Do sega osven insemenacii i nekoj ispituvanja sto sme gi pravele drugo nisto ne ni naplakale a sme imale i konsultacii
Na prvata insemenacija bev stimulirana so letrazol na vtora so klomifen sega sum pak so letrazol tie si gi kupuvav sama ispituvanja koj mi bea potrebni posto gi sobiram za in vitro jas gi pravev drzavno so upat od maticnata a soprugot gi pravese kaj niv spermogram i spermokulturata zaradi toa sto on sakase a moze i drzavno da se napravat so upat od opst maticen sega ke pravam 4d exo ili folikulometrija samo sto toa sega ke si go platam posto i toa treba za in vitro. Stimulirana bev od vtor den na menstruacija pet dena pa posle nekolku dena odev na exo za da se vidat folekulu i endometrium toa ne mi naplakale nisto
Aha, znači može da si kombiniram so matičnata upati za pregledi, a kaj niv glavnoto da gi izbegnam GAK? Fala❤️
Здраво, Те молам ако видиш, може да ми пишеш порака . Сакам да те прашам за тироидната. Јас неможам да ти пишам. Ти благодарам
Да јас правев на 08.05.23 сеа чекаме до 22ри. П.с прва инсеминација ми е, ама докторот е закон. Ми правеше 2 операции на матката бидејки ми беше со неправилна форма. Сите ги препраќам кај него предобар е само пофални зборови имам.
Od denes pocnuvam so klomifen pa verojatno dr nedela prva inseminacija na gak. Moze li nekoja clenka da mi kaze kako odi dali se otvora istorija na gak dali e bolna procedurata? Kolku vreme otprilika trae?
Ме праша за искуство а не ти одговорив. Епа вака, прво останав трудна во 2020 година природно но имав биохемиска бременост. После ми открија всушност дека плодот најверојатно неможе да се задржи во мене бидејки имав многу мала матка. Сега после 2 хистероскопии матката ми е супеp. Значи од првата операција во 2020 до денес се обидуваме ама не бива. Конечно се решив да не чекам и да идам на инсеминација. Значи бев кај др.Бојаџиев на 12 ден од минатиот циклус и виде дека има еден водечки фоликул од 19мм и еднометриум од 10мм и ми предложи да пробам по природен пат уште тој месец и ако добијам да дојдам на 3тиот ден чим ке добијам(ми даде и број од неговата сестра преку неа да иде се). Значи добив и отидов ми даде апчиња 5 дена ги пиев. Потоа одтидов на 9ти ден (мене ми трае 7 дена добиеното, а добивам на 28-30 дена). На 9тиот ден имав два фоликули и тоа едниот 11мм другиот 12мм. Пак на 11ден бев и веке си беа пораснати едниот 17мм другиот 18мм. Тоа беше петок. Ми направи тест во систина кошта 1550ден за некој хормон(не ми текнува кој) ама со тој хормон се гледа дали ти почнала сама овулацијата или да ти стави стоп инекција. Кај мене си беше природно без стоп инекција. Ми рече да дојдам со сопругот во понеделник односно на 14ти ден. Сопругот остава материјал во 10ч го обаботуваат и после 2ч дојдов јас на ред. Спермата ни беше супер 15милиони. Процедурата траеше кратко и не беше многу болна. Ме задржаа малку подолго да лежам околу 25-30 минути. Ми дадоа антибиотик вибрамицин да пијам 3 дена, а од следниот ден да ставам 2пати на ден прогестерон ама вагинално (880den) и да пијам едни витамини methyl folate (1790den). Инсеминацијата ме чинеше 14.000 + 2670 за апчиња, прегледите не ми ги наплаќаа. Сега се надевам на позитивен резултат бидејки сум реално многу млада имам само 24 години. Чим направам тест пак ке ви пишам. Ви посакувам среќа на сите <3
Jas pravev edna inseminacija kaj nego vo noemvri no neuspesna za zal , no nekako mi bese izberzena i bev prepratena od drug lekar ama doktorot mi se vide ne mnogu zborliv i da mi objasnuva zatoa prasam. Ovoj mesec cekam da dobijam za da pocnam so klomifen za da napravam inseminacija pak kaj nego zatoa prasav
Nema na sto Ti mozes da si napravis konsultacija so doktorot i da vidis sto kako ti odgovara najmnogu. A kaj koj doktor sakas da ja pravis?
Imam zakažano kaj Guržanova vo Njuborn konsultacija, pa da mi kaže što da ispitam. Toa nekako preku matičnata da fatam, pa glavnoto pak kaj nea
Јас правев на Гак крај на април. Првичниот преглед ми беше пред да добијам, ме прегледаа и ми рекоа да дојдам на 10ти ден од циклус за фоликулометрија. Јас отидов на 11ден фоликулот беше 15мм, ми рекоа да отидам повторно на 13ти ден. На 13ти ден фоликулот беше 19мм, истиот ден ми рекоа да отворам историја на шалтер на приземје за на 15ти ден да ја правам инсеминацијата. Отворив историја и им ја качив назад на 3ти кат. Вечерта се боцкав со Овитрел. На 15тиот ден преглед не ми направија, сопругот даде материјал и ни рекоа дека сме слободни за 2 саати да се вратам назад само јас. Точно за 2 саати се вратив, ме наместија на столот и процедурата ја изврши некоја од студентките таму, под надзор на една помлада докторка. Ме оставија да лежам 20тина минути и тоа беше се. Од терапија сама си побарав утрогестан, и ми рекоа за две недели тест. Се уште немам ништо платено, ми рекоа за 3 недели да се обратам за отпусно писмо, претпоставувам тогаш прво ќе ме испратат да платам. Прашај слободно ако нешто испуштив
Стела, дали ти бираш доктор кога закажуваш консултација во Њуборн или кој ти се падне тој? Дали ја закажуваат во работен ден пон-петок од 08-16 или се флексибилни? Колку дена претходно закажа?
До 14 часот ми рекоа само, тоа е последен термин или пак тогаш им бил последен слободен, не знам. Се јавив во понеделникот, ми кажаа кај друг доктор има термин во вторник, јас барав само кај неа и ми дадоа 3 термина за во петок. Значи си кажуваш кај кого сакаш и ќе ти кажат кога има термин. Се плаќа 2000 не е бесплатно ко што рекламираат, така ми кажаа.
Fala mene mi rece maticnata taa ke meri se ke me bocni posle samo za punkcija da odam na gak. Ama pa mi e i malku cudno sto site kazuvate procedurata ja pravi studentka ili nekoj asistent. Pa ova malce me buni oti sepak iako malku se uspesni ama sepak nie odime so nadez ne bi sakala da bidam vo racete na nekoj student. Ke probam i taka treba da imam najmalku 3 za invitro. A dali bese bolna procedurata?
Искрено нема некоја филозофија во самата постапка, мое мислење е дека најбитно е да е добро припремен материјалот (го подготвуваат во посебна лабораторија и го полнат во шприц). Потоа само со тенко цевче го нанесуваат преку грлото во матката. Јас воопшто не гледам потреба да го прави тоа доктор, сепак и тие студентки/сестри се спремаат да бидат доктори... јас воопшто не осетив никаква болка. Единствен но многу битен недостаток е што не посветуваат време за разговор да пробаат да предложат нешто да се доиспита или сл. Едноставно само тераат процедура. Ако ти е битно да ги направиш за да собереш услов за ваучер, а паралелно се советуваш со други, Гак ти е солидна, ефтина опција и брзо се завршува.
Da potrebni mi se inseminaciite za in vitro osven ako ne bidne vo megu vreme prirodno. Bidejki se dr barem sea za sea ni e dobro samo inseminaciite mi se potrebni. Inace fala ke bide eden den.
Докторот во тој период имаше смртен случај на многу блиска личност, па можеби затоа не бил расположен. Со мене е секогаш насмеан и ми одговара на секое прашање, дури дава број на вибер да му се обратиш ако имаш некое прашање или во мојот случај ако имам болки после операциите. Нема да згрешиш со Бојаџиев те уверувам и ти посакувам многу среќа