Па драга,како што постојат квалитетни паштети за деца од типот на Аргета кои се прават исклучиво од пилешко месо,постојат и квалитетни виршли кои не се правени од отпадот на животното и милион други конзерванси,зачини и бои. Ако се распрашаш и ако те интересира,се ќе најдеш. Чисто за пример,Perutnina Ptuj имаат линија на производи за деца наречена Пепе,од месо без конзерванси,адитиви и мноогу малку сол за да траат. А после годинка зачини и сол можеш по малку да даваш,така да...
Denesniot pojadok: ovesni snegulki potopeni vo sokce od praska i kruska na Hipp, plus izblendirani sveza praska i krusa. Izedeno so slast, bebe 7+. Vcerasniot rucek: kompir, morkov, cveklo i 3 cesninja luk. Bonus fotka: uzinka
Појадок: банана, нектарина и јаболко Ручек: сарма со мелено месо и лебче Вечера: нектарина,круша,јаболко, третина морков и две бисквитки
*Бидете малку поактивни на темава бе жениии Сама си постирам Доручек: Банана, круша, нектарина и кокосово масло. (Секој ден истото ама кога со мм сме купиле и двајцата еден куп од истите овошки шта чеш )
Uste sme mali za domat zatoa spremiv domaten sos za zimata. Kako za proba 3 teglicki samo, no ke pravam uste edna tura obavezno.
Домашно свинско мевце со варен па потпечен компир. Салата краставица од нашата бавча. Десерт од вчера(желба на гостинот)
Зелена боранија,пиперка,грашок,домат и маслиново масло. Просо и хељда со какао,млеко и маџун. Збогатена палента со јогурт,сирење,путер,шери доматче и жолчка.
Не ја правев по некој посебен рецепт. Сама си измислив. Околу 2 кг домати ги излупив и ги исчистив од семки (остана некоја ама не е страшно), потоа ги изблендирав и ги ставив да се варат. Ставив и една помала главица кромид, 3 чешниња лук и малку ситно сечкани магданос и нане. Испеков и 2 пиперки, ги излупив и ги исчистив од семките, па потоа ги изблендирав заедно со варениот кромид и лук и ги додадов во доматите. Вриеше додека не ми се виде доволно густо, го собрав во тегли и го пастеризирав во вода што врие 15тина минути. Ептен убаво излезе за мој вкус, ќе видиме бебуш дали ќе го бендиса.
јас риба и млеко (јогурт)не сум давала заедно.Некаде читав за токсичност во организамот поради таква комбинација.Кај вас немаше проблеми?
Не покажа ништо. Фала за инфо, ама кога 10 души јадат исто толку различни јадења пред синко,он не може да одолее, лаком гз', од се да проба
Медицински нема никаква издржаност на таа теорија дека не одат риба и млеко/млечни производи... па најубавите сосови за риба се на база на млеко/млечен производ. Немешањето потекнува од еврејската култура за кошер храна, барем само тоа е нагласено на интернет, друго ништо. А тоа што некои имаат проблеми е поради нетолеранцијата на лактоза или казеин.
незнам паметам дека уште како дете не ми дозволуваа млеко со риба да се јаде знам дека и на нет доста се пишувае за оваа комбинација дека не му одговара на организамот
Само на наши сајтови тоа, на други не сум сретнала дека не одговара таа комбинација, а доста читав пред некој период баш за тоа. Кај нас башка има суеверие дека ако се јаде риба со млеко ќе се појават бели флеки на кожата (најверојатно се мисли на витилиго), што навистина нема врска, ама ете, како суеверие си постои.