Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инсеминација

Дискусија во 'Бременост' започната од Maarina, 26 декември 2012.

1. MNoris

MNoris Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    447
    Не мора да значи дека останала бремена од имсеминација можеби предходно бидејќи ако не сте заборавиле односите не се забранети за време во процес на инсеминација. Кога правев јас истото ми го кажа и докторот не може да бидеме сигурно ако би останала бремена бидејќи може да се случе и по природен пат . Без разлика многу убава вест, честитки @Marija2007 :l:

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Инсеминација се прави непосредно пред овулација. Што ќе се оплоди пред тоа?
    Секако дека може и по природен пат да се случи, ама само по ослободувањето на јајце клетката.

А по примање на стоп инекција, позитивен тест ќе се добие веднаш и ќе биде позитивен и во наредните 10 дена поради хцг-то што го содржи инекцијата. Затоа и советот на докторите е да не се прават тестови пред време.

Последна измена: 27 април 2021
    На МииБо, IRBBB, MarijaMi90 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    What the actual fuck??
    Многу убаво и трпеливо пробала да ти објасни Наде, јас немам што да додадам. Но, не престанува да ме чуди како од ракав се исфрлаат мислења на вакви теми на форумов, па читнете бе малце пред нешто да напишете, не е само да се напише.

Позитивен уринарен тест направен 6 дена после инсеминација не детектирал бременост, туку го детектирал хцг хормонот од стоп инекцијата примена пред инсеминацијата. Ако стварно настанала бременост, ќе покаже на тест направен минимум 11 дена по инсеминацијата.

На IRBBB, Nade-sunrise, Kolumna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Ajde da gi prifatam i dvete opciii...
    Malce mi e zbunuvacki posto ne mi e prv pat da sledime folikuli i da primam stop inekcija i da tempirame odnosi .... Isto i togas RANO sum pravela testovi i ne mi se pojavila vtorata crtka... Objasnuvanje?!

5. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Девојки,
    Како што кажав одма после инсеминацијата имав крв на долниот веш. Потоа продолжи да имам како некој досаден светло кафеав исцедок еве 6 ден. Не е постојан, на пример само еднаш во текот на денот ќе се појави и не многу обилно. Ама незнам не се чувствувам пријатно. Инаку не примам никаква терапија, ниту пред постапката, ниту стоп инекција, ниту отпосле( освен фолна).
    Дали на некој му се има нешто слично случено?
    И ме интересира дали на денот ма инсеминација пред постапката ве гледаат на ехо?
    Мене Димитров ми виде фоликул 19мм и после два дена ми рече дојди на инсеминација. Дојдов, ниту виде до кај е фоликулот, само ја изведе постапката.
    Ова ми е прва инсеминација, се извинувам што поставувам прашања како прво одделенче ама збунета сум, а на форумов има доста искусни во постапката.
    Благодарам.

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Koj den ti e od IUI?

7. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    6ти ден.

8. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Jas barav licno od Dimitrov da proveri dali puknal folikulot posle inseminacija. I mi potvrdi deka da. Mene ni pred inseminacija ne mi kaza ni kolku golemo mi e folikulot, samo dojdi posle dva dena i tolku. Jas insistirav za eho pozle inseminacija. Za krvta, pisi mu poraka na doktorot i prAsaj dali e normalno. I jas denta koga napraviv imav krv, i na 8iot den imav krv malku, nisto strasno

9. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    6 дена е пре, прерано да настане имплантација по инсеминација. Дури и да е настаната имплантација 6 дена по процедурата, потребни се уште три дена истата да биде завршена, а со тоа и хормонот да се излачи во толкави количини за да биде детектиран во урина. А за да ембрионот воопшто започне процес на имплантација во ендометриумот треба прво јајце клетката да се оплоди со семената течност и второ, оплодениот ембрион да стигне со развојот до бластоциста (петдневен ембрион), кој единствено има потенцијал за имплантација. Значи минимум се потребни 8 дена од денот на оплодување за да настане имплантација и таа да биде детектирана на тест (ова збориме во случаи на спонтано оплодување, кога не е примена хцг инекција која би интервенирала во резултатите).

Ти си направила self clear тест кој детектира ниво на bHCG поголемо или еднакво на 5 mIU/mL, а си примила минимум една доза стоп инекција која содржи 5000 mIU/mL HCG. Ако си примила две, тогаш тоа се 10.000 mIU/mL. За да хормонот се исчисти од системот и со тоа тестот кој ќе се направи ја покаже реалната ситуација треба да поминат од 10 до 14 дена. Порано не ти покажувало линија бидејќи можеби си правела други тестови за бременост кои не се толку сензитивни како self clear.
    Значи направи тест 14 дена после инсеминација, вака само си правиш збунки и хаос од размислувања.

Последна измена: 28 април 2021
    На Luigy, Sophie3, LinaFina и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Па не си примила терапија зашто докторот видел водечки фолекул и чекал да настане спонтана овулација. Затоа и не си била претходно стимулирана и не си добила терапија по инсеминација, бидејќи се смета дека самите хормоните кои природно се лачат во организмот ќе си ја завршат работата (значи најблиску до природно забременување). Мало крварење кое трае ден-два е нормално, меѓутоа ако крвариш повеќе денови во континуитет, дури и да ептен количински мало треба да се јавиш кај докторот, можеби е потребно да примиш некаква прогестеронска поддршка (дабростон или утрогестан). Инсеминација ваљда не ти правел на слепо, туку со помош на ехо, а на ехо се гледа одма дали пукнал фоликулот или не (се гледа жолто тело).

Последна измена: 28 април 2021
  11. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    На денот на инсеминација, буквално немав никакво ехо, па не би лажела.
    Само цевче, шприц, и толку, лежи 10 минути.
    Двата дена претходно имав ехо, да. Затоа и прашав дали секогаш е така, бидејќи ми беше прва инсеминација и Димитров го сметам за врвен доктор не прашував и барав ништо. Ама некои работи сега ми се чудни. ☹️

12. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Се прави и така и така, докторот е специјалист за неплодност и си ја знае работата и причините зашто така се одлучил. Ваму кај што живеам јас ин витра и ембрио трансфери прават без ехо, за инсеминации тоа не е ништо вообичаено. Нема што да ти биде чудно, постојат различни и IUI и IVF протоколи, не постои една единствена шема за секоја една пациентка. Докторот одлучува со која ќе оди, врз база на она што го гледа на ултразвук и некои други претходни испитувања/анализи/процедури.

13. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    461
    Не се грижи, се знае колку просечно расте фоликулот дневно и се проценува кога би пукнал. Нека не се загрижува моментот што баш тој ден не те провериле. Битно во текот на тие ден-два се очекува да пукне. Добро е да има сперма пред да пукне.

П.С Мене при третата инсеминација ми направија две вбризгувања, едното кога фоликулот беше околу 18мм (ден петок) и едно во понеделникот (се виде жолто кесе, пукнат фоликул). И тоа ехото беше направено ради друга причина, мене секако повторно ќе ми вбризгуваа. Идеално е да има две вбизгувања, но кај нас тоа не го практикуваат. Вистина дека спермата преживува неколку дена, но па не секоја сперма е моќна за преживување.

14. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    6.059
    Добро, затоа викаат да се продолжи со односи активно уште два три дена.

15. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    461
    Да, вака со инсеминацијата само го скратуваат патот на спермата.

16. MNoris

MNoris Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    447
    Јас би ти прерочала да не читаш многу коментари, зашо сите сме паметни нели... Слушај си ја својата интуиција и верувај во чуда , 12ден направи си бета за да бидеш сигурна . Ти посакувам радост!

17. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Ajde vaka da kazam ja iskustvo, gledam sekoj od doktorive razlicno pravi, no mislam deka i doktorite radi reda mislat deka se pravat insem. Radi posledovatelno dobivanje na vaucer i slicno.
    Pred 3 godini jas koga pravev kaj Lazarevski ins bese pravena na 20ti den, imav docna ovulacija i na sledenje folikuli bev nekolku pati..na 12, 14, 16 den. Pred samiot chin me pregleda so eho da vidi debelina na endometrium i dali prsnal fol. Posle toa vbrizga od materijalot i mi dade terapija sto da pijam.
    Sega prvata inseminacija trebase da ja pravam pak kaj nego no ne bese na rabota radi Korona pa zamenska mu bese Kuzeska. Me vide samo na 12ti den i na 16ti ja napravivme ins. Pred da vbrizga ne mi napravi eho za da go vidi endometriumot i dali puknal fol.
    Iskreno ne ocekuvav deka nema da me pregleda pa nemav vreme da reagiram. Ne bese uspesna ins (moze i so Lazarevski nemase da bide uspesna) ama ja sum covek so sobira podatoci, pa analizira, pa sporeduva i slicno. I sega nemam podatok nitu kolku mi bil endometrium ni dali puknal folikulot za da znam i sporedam so slednava so ke ja pravam za ako treba da se zeme soodvetna terapija ili drug pristap.
    Taka da barajte si da vi napravat eho.

18. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Jas sum go raskazala mojata prikazna so Kuzevska am eve pak ke go spomnam. Vo vtorata inseminacija (ama i prvata isto) primiv bemfola i clomid. i posle i ovitrel za pukanje na folikul. Dva ili tri pati pred inse. mi go merese folikulot. Denot koga otidnat za inseminacija, ne napravivme eho voopsto, samo so kateter go stavi materialot i tolku. I posle, koga ispadna dena ne bilo uspesna, i jas dobiv, bev vo kontrola za ponatamosnata procedura, i primeti deka iako jas primiv ovitrel za pukanje na folikul, folikulot ne pukal voopsto tuku se napravila folikulna cista. Mnogu se nervirav. Ne znam dali trebase da go vidi toa pred postpapkata doktorkata, samo sto jas plativ okolu 500 evra za stimulacii, i samata postapka za dzabe.
    Zatoa i ovoj pat so Dimitrov barav eho

На МииБо, Hope06, MNoris и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.581
    Preteraa vo sistina, minatoto ivf tamu go pravev, mi se javuvaa deka ni edno ne se oplodilo i deka im e zal, a imav 6, pa se javija na 3ti den eve sepak 2 se oplodile fala bogu dojdete da vi napravime transfer, na transferot nitu izvestaj dobiv ni kolku bile ni kakvi bile ni shto napravile nisto ama bas nikakov dokument, i jas se sobiram i analiziram i ete tamu dupka mi ostana, od prvito ivf vo new born imam izvestai so sliki vo boja od blastocisti, so ocena na kvalitet, so se shto treba da ima, ovie i den denes se prasuvam dali voopsto vrtija embrioni ili samo napravija pretstava za da mozat da naplatat od fondot demek napraven transfer, da ne gresham dusha ama preteraa.

На BelataMasai и tina2018 им се допаѓа ова.
  20. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Mene mi napravija 3 sledenja na folikulite. Na 3tiot pregled mi stavija stop inekcija. Na denot na inseminacijata insistirav doktorot da mi napravi eho da ja vidime sostojbata Kako i da e vi posakuvam uspeh na site i sto pobrzo da bideme so bebce vo race! ♥️♥️♥️

На Flamingos, MNoris и tina2018 им се допаѓа ова.