Инсеминација

Дискусија во 'Бременост' започната од Maarina, 26 декември 2012.

1. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Честиткииии и со лесно! :hug:

На snow-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Честитки со лесно:hug::*

На snow-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    :hug::hug::hug::hug::hug:

4. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Јас се осеќам ко балон,прееска имав и многу јаки бодежи во левиот јајник,ме уби Кломифенот,јас најверојатно немам никаква потреба од стимулации,преку 5 фоликули имав,ќе експлоадирам.

На bijonse, bigi24 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Ич да не се секираш колку повеќе фоликули толку се поголеми шансите :clap::clap:

На Andonia и bigi24 им се допаѓа ова.
  6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ...не е точно, треба еден фоликул да расте и да биде како треба и на одредена големина „созреан“да пукне и да се ослободи јајната клетка, колку повеќе фоликули има „се губи силината на растење“ и тие ќе перзистираат, едно од несакани дејства на Кломифенот, значи се ординира таму каде нема овулација, а не да се даде „за секој случај“ и да даде спротивен ефект со создавање на повеќе фоликули, затоа треба да се мери анално Базална температура и доколку има 3 до 5 дена покачена температура (37,1) од 10 - 14 ден од менструалниот циклус, укажува на овулација и не треба да се даде Кломифен како овулативен стимулатор!

На Stressed Out, KonstantinaM и Meckicja им се допаѓа ова.
  7. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ...сигурно немаш, дали си мерела некогаш базална температура?

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Nemora bazalna da meri toj e star metod dovolno e da ode na eho I Dr da I kaze dali ima ovulacija ili ne

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    И покрај тоа што доаѓа до пукање со помош на некоја од инекциите не значи дека ќе бидат добри со созреана јајна ќелија?!

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Точно,во право си,претходно сум следела овулација на гинеколог,секој месец имам по едно фоликулче шо си растит до 24 цм и си прска,а Кломифенот ми го дадоа баш ко шо викаш,за секој случај,за поголеми шанси,а мене ми беше многу тешко овој пат,тежина осеќав од толку мн фоликули. Овулациите ми се редовни и уредни,AMH ми е 4.6 а имам 33 години.

На bijonse и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  11. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    А фсх колку ти е?!Ја амх неамам проверено,а фсх ми е 9,ме гледаше докторот на 3ти ден од циклус и одлучи по 1 кломифен за инсеминација...дали му се видоа малку фоликули?! ;(

12. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    FSH ми е 6.7 и еден фоликул е доволно ама така се научени "за посигурно" со кломифенче.

На Mini26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne e tocno oti taka se nauceni jas za vtorata I tretata inseminacija ne primav nisto I klomifen se dava ako se ima potreba

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Па во принцип,не морат да значит дека сите даваат,ама генерално пристапот е тој.

15. Lena19

Lena19 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    71
    Девојки хелоу.

Денес ми е последен ден од циклус и деновиве си имав долги разговори со себеси.
    Бев разочарана, тажна, па сфатив дека од мојата негативност не може да произлезе она на што се надевам,
    Мојата прва инсеминација и деновите после неа ми беа кулминација во оваа моја и на сопругот борба за наше чедо.

Не оди вака и не смее да бидам ваква не смеам да дозволам да бидам пак некогаш таква како во тие две недели.

Овој месец пауза, продолжувам со витамините пијам Овунорм и Имприл а сопругот пие Профертил.
    Месецов сакам да поработиме на нашата љубов и среќа и да уживаме во сите моменти, без барање симптоми, стрес, страв и лоши чувства.

Ќе ни подари Господ на сите нас благослов, знам!

На eta, Лаура82, Dust и 11 други им се допаѓа ова.
  16. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    И јас прашав кај докторот што ми ја правеше инсеминацијата (1ва неуспешна) дали за наредната треба да земам за стимулација и ми рече нема потреба а исто се консултирав и со матичниот гинеголог и ме искара зошто со стимулација се трошеле оваријалните резерви а јас си имам редовно по 1 фоликулче секој месец и овој месец во петокот бев на 10 ден од циклус имав 16 мм и овулацијата ја следев со микроскоп и се покажа дека саб, нед, и пон ми беа плодни денови па сега со Господ напред овој пат сами си работевме со мм, ако не бидне ќе одам на 2ра иуи по пресметки некаде крај на Март или поч на Април
    Би ви препорачала да земите maybe baby микроскоп има во зегин и секое сабајле до деновите на овулација со првата плунка се проверува брзо и лесно :):*:*

На KonstantinaM и Stressed Out им се допаѓа ова.
  17. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Исто сум и јас ама докторката ми рече да пијам Кломифен,а тешко го поднесов искрено. Дај Боже да си завршите сами работа:hug:

На bigi24 и Andonia им се допаѓа ова.
  18. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    @snow-girl Честитки со лесно :hug: :inlove:

На KonstantinaM и bigi24 им се допаѓа ова.
  19. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ...што значи овулациите ти се редовни и уредни? велиш,,..AMХ ми е 4.6 а имам 33 години..,,

попрецизно според годините :

...НО, вредноста Anti-Mullerian Hormone- AMH (Анти-Милерскиот хормон (АМХ) е хормон произведен од репродуктивни ткива, вклучувајќи ги тестисите кај машките и јајниците кај жените) при раѓање, една жена има околу еден милион јајца (ооцити), кои потоа се намалуваат природно во број во детството на околу 500.000, само мал број од овие преостанати јајца ќе одат низ созревање на фоликулите - еден по еден, како дел од месечниот менструален циклус на жената, AMХ има балансирачки ефект врз месечните циклични дејства на фоликуло-стимулирачкиот хормон (FSH) и лутеинизирачкиот хормон (LH) за време на процесот на созревање и ослободување на јајцето (овулација), но едно да знаеш дека количината на AMХ е одраз на овој фоликуларен раст, но нивото не го одразуваат квалитетот на јајцата, зашто повеќе јајца не секогаш значат повеќе ембриони!
    ... да речеме кај тебе со 33 години треба (види табела) АМХормон треба да е од 2,3- 3,5, а ти кажуваш вредност од 4,6 што спаѓа во високи нивоа (види табела) што најчесто е поради PCOS (polycystic ovary syndrome) состојба која влијае на јајниците познати како синдром на полицистични јајници, значи вишокот на фоликулите кои се јавуваат во овој синдром предизвикуваат абнормално големи количини на AMH, а додавање на Кломифен само ја влошува состојбата на ако ТИ тврдиш дека имаш овулативни менструални цилуси што кломифенот апсолутно не треба, туку е дури и контраиндицирано да го земаш!
    ...FSH е 6,7 - ФСХ е Фоликуло стимулирачки хормон ФСХ, кој се произведува од страна на хипофизата, вклучен во овулацијата и е одговорен за помагање на јајниците да создадат зрели јајни клетки, нивото на ФСХ варира во текот на целиот циклус и неговата вредност е највисока непосредно пред овулацијата!

[​IMG] [​IMG]

... за точна проценка, хормонските тестови се прават на вториот или третиот ден од менструалниот циклус. Нормалните граници на овие хормони се следните SH, LH, Estradiol, Prolaktin, TSH!

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ... кој оди толку редовно секој месец на ехо? овулациите не се секогаш исти во секој месец... со домашно следење на базална температура ќе се знае точно скокот и овулацијата, а не препоставка од едно ехо следење во еден месец дека ќе биде исто и следниот месец! и за какво ехо со вагинална сонда зборуваме?

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.