по дедо му, а не разбираат дека на некои снаи дури им е мерак да дадат име по свекорот, особено ако имаат супер однос и разбирање со старите како што имаме ние. Свекрва ми има многу специфично име, јас друг со тоа име не сум слушнала, дури и ја зафркаваме понекогаш, мислам дека и самата не си го сака името, но со годините го има прифатено. Ако тебе ти се допаѓа името тогаш така крсти го, колку повеќе измишљотини од имиња ставаат на децата, толку повеќе ги сакам старите македонски имиња колку и некому да му звучат застарено.
Никогаш не ми се мешале посебно таа и навистина е современа жена и мн ја ценам и ништо не ми згрешила... Но, да ми наметне име не а да ми се свиѓаше да зашто да не. Сва среќа маж ми не е од оние мамини синчиња па и тој да ми преговара. Од старт и таа и свекор ми ми рекле дека по нив не сакаат да ги крстиме децата.
Свекор ми го има едно од моите омилени машки имиња. Имал среќа, ако некогаш имаме машко Ќерка ми е крстена по татко ми. Мене не ми смета. Но, можеби тоа е зошто имињата и онака им се убави. По мајка ми не би крстила Ова помодарство со имињава ќе направи веќе да не се знае машко или женско е детето
Здраво мамички , Јас и мм сега одбираме име за нашето прво сонценце , всушност јас давам предлози тој ги одбива Постојано ми вика да не брзаме и всушност имаме време , уште 3 месеци ама јас сум многу нестрплива и сакам што побрзо да одлучиме Мене омилени ми се: - Иван, - Матеј, - Роберт, - Андреј, - Стефан (ама пречесто е) Е сега он сакал да биде христијанско и модерно, да не биде престаро. Јас веќе не знам каков предлог да му дадам , ем не му се допаѓаат моите ем не кажува име Кажете ми вие некој предлог
Иван е многу убаво, а и не е често. Имам двегодишно комшивче Иван, и всушност само тоа мало дете го знам со такво име...Другите сите мали се Матеј, Лео, Тео....Иван е поретко и убаво. Други предлози: Јован, Кристијан, Никола, Теодор (ама без кратење ).
Ти благодарам @JollyGirl за предлозите. Сите ми се допаѓаат . Јован ми е едно од омилените, брат ми се вика така.
Kaj Mene proto se rodi Na 13 07 2013 bas pavlovden ama kumara go krsti Sasko Na svekorot neznam zosto bas detevo si go donesi imeto ama ete adet bilo kumata da kaze demek a sega sum bremena ovoj Pat zensko nosam pa Matea ce go krstime ... a inace sakav ako go krstea prvoto Pavle imav zamisla Pavel ... ama ete ...