Здраво девојки, го имав првота инсеменација во понеделник. Нашиот спермограм не е добар, но кога беше подготвен, тоа беше 40%(+3)10%(+2) сперматозоиди со брзи движења и 50% подвижни. што мислите вије? Добив терапија: утрогестан 200 мг 2 × 1 естрофам 2 × 1 и фолна 1 × 1 Би сакал да го слушнам вашето мислење. Благодарам
Здраво девојки да ја пријавам и мојата 2ра и неуспешна инсеминација ,, и сакам да ве прашам дали доколку направам подолга пауза пример од 3-4 месеци би можеле да ми дадат ваучер за инвитро или задолжително мора да бидат една по друга сите т.е преку еден циклус.
Здраво девојки. Ве молам да споделите искуства, правевме една инсеминација во Њу Борн, ама некако не сме задоволни па ме интересира каде да правиме следна. На државно прочитав некаде дека е 900 денари. Во ГАК само прават инсеминации? А претходните прегледи исто така таму со упат или кај матичен (од Скопје сум). Како функционира сето ова особено сега во пандемијава? Исто така ме интересира какво искуство имате со Систина?
Здраво здраво, дали може да споделиш зошто сте незадоволни од Њуборн? Прашувам бидејќи се мислевме да правиме следна инсеминација таму, доколку оваа што сга ја правев во Ремедика не успее. Ремедика беше ок, малце повеќе чекавме од закажаниот термин. Минус е што има дополнителен трошок за брз ковид тест за сопругот.
И мојата неуспешна месецов беше во ремедика, и не правевме ковид тест од дома носевме материјал. Јас пак сум многу задоволна од финансиски аспект, претходната ја правев во Плодност Битола и ме чинеше 18000, секоја фоликулометрија ми ја наплаќаа по 2500 ден како преглед.
Да, фоликулометрии пред инсеминацијата исто не ми наплатија во Ремедика. Ние никако не стигнувавме временски за од дома, така да опцијата беше или таму или во кола.
Јас мислам да не ја менуваш ремедика за њу борн, кога бев во Њу борн докторот ми вели само природно си пробувајте нема потреба ништо, а ние 3 години безуспешни обиди. Само во систина немам одено и кај Органџиски. Најзадоволна до сега сум од ремедика.
Eve jas ke kazam jas zosto ne sum zadovolna, koga pravev jas tamu inseminacija pred 5 godini togas mojot maticen mi pravese tamu valjda bea nekako dogovoreni za pari pola pola i toj mi rece tamu deka on ke dojde vo sabota i taka napravivme. On koga visol deka endometrimumot ne e dobar i kazal na doktorkata no ona iskomentirala abe aj brkaj si rabota ti dojde paricka da zemes ili da gledas shto e kako e!!! Normalno bese neuspesno, posle na ivf koga pravev i otidov vo 8ma nedela veke nemase srceva akcija a taa mi vika lele dusice vidi go kakvo e ubavo napredno kako za 9ta nedela pu pu mashala hahahahah, jas se posomnevav oti ednostavno osekjav deka nesto ne e vo red, od tamu pravo kaj maticniot me gledase i mi vika za zal vo pravo si nema srceva akcija i posle 2 dena zakazav cistenje, inaku ona mi rece top e se posle 3 nedeli na kontrola dojdi, mozam da zamislam posle 3 nedeli so mrtov plod vo mene shto ke se slucese! I plus na se ova i edno vanmatericno shto normalno ne go gledaa oti imav hiperstimulacija napraveno! Ako jas se prasuvam ochi da ne im vidam od niv izgubiv i jajovod i pari i vreme i verba i se! E sega so Dr. Vladimir gledam podobri se i imaat uspeh ama jas si go kazuvam moeto licno iskustvo skraja bilo od site!
разбрав сега во Ну борн дека им доага Хаџи Лега и нов тим на ембриолози за инсеминацииве можеби ќе има некое подобрување..
Затоа што е преголема гужва (барем така беше кога бевме ние), додека чекаш во холот слушаш кој прави трансфер кога (по телефон додека зборат, со име и презиме) што сепак се интимни работи (сите се таму отприлика за иста работа, ама не мора да ги знаат сите детали и резултати), одиш со сестрата во собата за инсеминација, таа излегува и се дере: Докторе за инсеминација!!!, доаѓа доктор на брзина, после тоа одма ме станаа, можеби така ми се чинеше ама немаше ни 5 минути... Не ми објаснија убаво што да очекувам од лековите (ми каснеше 4 дена, па на форумов се информирав зошто е тоа така). По тел не може да се консултираш со доктор (само со сестрите). Општ впечаток ми беше како да сум на пазар... Инаку во Њу Борн бараат инфективен скрининг за мажот, ама тој може во МВР амбулантата за евтино да го напрви, кај нив е 2000 ден.
Скрос се согласувам со тебе, али очигледно е секаде така,не дека не е истото и во Систина сите на куп со една девојка по 3 доагјаат мајки тетки за поддршка, ништо не се слуша и инсеминациите ни ги прават ни за 10 минути буквално се на брзинка... затоа се со таков резултат :/
да се надоврзам за систина, јас кога правев сестрата беше доста посветена и докторот не викам не за гужва тоа секако се чека многу и однапред закажуваш, али дали беше проблем материјалот или дека бев на природен циклус без никаква терапија беше неуспешна...
Ок, нема гаранција дека ќе биде 100% успешно, ама за тие пари барем очекувам целото искуство да е малку попријатно и не толку избрзано. На забар кога одам за чистење каменец мислам дека повеќе внимание посветуваат (барем не се прави толку на брзина )) На државно очекувам ваков однос ама затоа е доста поевтино. Затоа прашав искуства за државно.
Не знам вашето искуство,моето во систина беше се на ниво. Кај др. Ивановски правев сд убаво му објаснија и докторот и сестрата. Не денот на инсемонацијата почекав 10 тин минути и воопшто не беше набрзинка процедурата. Ме оставија да мирувам 20 мин додека чекав сестрата ми објасна се понатака што треба да се прави. Не беше успешна поради материјалот и докторот ми кажа да немам големи очекувања. Гужва е секаде и да доаѓаат со мајки тетки ама тоа доле нс влез треба да регулираат. Докторите не можат да направат ништо за чекалната. Додуша ми се погодило и сестра да ги подбере сите и да ги испрати надвор. Како и да е секој со своето искуство.
Zdravo devojki, sakam da ve prasam dali pred inseminacija treba da se napravat mikrobioloski brisevi ?
Ne znam kakvo bilo prethodnoto iskustvo i sto ste ochekuvale, no eve ke vi kazam jas iskustvo vo Sistina: doagas i chekash vo chekalna, te vikaat koga ti e vreme vo sobata za Inseminacii. Ti pokazuvaat primerokot deka e so ime i prezime od soprugot, se soblakas i legnuvas na stol, doaga doktorkata, (Lazarevski pred 3 godini proveruvase na eho dali ima nastanato ovulacija Kuzeska pred dva meseci ne proveri), te chistat dole so tecnost, ti go vbrizguvaat 1 nepolna minuta materijalot i sedis pola chas vo istata polozba. Potoa se oblakash, sestrata ti dava terapija i upatstvo i toa e toa.