Zdravo devojki, Jas sum nova na forumov, vcera pravev prva inseminacija bidejki so soprugot se obiduvame za bebce vekje 3 godini... od esenta pocnavme da se ispituvame, pa izleze kaj mene pokacen prolaktin koj go srediv so terapija, polip na matka koj isto taka bese otstranet, i po napraveno HSG sega se e vo red... no kaj soprugot se soocuvame so dosta los spermogram. Imeno vcera na inseminacijata mi rekoa deka ima samo polovina milion dobri spermatozoidi. Pa sakam da prasam za vase mislenje, dali i so tolku los spermogram ima nadez da bide uspesna ovaa inseminacija i za nekoja terapija koja bi deluvala pozitivno na spermogramot?
Da poseta nanyrolog, so konstatacija deka i ova e dovolno za inseminacija ili in vitro, no ne Da poseta na urolog, se e vo red... spermokultura ne sme pravele, toa e nesto razlicno od spermogram?
На спермокултурата ќе покаже ако има некоја бактерија и слично, што би можело да доведе до лош спермограм.
Па и урологот требал да ве наведе да направите и спермокултура која ќе покаже дали има бактерии кои влијаат на квалитетот на спермата. Ако нема бактерии секако влијае и начинот на исхрана и начинот на живот ,а исто и ако во детството сопругот има правено операција за "кревање" на тестисите.И дали на уролог е направено и ехо на тестисите да се исклучи физички недостаток како што е на пример варикочела и слично.
Eho uredno, ali sepak, da videme za 2 nedeli rezultat od ovaa inseminacija, pa ako ne e uspeshna ke gi prodolzime analizite za soprugot. Vi blagodaram na informaciite
Не се разочарувај, еден е доволен за да се оплоди, овие две недели опушти се мисли си позитивно. Голем е Господ, ако е неуспешна ќе си правите понатамошни анализи.
А за терапија да се надоврзам најчесто во сите случаеви препишуваат Профертил. Во нашиот случај урологот препиша Профертил и рече успешно зачнување само со Ин витро да не пробуваме ништо друго залудно ќе биде се...додека пак гинекологот што ме водеше ни посочи дека нема потреба од терапија иако резултатите на спермограмот не се баш најдобри со инсеминација 99% ќе имаме позитивни резултати,само предложи дека може да зема Spermatrop Alfa капки. Ние на своја рака земавме Spermotrend капсули па ќе видиме после контролен спермограм дали ќе има подобрување.
Gi pie spermotrend, imase malo podobruvanje na spermogram, no sepak ova poslednovo so pola milion kako pak ne e dovolno.
Ponazad mislam pisese sto e pogilemo od 5 se smeta za pozitivno ama pak da kaze nekoja poiskusna clenka
Okolu 3 - 4 meseca, kako blago podobruvanje, no sega na procesot za inseminacija mozele da izvadat dobri samo polovina milion.
Како и да е мора да се пробува се за да успееме а тие препишани од доктор му беа или ? Зашто обично најјаките Профертил ги препишуваат веќе на сите само кој може да си ги дозволи...
Doktorot veli niska e vrednoata dokolku ne doslo do spontan povtorno vo petok beta da proveram...na 22 maj inseminacijata mi bese
Napraviv 2 eden na 9ti den eden na 12 ti den negativni....dokolku imase spontan ke imase nekoe krvarenje....koga imav spontan pred 4 god..na mokrakjata mi pokazuvase pozitivno a na krv opagjase