Мое искуство:кој стигне те прегледува,кој стигне прави интервенции,кој стигне ти закажува.... незнам како оди целата работа да си одбереш доктор кој што ќе те води низ сите постапки и процедури...
Ne znam iskreno samo maticnata mi rece ne e loso pa pomisliv ima nekolku doktori pa ke mi preporaca taa zatoa pobarav sovet. Rekov prvo tamu da se obidam pa nareden pat privatno.
Без разлика дали е приватно или на Гак ако треба да биде ќе биде, не верувам дека на приватно прават нешто повеќе од овие на Гак ама ако си во можност оди приватно, а ако ти е да поминеш за да земеш документ за ваучер оди државно.Надеж има секако и од овде има позитивни тестови и успех. Оваа е само мое размислување
Nemam iskustvo ama kako i se drugo na drzavno mislam deka i ova ne e isklucok i deka ne postoi opcija da si biras doktor tuku koj ti se pogodi na smena . Ama , toa ne znaci deka e presudno za uspesnosta . Bas se sekavam pred izvesen period citav za uspesna inseminacija na gak imase ovde edna clenka taka da probaj sekako kosta mnogu pomalku nego na privatno .
Ne mi e iskreno za pari ama se odluciv deka i jas procitav za clenkata a i ne mislam deka ke uspee taka da 2 3 inseminacii site kliniki ke gi probam hahha. Sepak fala ako procita clenkata sto bila na gak i uspesno neka mi odgovori.
Iskreno samo za vaucer mi e a i da si ja probam srekata bidejki se dr barem sea za sea e vo red i so mene a i so soprugot. Isto i jas mislam koga treba da se sluci ke bide bez razlika kade si.
Da da skoro imase se sekavam . Se nadevam ke procita clenkata i najubavo od prva raka ke ti objasni se . Ako treba da bide ke bide i tamu . Jas imam uspesna inseminacija so prvata kerka vo Newborn kaj Vladimir pa ako eventualno ti treba vtora opcija bi ti go preporacala . Ama pak mislam deka ako treba da bide i na Gak ke bide probaj si ti So srekja
По тоа што сфатив од тоа што видов таму и плус ме прашаа сестрите дали сум се "договарала" со некој доктор мислам дека "договорот" е со парички под рака
Па неќев да кажам оти во повеќе наврати имам зборено за митото на државно па да не бидам досадна .. Ама да единствен начин на договор на државно е со пари под рака . Јас не би давала во никој случај . Ако треба да биде ќе биде ,а ако ми е за давање пари ќе одам на приватно .
Па ако преплатиме на приватно кој ти дава 100% гаранција дека ќе биде успешно....мене единствено ми е битно да имаш еден доктор кој ќе ја води целата постапка од почетокот и ќе биде запознаен со се а не на секое одење различни мислења и различни совети и реченицата што најмногу ме нервира:"Не не не треба така.Кој ти рекол дека тоа така треба? Слушај ме сега мене јас знам најдобро..." На секое одење истава реченица од различен доктор...не е смешно, жално е те ставаат во ситуации да не знаеш што е добро а што не, што треба а што не смее...
Зборот ми беше ако треба мито да давам нема да дадам никогаш или ќе одам како ќе ми се погоди на државно или ќе идам на приватно (оти мито не сакам општо ) . Епа те тоа е проблемот што ако не дадеш мито тешко на државно еден доктор да ја води целата постапка .. може и некој специјализант на крај да ја направи инсеминацијата имаше и таква членка ако го види ова нека пише . АМА ништо од ова не е важно колку што е важно што треба едноставно да биде . Јас би пробала и на државно но така на среќа , не би се договарала со доктор .
Мене специјализантка ми ја правеше првата инсеминација. Јас па врска немав и очекував дека ќе дојде докторката, која ме виде во ходник, застана да ми направи муабет и си замина. А триста контоли кај неа правев, таа ме насочуваше што да испитам и на крај ме откачи
Исто искуство. Докторов што ме почна дури преку ред ме внесуваше,се потруди да потроши време на мене се убаво да ми објасни, неколку пати одев и се беше супер и комуникација и се за да на битниот ден ме искулира во ходникот со едно здраво хаха
Да се надоврзам, таму сестрите ја водат целата работа многу попосветени се од самите доктори,а "докторката" која ја изведуваше постапката прво проба спекулумот да го стави во мочниот канал при што осетив болка и ми се развика да не потскокнувам така ,е до толку беше "стручна" за жал
Еве јас се пронајдов во напишаното И претходно сум пишувала, а и на некои членки во порака им го имам споделено мојот пат на оваа тема. Јас лично одев кај доктор Тофоски, по препорака на мој колега. Со него почнав да соработувам уште кога го имав првиот спонтан, па после тоа правев и хистероскопија кај него и целиот процес на подготовка за инсеминација. За жал имав и една операција додека бев бремена, како последица од хиперстимулацијата, но благодарение на докторот се се заврши супер. Јас сум со полицистични јајници и мн нередовен циклус, па тешко беше околу плодните денови, и затоа мораше да одам со терапија (сменивме неколку додека се погоди правата за да имам неколку добри фоликули). Искрено сум презадоволна од сите на одделот, имало денови кога требало да се чека повеќе бидејќи имало мн жени, но некогаш сум завршувала работа и веднаш. А што се однесува за мито и слично, јас не сум имала такво искуство некој да бара од околу.