пред пола година околу од 19 до 24 ми се движеше па го доведов во граница, сега повторно исто вероватно ке се стабилизира
Во ред,те прашав во случај да не ти делува Бромергон,да се консултираш за Достинекс. Но штом ти делува ќе се среди повторно. Би ти препорачала да го подсредиш па да правиш инсеминација. Со среќа и побрзо да си ги видиш || црти
Девојки, би сакала да замолам некоја од вас да ми ја објасни постапката на инсеминација. Со сопругот веќе година и 8 месеци се обидуваме без успех за бебе, и најверојатно следниов циклус би ја имале првата инсеминација кај професор Димитров (Ремедика). Пациент сум веќе 5 години на докторот и имам операција на цисти на двата јајника кај него, неизмерно му верувам и ме смирува само тој, но не е доктор кој ќе ти објасни се што како ќе се случува. Ми рече да дојдам на 10 или 11 ден од циклус и дека предлага инсеминација, но толку. Имам направено ХСГ, проодни ми се каналите, микробиолошки и ПАП чисти, сопругот има два спермограми, во минатава година дена. Меѓутоа, ко за инат, овој месец на левиот јајник имам нешто мало што им личи на ендометриоза, но е многу мала и неможе да се дефинира сеуште, па поради тоа нема да можам да бидам стимулирана, веројатно ќе чекаме природна овулација да имам. Би сакала доколку може некој да ми објасни како се одвива целата постапка. Благодарам
@Viiiiip Вака, инсеминација може да се изведе во природен циклус и циклус стимулиран со таблети (кломифен, фемара) или инекции на гонадотропин (Гонал Ф, Пурегон и слични). Растот на фоликулите се прати со ултразвучно ехо, обично почнувајќи од 9тиот или 10тиот ден. Кога фоликулите ќе достигнат соодветна големина, се става стоп инјекција или hCG инекција, што резултира со конечно созревање на фоликулите и овулација. За време на овулацијата, партнерот доставува примерок од сперма, кој потоа се спрема за инсеминација. Сперматозоидите се одделени од семената течност, само подвижните сперматозоиди се концентрираат и се пренесуваат во матката со тенок катетер преку грлото на матката. После ќе добиеш некаква прогестеронска поддршка и чекаш две недели за тест. Димитров со сигурност не ти рекол дека инсеминацијата ќе биде на природен циклус ради малата, недефинирана потенцијална ендометриоидна циста, тоа нема врска едно со друго. Јас правев ин витро со најсилни можни стимулации со ендометриоидна циста на едниот јајник. Најверојатно заклучил дека имаш редовни менструации и да се проба со тоа што само ќе се следи, без примање хормони.
Иако завршив со инсеминации би сакала да го споделам искуството со ГАК. Сигурна сум дека има доста девојки што читаат и доста од нив не се моќни за инсеминација во приватна клиника. Две правев кај Трајковски две на ГАК. И од двете места сум презадоволна. Стимулациите беа различни, со/без инекција за овулација, со/без прогестерон. Иако за едните платив по 12000 денари а за другите две само по 900 денари- услугата и односот на докторите кон мене беше на најпрофесионално ниво. Моја одлука беше да пробаме и на ГАК. Мојот гинеколог ме упати таму со зборовите "Биди спремна да си изреволтирана и да не завршиш работа. Ќе се чудиш кај сум те пратил" и така јас исплашена отидов на ГАК и се соочив со тотално спротивна услуга. Да не ве демотивира моментот што е државна институција. Ако ве интересира нешто плус слободно прашувајте. Со среќа на сите!
Имам испитано пред 3 месеци и беа сите во ред, освен ТСХ. Па еве во последниве месеци пијам Еутирокс и го симнавме до 1.26. Заборавив да пишам дека имам правено
Многу, многу ти благодарам на мислењето и на поддршката за ендометриалната циста. Тоа е нешто ново за мене, ме разочара и плус имав мааалку покачен еден тумор маркер. Но професорот смета дека не е ништо страшно. Плус имам и 3 миоми... Така малку имам комплицирана ситуација, ама се надевам дека се ќе заврши успешно. Еднаш имавме успешна мисија, каде што друг гинеколог ќе ми го вадеше јајникот, а професорот изведе магија со отстранување на моите цисти и останав со два јајника во одлична состојба. Се надевам дека и втор пат ќе имаме успех. Ви благодарам многу многу на мислењата и поддршката од сите
Ме радува што и ти имаш позитивно искуство. Мене он ме оперираше прошлата недела, извади две ситни ендометријални цисти, по една од двата јајника и други адхезии што имаше и сега ни дава зелено светло и е оптимист и за природно зачнување, а веќе имав неуспешно ин витро пред ова. Тумор маркерот (ваљда на Ca125 мислиш) ништо не значи, и да е, и да не е покачен од ендометриоза никакво нема да влијае на исходот. И миомите многу често не прават проблем и штом не ти препорачува да ги оперираш значи дека смета дека нема да пречат. Имам пријателка со 4 миоми внатре во матката и тоа големи, без проблем и од прв обид остана трудна и износе здрава бременост до крај, единствено мораше да се породи со царски, но само една недела пред термин. Мисли позитивно и со среќа!
ti ja posakuvam celata srekja na svetov. Mojot maticen vika site ke ostanete trudni, nekoja za mesec, nekoja za pet, nekoja za godina ,nekoja za cetiri-site ke bidete majki samo bez otkazuvanje i so pozitivna misla i molitva
Jas treba da pocekam ovoj mesec bidejki pravev hsg pred 4 dena, ako mi dojde ciklusot ovoj mesec naredniot ke treba da pravam prva inseminacija.Maticniot mi rece deka ke me upati da ja pravam na klinika zatoa sto navodno inseminaciite i vo privatna i na drzavno se pravele na ist nacin nema potreba od privatno. Sakam da mi kazete iskustvo vo GAK, pripremi i rezultati<3 Vi posakuvam uspesna inseminacija