Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инклузивно образование

Дискусија во 'Образование' започната од cresa-jagoda, 26 април 2017.

1. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Аутизам.. Минатата година доста беше, како да кажам, насилно, ги туркаше децата со сета сила, оваа година не толку

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Тешко им е на родителите. Го сакаат најдоброто за своето дете ама не сфаќаат дека лошо му прават на тоа детенце. Ако веќе е дојдена работата до тешки насилства, агресии, тепања наставничка треба да пријави во обвинителство и социјално Нема потреба да ве "буцка" вие да го решите проблемот. Не е така фер.А останатите не се бунете за пријави во обвинителство оти не е должно никое детенце да трпи насилство, да го маваат, да си создава трауми оти и тие деца се на нечии родители. Може се плашат.

Последна измена: 28 октомври 2022
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Има услови да го води во тоа училиште, и подобро е за детето има дефектолог, психолог, сензорна соба. Тука нема ни2. Колку и да е тешко, во смисла со превоз сепак мислам дека втората опција е подобра за негово добро. А не е мн далеку 4 км има автобуси. Зошто го бира ова училиште, не знам...

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    А место таа да сугерира зашто не се побунат родителите да се најде соодветен асистент или дефектолог?

На JoyJoy, cresa-jagoda и Серотин им се допаѓа ова.
  5. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Да не ги "носат" на душа демек. Така полесно ќе им биде друг ако пријави. Нека се соберат родителите и итно кривична на професорката што преќутува за насилство врз деца.

Е тогаш на госпоѓата ќе и дојде паметот. Само затвор па другите да се свестат да не ќутат кога деца се тепани. Мое дете да е тепано таа професорка ќе го зажали животот.

6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    18.324
    Глупо е. Не е ваша одговорност. Си има служби во училиштето кои ке разговараат со родителот.

7. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Реално мислам дека сме немоќни за било што. Јака душа на сите родители со деца со посебни потреби...

На Волкот му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2022
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    441
    Јас имав прилика да бидам личен асистент на детенце со аутизам, после 2 месеци се откажав. Со него не можеше да се работи воопшто, ниту седнуваше на часот, ниту разбираше што треба да направи, а нон стоп ме тепаше мене и другите деца, ако бев присутна таму, плус и учителката беше. Се соблекуваше, шеташе цело време на часот, викаше и лежеше по земја, плус и се самоповредуваше. Едноставно со него не беше возможно воопшто да се работи. Бев таму се додека мајка му не ме пријави мене во инспекција дека не сум ги седела сите часови со него, а моето работно време беше 4 часа, па тука веќе јас се откажав на цело и така детето остана и без асистент. Родителите беа свесни за целата ситуација, пробуваа и да се бунат, меѓутоа не постигнаа ништо. Според новиот закон овие дечиња морало да бидат во нормални паралелки, за да се социјализираат, а не се гледа на фактот дека поради нив не е возможно да се работи со другите деца.

На cresa-jagoda, No Makeup и Серотин им се допаѓа ова.
  9. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Ме интересира дали и децата со Даунов се во паралелки и дали полесно е на нив да им бидеш асистент? Чисто информативно.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    32.111
    Ауу колку тажна тема за децата што се тука ставени на тапет.
    Се што им треба е соодветно внимание.

А кое не го добиваат заради несоодветна подготвеност на оние што треба да им помогнат.
    Жално ептен.

Син ми има во школо дете со аутизам и супер функционираат. Ама цело време е со асистент детето додека е во школо. За родендени нормално се дружи со сите.

На mareane, NewMama, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Баш така, се мислам дали законот беше доведен за да се собираат политички поени или така е на светско ниво?

12. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Да, но ете мајката бира да го носи во училиште каде воопшто нема услови,а има можност да го води каде што е потребно. Како инает да води. Децата веќе го прифатија, оди на родендени, му беа на роденденот, но проблемот е самата настава, за жал. Ни тоа добива што треба, ниту пак останатите учат како треба

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    А зошто нема асистент? Има ли мкф проценка направено? Би требало да знае наставничката, да се обрати на службата и да им дадат совети што треба да се направи за да добие асистент.

На JoyJoy и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.263
    Допаѓања:
    76.317
    Да не е навредливо, тие деца се со типичен развој (што викаш нормален). Значи детето е во паралелка со деца со типичен развој. Инаку зависи до попреченоста, но има деца кои седат само по 2,3ч, а некои си седат и во целодневна. Еве јас познавам дете со образовен асистент кое седи од сабајле, до 15ч во училиште. Но пак, не постои ограничување.

На JoyJoy и No Makeup им се допаѓа ова.
  15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.643
    Допаѓања:
    39.329
    Значи и мајката е крива. Детето очигледно станува престимулирано од атмосферата таму(што е баш карактеристично за аутизам) и тоа го искажува преку некој вид револт, а она го води со сила.Зошто нема уште асистент и мене ме интересира.

А тоа што школите и воопшто сите образовни институции воопшто не се трудат да овозможат приспособувања за ученици со посебни потребни е цела тема....

16. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    713
    Допаѓања:
    2.047
    Не знам зошто нема асистент, навистина

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Затоа ве ангажиртаат школите вас, асистентите

Како не знаете да се справите?
    Нели сте стручњаци во своето поле?

Ако не знае квалификуван, од каде би знаел неквалификуван?

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Про-форма.

Ко се' друго во државава.

На Серотин и No Makeup им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.432
    Допаѓања:
    38.424
    Исто и кај моето. Никаков проблем немале до сега ама од почеток е со асистент.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Problemote opisani pogore ako gi nema na pocetpk ke se javat so pubertet.
    Nasata drzava za asistenti zema socijalen rabotnik a ne defeklotoloh ili logoped. Stvarno jaka im dusa na roditelite so deca so atipicen razvoj.skolskind programi se tapa i za decata so tipicen razvoj ne pa za drugite

На Волкот му/ѝ се допаѓа ова.