Јас и овде јавно и се извинувам на Витаминка, а и пишав и мислам дека го решивме недоразбирањето, навистина не ми беше намерата да ја навредам туку да дадам совет. А тоа што кај нас е фиш фингер стварно е храна за мачки, мелени остатоци од риба, исто и оние ракчиња, јастози, сурими стапчиња, ѓубре, ама стварно не знаев дека постои и квалитетна фиш фингер опција.
Кој немал дете нејадач ништо не знае. Некогаш и тие 5 јадења кои ги јаде не ги прифаќа и не знаеш што да му дадеш...
Пребарав низ другата тема и нешто од моите плачки и очајни моменти кога си се обвинував сама себе дека дете не ми јаде, најдов. Спојлер: Кога не јадеше ништо Не очајувајте Дафи, само бидете упорни, ништо не ни преостанува. Поготово ако имаат добра крва слика, не се секирајте. Кај нас беше слаба но тоа одпосле испадна дека било нели генетски проблем. Ништо не јадеше, имам постови и дамбетер, да не ги барам. По цел ден дома, не одев на работа и само тоа правев. Прво си викав, млеко млеко само да е сит, но потоа фо оставав да прегладнува, беше и неподносливо оти бараше млеко а не давав, стануваше нервозен. Но во консултација со женички овде, сфатив дека е поарно да не давам глупости колку да е само сит само, руку да бида упорна. Целта овде е да се охрабруваме и нема зошто да се деморализируваме. Многу е тешко, премногу. Мајка. Но крај на крај секој сам си одлучува за свое дете. И неможеме да бидеме безгрешни. Ниедна мајка не сака лошо за своето дете.
SRAM da vi e bre zeni, majki, posebno na clenkata so mackite! Zalosno e pogotovo koga takvi zborovi se upateni od majka kon majka. Zar mislite deka majka loso mu misli na svoeto dete? Zar mislite deka koga dava nezdrava hrana ubavo i e? Zar mislite odlucuva deteto gladno da i legne zosto nekelo na primer brokula ili pak podobro e sito so przeni fish fingeri? Sram da vi e sto osuduvate majka za hrana za svoeto malecko! Jas ve osuduvam site koi osuduvate MAJKA vo vrska so hranata sto mu ja dava na svoeto dete, bezrazlika zdrava ili nezdrava. Isto i ve osuduvam i tie sto se potsmevate na toa sto jademe vo Makedonija ko da ste zaboravile od kade doagjate! Da JAS! Jas vi go kazuvam ova! Jas koja bukvalno glavata si ja treskase od zid i placese na set glas za deteto da mi stavi zalak vo usta, bar ona sto smeese da jade. JAS koja i posle sve sto pominav so ishranata na svoeto dete seuste dobivam komentari i toa od najbliskite ne mu davase da jade na deteto, JAS koja posle se sto pravam lekar da ti kaze gresis vo ishranata, JAS koja i Skopjevo go prevtruvam za da najdam soodvetna namirnica. Da JAS ve osuduvam ne zosto davate brokula ili fish fingeri tuku zosto majka osuduva druga majka kako go hrani svoeto najmilo. I deka celo vreme me brisat moderatorite bez pricina, ovoj pat gi zamoluvam neka pocekaat nekolku dena pred da me izbrisat. Pozdrav
Многу муабети се вадат од контекст, се пишува нон стоп од гледна точка на друг како му одговара ама ако ваше си е, комедична накај трагедична испадна работава. Преска испадна храна за мачки сега па пржени биле рибите. Иначе се печени, био, така поскапи намерно одбрани за дете нормално, има посебна храна наменета за деца и бебиња по рафтовите, мојот син не го ни јаде панираниот дел туку само рибата внатре а кога отворам се гледа дал е храна за мачки или потполно ист ослич ама ајде. Плус има декларации. Пробав и со салмон ама не одеше ќе пробам јас пак не се откажувам, факт е дека треба да се јаде здрава и избалансирана храна, сум осетила еве по мене, почнав да се хранам прилично здраво па проблемите со желудникот ми ги снема плус добив енергија, лицето ми доби нов тен.. значи фактот дека здравата храна го прави човекот е факт и тоа е тоа. Затоа и сите ние тука најпрвен се залагаме за здрава храна АМА ако не сте виделе дете што не јаде тогаш молчете оти моето дете одбива и киндер на пример и виршла не само морков на пример. Брокула јаде во супа, јаде и грашак подметнат во пире, јаде домашно приготвени пилешки прсти од мевце ама има моменти има денови на очај кога не јаде ништо или само бисквит, и на пример и да го оставиш така би седел со шише вода цел ден без да апне.. Карактери, ме нервира зошто се судиме нон стоп една со друга, се наткажуваме, надмудуруваме, која е подобра, па и она зборот најмајка или немајка, секој ден директно или индиректно ама почесто индиректно се наткажува некоја, дури и глупо е за читање. И добро за крај што ако јадел 2 пати месечно фиш фингер или киндер или не знам што ? Што ве толку боли? Од кај вие знаете некоја мајка на пример што мака има па така постапувала? Или на пример дава на дете еве 10 % нездрава храна? Вие нон стоп сте на брокули и моркови сите не ве разбирам? Јас како мајка сметам и дека треба да давам слатки задоволства понекогаш не секогаш АМА брокула за секоја ужина не давам а и не верувам дека дава никоја мајка.. Јас сметам дека балансот и границата треба секогаш да постојат за се и тоа е тоа. Не сметам дека е страшно 2 пати у месец да отскокнеме од даската и тоа е тоа. Е сеа вие што се фативте за еден фиш фингер тоа е друго ко небаре никој до сега не давал ништо што е малку понездраво и давал само банани и портокали, тоа на сон е. Пак ќе кажам ме навредивте некои членки и се осетив воопшто не убаво, и не само јас и не само во оваа тема треба малку сите да ги смириме топките и да престанеме индиректно да се ете докажуваме или не знам што. Уживајте сите и давајте што мислите да давате оставете ме мене јас еве и виршлата моја со кечап чат пат што ќе ја јадам ќе ја сликнам за тука небаре сите 100 % сме на манџи цел живот. Само сум искрена, и пред да ми ги извадите работите од контекст и да се фатите пак за некој мој збор ќе кажам дека ние сите дома 80% се храниме здраво. И јас сум за здрава храна сепак избалансирана, се другото има граница и се јаде 2 пати месечно односно се греши душа. Еве јас грешна сум и тоа е тоа. Значи ексик што се фатив за телефон да сликам не знам ни јас зошто го направив тоа, макар што моето дете може и еднаш само јадел ваква риба или два пати иако одговорно ќе потврдам дека рибата не е до толку лоша ко што ја направивте вие ама надмудрувањето е битно ко боже јас не знам што е добро а што не е добро, ама добро ајде поздрав и чил. Темиве за мајки и тука и на фб се навистина напорни ама навистина.
Еве на пример да се надоврзам уште ова, знаете ли колку ми останува атер на душава и грутка што моето дете не се радува на ништо, не се радува на храна што јас на пример сум била обратна, ќе одиме во маркет ќе го прашам што сака ќе гледа и ќе рече не тоа не тоа не тоа ништо не сакал, ниту еднаш му се нема отворено желба за да земе нешто да подземе и да сака да јаде да се радува, пазарам идам дома со 300 работи сечкам правам ставам у чинија и заедно играме и демек да јаде да проба он зема чинијата ја носи во судопер или канта и ја фрла. Тоа е нашата 90 % слика на ден. Тешко ми е многу!! Посебно ми е тешко што ете јас како дете сум одела сум си земала и сум се радувала а тој тоа не го интересира. Ама трпение ете може фаза е бидејки исто се испитувавме и докторката знае и е запознаена со се па следиме ситуација иако навидум е здрав и прав и само му е фаза ова. Фаза што го интересираат сите други работи освен храна. Моето дете до година ипол се јадеше, ништо немаше одбиено он беше страсвен кон храната јас го ранев многу добро ама за жал од јули наваму не знам што се случи.
Витамино, тој што рекол -храна за мачки на твое постирано јадење за дете треба да пишува долги постови за да се оправда и извини, не ти. Што има да се правдаш па уште и се занесе во пишување, те похованото не го јадел само тоа внатре, те и броколи си му давала, те био биле од квалитетните...што им е гајле? Ако знаат да дискутираат правилно за здрава и нездрава храна -ок. Со изрази -храна за мачки, не вреди ова што го пишуваш. @vitamina
Си пробала со сирупите за апетит или со б комплекс? Мојов после салмонелата не сакаше со месеци асално да јаде, од се нагони му доаѓаа... мислам дека не спаси прашакот б комплекс, или пак случајно се разјаде...
Пиеше тука 5 сирупи прашаци бомбони све што најдов пробав. Џабе фрлив парите, ми кажаа 2 членки од 40 ка да пробам со пиковит испи едно шише ова второво почнав чат пат да давам за да не давам нон стоп по толку голема количина и почна да јаде проја, кришки со к млеко, грашак у пире, и сирење со шпагети Иначе не јадеше ништо дури пред 2 недели имавме 5 дена кога живееше на 10 бисквити и вода само. Пие многу вода мојот ама не му ја кратам дека е здрава за пиење. А да од пиковитот два пати јадеше банана јаболко и јатки блендирано Сега пак ќе почнам да давам и да видам реакција, плус играме на маса па се качуваме на џам да јаде демек пилиња да гледа тоа се вонредни ситуации и така. Мислам дека пиковит помогна ама не знам колку треба да се дава. Се си мислам мк кога ќе одиме имам добар доктор што до сега не згрешил па ќе помогне. Јас некна грашак шо апна у пире се испотресов и заплакав од среќа е до толку е кај нас работава. Ако знаете било што споделете Имаш право. Затоа и молчев не ни вредеше да се објаснувам ама не знам зошто посегнав по истото. Ваљда оти навистина се навредив. Не ми беше сеедно. Океј е и реплика и совет и све ама ова ме тотално извади од колосек се почуствував многу лошо дека стварно не се од оние ефтините фиш фингери а на мене ми се кудеше дека мачките не ги јаделе камо моето дете. Одвртно.
@mariz веќе направив скрин шот од вашите јадења, кога ќе имаш време пушти ми тука или на фб некоја твоја измислица мислам дека ќе упали.
Избришан е спорниот пост, ве замолуваме да не се оди оф топик и малку да се одбираат зборови кога станува збор за храна и деца.
E arno nesto pravilno da izbrisat. @vitamina b kompleks prasakot e spas veruj. A moze i podolgo da se dava zosto e vitamin. Neznam dali go ima tamu, ako ne poracaj go od tuka da vi go donesat. ne ocekuvaj odednas rezultati, nedela dena bar. Davaj go poveke vreme. Pisuva na nego kako se dava.
Запишано. Сега пратив абер ионака ќе стигне пакет во недела. Ако има некој нешто друго да додаде нека пише.
@galapce се сеќавам на вашата борба со храната. И сега утешително звучи ова дека баткото си јаде. Само нека продолжи така. Се надевам некогаш ќе се пофалам и јас. А ако не, да е жив и здрав. Јас ќе се нервирам он секако ќе расте. Мм стално ми вика жено шо се нервираш види ми како дете кожа и коска и види ме сега. Се гледа ли дека не сум јадел?
Леле ист муабет. Се гледа по мене и мм 100+ кила дебелковци дека сме биле слаби како мали. Мајка ми по 2 пара дебели хулахопки ми облакала на родендени за да не ја збореле дека сум неухранета. Затоа пикале пикале да јадам, и после нездрав однос со храна цел живот, од основно сум дебела и храната ја користам како емоционална поддршка. Од јадење, поточно пикање се и свашта во пештерава моја од стрес по пораѓај 30 кила качив. Како меч со 2 острици ми е, страв ми е да не го упропастам и мојов нејадач така како мене.
Тој е тој б комплекс! Немав време да го сликам, го имам дома. На сите нејадачи го препорачувам. Некои 80ден мислам да беше, се дава по едно/пола лажиче. Резз кај нас за брзо имаше, така за некои 5,6 дена веќе беше вратен апетитот, немаше нагони од храната и полека се стабилизираше..
И го пишав и тогаш на Витамина, Б комплекс мене ми се покажа најдобар, значи како му отвара апетит чудо, он си е јадач, ама пивне ли млеко со Б комплексов чудо едно. Оти ако е јадач, пак некогаш знае да праи фешти. Мене на одмор летоска ми правеше дебакли со храната, а прекрасна храна имаа во хотелот, се и сешто, и не и не. Ма ни Б комплекс не помогна. На јогурт, млеко ладо и сок живееше, тук и там некој сладолед, кај 7миот ден се опушти па јадеше два три дена, иначе јок.