Го знам Трајковски од ГАК. па затоа одлучивме да одиме кај него. Верувам во неговата експертиза. Сега се' е во Божји раце.
Немам ПЦОС но имав други проблеми и интервенции, хормоните никако да ги погодам, среди едно друго се пореметило и така до бескрај и сопругот немаше идеална сперма и пиеше терапија. Исто имам познанички со ПЦОС си останаа бремени без проблем, а јас богами се измачив.
@Сара Лав и јас знам многу случаи со ПЦОС како мене што природно забремениле, од исти причини и јас чекав многу години со надеж дека ќе биде и плус пробувавме со медикаментозна стимулација, ама редно време е да се оди кон други патишта, инсеминации па и ивф ако дојде до тоа да е неопходно. Примам од терапија метформин само, ама сега треба да направам нови анализи и да ми се подеси дозата и евентуално воведе спиринолактон и ако има потреба дексаметазон, па ќе видиме дали ќе има успех. @Norah Jones и јас имам многу позитивно искуство и убави впечатоци од Владимир уште кога беше на ГАК и еден од првичните избори за понатамошни интервенции ми е токму тој
Е тоа ме и мене интересира. Дали е важен хормоналниот статус во моментот? Они ме прашаа кога сум проверувала реков Април. И као ок е. Но од април до сега многу нешта можат да се променат. Не знам дали имам причина да се грижам
Кај мене имаше големи варијации и почесто го контролирав, особено пролактинот и Tsh. Пиев и терапија за пролактинот. Ако до сега си немала проблеми и варијации тогаш е океј, не се поминати 6месеци. Среќно
Исто не сме задоволни од Њу Борн, првата инсеминација ја правевме таму, втората во Ремедика. За првата ме станаа по нецели 3 минути, на брзина, ко на пазар, докторот доаѓа во трчање, не ме видоа на ехо, си заминува, ништо не објаснува. Гужва, се дерат по ходници кој што треба да прави, резултати и трансфери кој што има пред сите кажуваат во хол. Сестрата ми објаснуваше, не ми кажа дека ќе ми касни поради прогестеронот што го пиев, потоа кога прокрварев не бев сигурна што се случува, ми рекоа не можело со доктор да разговарам по телефон. Втората инсеминација во Ремедика ме оставија да лежам 40 минтуи (има разлика од 3 минути). Лошото во Ремедика е што имаат некои чудни протоклоли за ковид, па не можеше материјалот таму да се остави, моравме да брзаме во рок од 10 минути да го однесеме или PCR тест за него да правиме... Малку нелогично. Но ако е вакциниран мажот пред мислам дека нема да има проблем да остави материјал таму. Вториов пат ми рекоа прогестерон да пијам само 13 дена и да прекинам, сега ми доцни два дена но тестот беше негативен сабајлево. Ќе почекам уште некој ден веројатно ќе добијам, ако не ќе го повторам тестот. Има шанси да е прво негативен тестот па да стане позитивен или да не се надевам за џабе?
Потешко тоа за жал..На 17 ти ден од иуи треба да има бар некаква линија дури еве и да си имала овулација три дена после инсеминацијата,мада ако си примила стоп инј и тоа е малку веројатно . Кај мене на осми ден после процедура се појави сенка а на девети ден се појави убаво видлива бледа линија. Да не те разочарувам ама мислам дека е неуспешна,камо среќа да грешам . Инаку со успешна иуи сум од Њуборн од кај Влдимир .
Можно е ако си имала овулација некој ден по инсеминацијата. Прогестеронот не се прекинува сé додека со сигурност не се потврди или исклучи бременост.
Jas bas obratno iskustvo imam. Tri insemenacii pravev vo New Born i nemam bas nikakvi zabeleski. Doagas na dogovoren termin i se se zavrsuva vo predvideniot rok. Nema guzvi, nema cekanje. Posle sekoja lezis okolu 20 min, vo meguvreme sestra ima celo vreme vo sobata. Okolu terapija bas ubavo mi objasnija se, za zal site bea neuspesni. Cetvrtata ja pravev vo Remedika, bidejki Vladimir bese na boleduvanje. Se odluciv za Petanovski. Za dr se najdobro. Megutoa denta koga mi merea folikul bese 9 ti den od ciklus ( redoven ciklus na 28 dena) dr si otisol porano i bese kerka mu Emilija. Cekav 3 saati za pregledot. Emilija odluci na 11 den da se stavi stop inekcija. I rekov deka e rano ama vika ok e vaka. Otidov na 13 den za insem. zakazano vo 13 casot. Se otepav od cekanje do 15.30. Togas mi ja napravi Petanovski. Za razlika od prethodno koga ja osekav ovulacijata, sega nisto ne osetiv. Mislam deka utnaa so inekcijata i ovulacija nemase ili bila porano i necelosna, a insemenacija napravija. E posle ova skroz mi se poremeti ciklusot. Mi stana oskuden, po 2 dena, ne osekav ovulacija voopsto, pocna da mi doaga ili mn.rano ili mn.docna. Mn.loso iskustvo. Zdravje in vitro vo New Born ke pravam
Ја прашувам колку треба да седам вака после инсеминација? Вика 10 мин. И ми вика ок ајде симни се. И викам па не поминаа ни 5 мин Се насмевна чудно и ми рече ок ајде ќе те оставам уште малку. Пазар баш. А овие на рецепција едни им зборам друго одговараат.
Мислам дека порано биле подобри и поорганзизрани, по тоа што слушам, мислам дека со пандемијава имаат премногу гужва.
Pa jas bas vo pandemijata gi pravev site oktomvri, dekemvri i januari kaj niv. Bas me iznenadi deka vo cekalnata imase samo po dva para, eden na eden kraj, drug par na drug kraj. Zatoa vo Remedika vo mart bese miting vo cekalnata od januari ne sum bila vo New Born, cekam vaucer pa ke odam na konsultacija za ifv
Се е сплет на околности во врска со гужвите по клиникиве, независно пандемиски или не. Мене пак во Систина од досега кај што сум била најмногу ми пречело што се окапував со саати чекање, еднаш само ме примија прилично брзо ама со препорака кај Лазаревски, може 15тина мин.чекав само ама ме ставија прва од сабајле кај него, ова одамна беше, сега не сум баш во тек како е откако почна се ова со коронава од март лани. Друго вака ве читам и сега се замислив што има врска дали по инсеминацијата лежиш 5мин, 20мин или 40мин? Јас немам искуство дали и колку треба не сум правела досега, ама вака лаички си викам инсеминацијата е слично како однос и ние по однос не чекаме многу да лежам. Не дека не сум имала случаи да лежам, па перница еднаш- два пати под мене, мислам еднаш со дигнати нозе од вака што сум среќавала дека правеле, еве никаков ефект нема.
Сочувствувам со тебе. Ама не се предавај може следната баш ќе биде успешна и нема ни да се сеќаваш на ова!