Zatoa treba da reagirame, ete sekakvi sluchaevi ima. I pozitivni i negativni. Jas ne vikam deka ne se trudat doktorite ama sekoj razlicen pristap ima. Nekoj podetalen nekoj netolku detalen. A za sredstvata apsolutno si vo pravo.
И кај мене на денот на инсеминацијата немаше ехо. Последното ехо ми беше за следење на големина на фоликули. Ми го направија претходните неколку дена и врз основа на тие резултати ми дадоа термин за примање на стоп инекцијата. На денот на инсеминацијата докторот прво направи тоалета, потоа го вбризга материјалот и толку беше целата постапка. Јас останав да лежам едно 15 минути и потоа си заминав дома. Пред да одам, добив извештај со терапија за пост инсеминација и препорака да имаме односи во наредните неколку дена за да се зголемат шансите за оплодување на јајце клетката. Во мојот случај имаше оплодување на еден од два водечки фоликула (еден имав во лева и еден во десна туба). Другиот фоликул не пукнал и сега е циста. Стои во левата туба и стагнира. Ми рекоа дека не влијае на развивањето на ембрионот и дека не е опасно што е таму. Дали сите водечки фоликули ќе пукнат или не, не може да се предвиди на денот на инсеминацијата дури и да се направи ехо. Бидејќи инсеминацијата, во поголемиот дел од случаите, се прави непосредно пред да пукнат фоликулите, затоа и се темпира времето со стоп инекцијата. Мислам дека не треба да се споредуваме со други пациентки и нивните протоколи. Секоја е приказна сама за себе. Докторот е тој што прави проценка како да постапи во конкретниот случај врз основа на претходните испитувања/следења на состојбата. Пробај да се опуштиш и да имаш доверба во докторот што си го избрала.
Здраво девојки,дали некој имал чуден циклус после неуспешна инсеминација? Јас вчера добив но многу малце и темна крв ..бев на ехо вчера има само мала циста останата најверојатно од стимулациите ,докторката рече сама ке пукне. Дали има некој слично искуство?
Женски, вие што правевте инсеминација на ГАК - Скопје , а сте од друг град , може ли да пишете како оди процедурата. Дали матичниот следи напредок на фоликули и дава упат само за денот на инсеминацијата или мора претходно да одам на ГАК за следење на фоликули
Матичниот те следи и на денот одиш од сабајле на преглед на ГАК те гледаат во амбулантата отвараш историја давате материјал чекате два саати и после инсеминацијата. Се завршува се негде до еден часот ако одиш во 8 сабајле.
Фала ти за инфо..ти до каде си ? Мене ми побараа уште една инсеминација за ваучер , па решив оваа на ГАК да ја правам
Жал ми е , но сите ние до една сме многу силни и нема да се откажеме се додека не ја исполниме целта ...затоа одиме напред , со нови сили ,до нови победи
Здраво девојки и јас правев 2 инсеминација на 04.05.2021 без ехо преглед, не бев стимулирана со ништо, на 10 ден имав фоликул од 18мм и примив chirimion инекција, не знам ни дали пукнал ништо. Но и јас ги правам за ваучер за он витро бидејќи веќе 3 години се обидуваме
Zdravo koja procedura e za inseninacija dali nekoj moze da ki kaze jas sakam da pravam inseminacija ima godina i pol sto probuvam po priroden pat ama nema rezultati site ekografi gi naprajf nema nikamof problem hormonite vo red spermigramot e super resif da pram inseminacija
@Elioska ќе си одбереш доктор и ќе одиш на преглед на 21 ден од менструација, и тој ќе ти каже дали ќе бидеш стимулирана или на природен циклус (стимулацијата се кломифен или летразол за да има поголем број јајце клетки), потоа одиш на мерење на фоликули (фоликулометрии) на 10 ден, 12, 14 во зависност од тоа на колку дена добиваш докторот ќе ти каже, во зависност од докторот дали ќе ти даде и стоп инекција. Кога ќе закаже инсеминација сопругот ќе теба да остави материјал (претходно 3 дена апстиненција) и за 2 часа од кога ќе го обработат материјалот со цевче ќе го вбризгат во каналот и ќе лежиш 10-15 мин. Не боли воопшто. Јас правев пред 4 дена.Со среќа
Кога нема стимулација го викаат на природен циклус, значи никаква терапија не примав. Во првата примав кломифен од 3-8 ден наутро и навечер, но беше неуспешна.
@Hope06 ijas imam pijeno klomen i vakcina i posle probamve na priroden pat so mojot partner ama nisto neuspesno
Здраво.. јас до сега правев 2 инсеминации.првата беше пред 2 месеца а втората беше пред 1 недела. Јас ги правев на клиника на ГАК. Процедурата ти ја објасниле погоре,секаде е исто.. За каде и да се одлучиш,Среќно!