Инсеминација

Дискусија во 'Бременост' започната од Maarina, 26 декември 2012.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    979
    Од 24 до 48h после стоп инекцијата треба да настапи овулација и тоа што го осеќаш сигурно се овулациони болки, особено ако си имала повеќе водечки фолекули.
    Се што наведе дека осеќаш е нормално :)

На Rozevata и Monsterka__ им се допаѓа ова.
  2. Monsterka__

Monsterka__ Нов член

Се зачлени на:
    24 мај 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Влагодарам :inlove:
    Сега чекаме (fingers)

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    979
    Со среќа! Со секоја инсеминација шансите за бременост се зголемуваат, мене ми беше успешна втората инсеминација и тоа со близнаци, иако не до крај..
    Мисли позитивно (fingers)

На Rozevata и Monsterka__ им се допаѓа ова.
  4. Helena20

Helena20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, imav inseminacija pred 11 dena. Denes utrovo imav bolki i zabelezav krv na hartija samo. Pokriena sum so progesteron, koristam i aspirin i folna. Znam deka moze da e potencijalna implantacija, megutoa me plasi sto dokolku se zgolemi krvarenjeto? Nekoj iskustvo da imal so zgolemeno krvarenje ?

5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.433
    Допаѓања:
    22.715
    Штом си покриена, ќе почекаш, и да има нешто рано е за ехо
    Тест ќе правиш на 14 ден преку Крв па ако е позитивен ќе идеш на контрола и ќе ти кажат што да правиш.

На Helena20 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    22.386
    Ако е зголемено, си добила.
    Почекај до 14 ти ден и направи тест.

7. Joana123

Joana123 Нов член

Се зачлени на:
    5 август 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Пред два дена правев втора инсеминација. Имам полип на цервиксот. Дали има некоја од членките што останала бремена со полип? Докторот што ме води извести дека не бил пречка за неуспешна прва инсеминација ако и оваа инсеминација е неуспешна планира отстранување. Дали има надеж за успешна инсеминација?

На KateS. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bugsbunny

Bugsbunny Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Здраво Феминки,

Нова сум на форумот и мојата борба за бебенце ме донесе овде. Сакам да го споделам моето искуство со првата инсеминација, со надеж дека ќе најдам разбирање и поддршка.

Се обидуваме скоро една година и решивме да направиме ИУИ. Бев стимулирана со Кломифен од 5. до 9. ден од циклусот. На 10. ден бев на фоликулометрија и имав еден водечки фоликул на десниот јајник со големина од 21мм.

Докторот веднаш закажа инсеминација за следниот ден – односно на 11. ден од циклусот. Тоа ми беше малку чудно, бидејќи кај мене овулацијата природно се случува околу 14.–16. ден (потврдено со овулациски тестови и симптоми). Дури и во претходниот циклус со Кломифен овулацијата ми беше на 15. ден.

Овојпат докторот не ми направи LH тест, ниту ми даде стоп-инекција, туку се потпре исклучиво на големината на фоликулот. Воопшто немав овулациски симптоми на денот на ИУИ. А токму сега, 14. и 15. ден, ги чувствувам тие симптоми...

Исто така, по ИУИ не ми препиша прогестеронска терапија. Искрено, се чувствувам разочарано и емотивно празно, како целата надеж и труд што го вложивме овој циклус да беа залудни поради избрзаноста и недостатокот на прецизност.

9. Monsterka__

Monsterka__ Нов член

Се зачлени на:
    24 мај 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    После два позитивни теста, разочарување..
    Биохемиска бременост - потврдена со бета тест денеска.

Тоа е што е, продолжуваме напред, нема откажување (fingers)

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    22.386
    Знаеш колку пати сум ,, чувствувала “ симптоми на овулација, а овулација уште немало? Сигурно 10 пати.
    Претпоставувам дека ви кажале и односи да имате секој ден после инсеменацијата.
    Еве на 11 ти ден ако била инсеменација, сперматозоидите живеат 5 дена во нашиот организам. И за 4 дена да е според тебе овулацијата, шансите се добри за бебе. Плус секој ден односи.
    Нас ни рекоа и два пати на ден, сабајле вечер да имаме.
    Терапија после инсеменација ни јас не зимав. Дури откако се породив и бев да земам некои документи, тек тогаш видов дека ми била препишана, а ништо немав земено, освен фолна и аспирин што пиев и пред бременоста.

Нема разочарување.
    После првата неуспешна, да не ти пишувам како се осеќав. Мразев да гледам се околу мене. Неможев да гледам бремени и бебиња.
    На втората отидов за да собирам документи од неупешни инсеменации и да си поднесам за инф.
    Ама Господ поинаков план имал за нас.

Само не губи надеж.

На Meddy и Bugsbunny им се допаѓа ова.
  11. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    979
    Никако откажување, ете знак дека можеш природно да забремениш затоа што инсеминацијата е најблиску до природно. Токму затоа и за ивф кај необјаснета неплодност бараат 4 инсеминации со тоа што се смета дека ако некој пар може природно да забремени, ќе забремени во текот на тие 4 инсеминации.
    Ти си успеала од прва, за жал ете многу е често биохемиска и сл. Но тоа не ги намалува шансите за успех на следната.
    Спремајте се за следна :l:

На Monsterka__ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Monsterka__

Monsterka__ Нов член

Се зачлени на:
    24 мај 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    Нее, во никој случај нема откажување. :muscle: :l:

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bugsbunny

Bugsbunny Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4

Ти благодарам од срце, мила ❤️
    Навистина е тешко да се најде светлина во овој лавиринт исполнет со надеж, страв и неизвесност...
    Постојано си го поставуваме прашањето: зошто? Дали направивме нешто погрешно? Дали можеме нешто повеќе, нешто подобро?
    Деновите и месеците ми се сведуваат на следење овулација и броење денови...
    Ако не успее овој циклус, следниот месец правиме пауза бидејќи ќе бидеме на одмор, а во август евентуално уште една инсеминација. Ако и таа не успее – ќе одиме понатаму, па здравје и ИВФ.

Од срце се молам оваа година да им се исполни желбата на сите кои посакуваат бебенце.

На Elen4e89 и Rozevata им се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    22.386
    Колку прашања низ глава ми се вртеа само…
    А болката беше, што се беше во ред со нас, испитувања во ред, а не биваше.
    И на втората инсеменација, толку лагано и без надеж отидов, како на кафе да бев. Е тогаш бидна. И еве на 9 месеци на глава ми се качува и секој ден денот ми го грее.
    Ќе биде ќе видиш! :l:

15. Bugsbunny

Bugsbunny Нов член

Се зачлени на:
    9 јуни 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Ти благодарам од срце за убавите зборови и поддршката. ❤️
    И кај нас, сè е во најдобар ред според испитувањата. Двајцата имаме по 31 година.
    Кај мене сите хормони се во граници, ХСГ-то излезе одлично, матката и јајниците се во ред, како и ПАП тестот и микробиологијата.

Кај сопругот спермограмот е исто така добар – единствено што има малку помал волумен (на долната граница), но концентрацијата е одлична, па докторот не гледа проблем.
    Последниот прочистен материјал за ИУИ имаше 47 милиони сперматозоиди со 98% подвижност.

Имаме нормална телесна тежина, не пушиме, не пиеме алкохол, се храниме здраво, секојдневно пешачиме, и веќе 6 месеци земаме суплементи и двајцата.

Ме радува твојата приказна – ми дава надеж. Уживај во секој миг со твоето ангелче, тоа е најголемата награда за сè низ што си поминала. Заслужено. ❤️

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anicka_

Anicka_ Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2023
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки овај месец повторно ке правиме инсеминација, пијам кломифен од 3 ден сабајле и навечер и исто така пијам Циклопрогинова само белите апчиња од 3 ден. Дали некоја ја пиела оваа комбинација и како поминала инсеминацијата

17. stefka:)

stefka:) Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2025
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Zhenski zdravo.
    Koga e najdobro da se pravi inseminacija, posle kolku saati od primena stop inekcija?

18. Bubble91

Bubble91 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2021
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    144
    24-36 часа.
    Јас правев точно на 24 час и се фати :D

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    979
    Јас сум правела од 36h па до 42h (6 инсеминации вкупно). Втората ми беше успешна чинам после 36h беше. Ако е порано не е толку проблем, сперматозоидите живеат од 3до5 дена.

20. stefka:)

stefka:) Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2025
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    zakazhano mi e vo 11 saat ponedelnik, koga vo sabota da ja stavam?

Anita mi rece vo 8 navecer ama nekako mislam deka e rano mnogu