Аутизам.. Минатата година доста беше, како да кажам, насилно, ги туркаше децата со сета сила, оваа година не толку
Тешко им е на родителите. Го сакаат најдоброто за своето дете ама не сфаќаат дека лошо му прават на тоа детенце. Ако веќе е дојдена работата до тешки насилства, агресии, тепања наставничка треба да пријави во обвинителство и социјално Нема потреба да ве "буцка" вие да го решите проблемот. Не е така фер.А останатите не се бунете за пријави во обвинителство оти не е должно никое детенце да трпи насилство, да го маваат, да си создава трауми оти и тие деца се на нечии родители. Може се плашат.
Има услови да го води во тоа училиште, и подобро е за детето има дефектолог, психолог, сензорна соба. Тука нема ни2. Колку и да е тешко, во смисла со превоз сепак мислам дека втората опција е подобра за негово добро. А не е мн далеку 4 км има автобуси. Зошто го бира ова училиште, не знам...
А место таа да сугерира зашто не се побунат родителите да се најде соодветен асистент или дефектолог?
Да не ги "носат" на душа демек. Така полесно ќе им биде друг ако пријави. Нека се соберат родителите и итно кривична на професорката што преќутува за насилство врз деца. Е тогаш на госпоѓата ќе и дојде паметот. Само затвор па другите да се свестат да не ќутат кога деца се тепани. Мое дете да е тепано таа професорка ќе го зажали животот.
Јас имав прилика да бидам личен асистент на детенце со аутизам, после 2 месеци се откажав. Со него не можеше да се работи воопшто, ниту седнуваше на часот, ниту разбираше што треба да направи, а нон стоп ме тепаше мене и другите деца, ако бев присутна таму, плус и учителката беше. Се соблекуваше, шеташе цело време на часот, викаше и лежеше по земја, плус и се самоповредуваше. Едноставно со него не беше возможно воопшто да се работи. Бев таму се додека мајка му не ме пријави мене во инспекција дека не сум ги седела сите часови со него, а моето работно време беше 4 часа, па тука веќе јас се откажав на цело и така детето остана и без асистент. Родителите беа свесни за целата ситуација, пробуваа и да се бунат, меѓутоа не постигнаа ништо. Според новиот закон овие дечиња морало да бидат во нормални паралелки, за да се социјализираат, а не се гледа на фактот дека поради нив не е возможно да се работи со другите деца.
Ме интересира дали и децата со Даунов се во паралелки и дали полесно е на нив да им бидеш асистент? Чисто информативно.
Ауу колку тажна тема за децата што се тука ставени на тапет. Се што им треба е соодветно внимание. А кое не го добиваат заради несоодветна подготвеност на оние што треба да им помогнат. Жално ептен. Син ми има во школо дете со аутизам и супер функционираат. Ама цело време е со асистент детето додека е во школо. За родендени нормално се дружи со сите.
Баш така, се мислам дали законот беше доведен за да се собираат политички поени или така е на светско ниво?
Да, но ете мајката бира да го носи во училиште каде воопшто нема услови,а има можност да го води каде што е потребно. Како инает да води. Децата веќе го прифатија, оди на родендени, му беа на роденденот, но проблемот е самата настава, за жал. Ни тоа добива што треба, ниту пак останатите учат како треба
А зошто нема асистент? Има ли мкф проценка направено? Би требало да знае наставничката, да се обрати на службата и да им дадат совети што треба да се направи за да добие асистент.
Да не е навредливо, тие деца се со типичен развој (што викаш нормален). Значи детето е во паралелка со деца со типичен развој. Инаку зависи до попреченоста, но има деца кои седат само по 2,3ч, а некои си седат и во целодневна. Еве јас познавам дете со образовен асистент кое седи од сабајле, до 15ч во училиште. Но пак, не постои ограничување.
Значи и мајката е крива. Детето очигледно станува престимулирано од атмосферата таму(што е баш карактеристично за аутизам) и тоа го искажува преку некој вид револт, а она го води со сила.Зошто нема уште асистент и мене ме интересира. А тоа што школите и воопшто сите образовни институции воопшто не се трудат да овозможат приспособувања за ученици со посебни потребни е цела тема....
Затоа ве ангажиртаат школите вас, асистентите Како не знаете да се справите? Нели сте стручњаци во своето поле? Ако не знае квалификуван, од каде би знаел неквалификуван?
Problemote opisani pogore ako gi nema na pocetpk ke se javat so pubertet. Nasata drzava za asistenti zema socijalen rabotnik a ne defeklotoloh ili logoped. Stvarno jaka im dusa na roditelite so deca so atipicen razvoj.skolskind programi se tapa i za decata so tipicen razvoj ne pa za drugite