Здраво,незнам колку години имаат твоите деца само сакав кратко инфо да споделам, на деца помали од две години никако не смее да им се дава мед. Поздрав и секое добро
Си ги измешала работите. Мед се дава над годинка, ако никој во блиска фамилија нема историја на алергии со мед.
Давам од 12м и на двајцата. Едното е 18+м, другото ми е 4г. Не давам секој ден, туку го користам како засладувач во чај и благо
Синко не го сака ич така чист мед, а малава кога ставам во нешто доаѓа до мене и прави аааааа и со прстот во уста покажува, да и дадам Медов е башка преубав, го зимаат од пријател моиве.
Не се работи за алергија,туку за ботулизам кој нема никаква врска со алергии.Запознаена сум со многу лош случај ,затоа споделувам. https://medlineplus.gov/ency/article/001384.htm https://www.mayoclinic.org/healthy-...h/expert-answers/infant-botulism/faq-20058477
и мене ми е страв од пусти мед, до негде и јас сум против, кога ке пораснат ке јадат се, немора да ги форсираме, ние имаме и домашен мед и пак ми е страв, и јас сум читала доста околу таа тема... не се работи за тоа дали некој од фамилијава имал алергија...страв си е страв , и верувам дека е опасен искрено ќеркичката ке прави 2год и уште не и се дупнати ушињата, ке си ги дупне кога ке порасне, исто и со медот, кога ке порасне нека јаде што сака
Изгледа читаш - не дочитуваш. Во статиите што сама ги постираш си пишува дека е ризично и може да се појави кај бебиња до 12 месеци а не до две години како што си пишала во првиот пост. Infant botulism occurs mostly in young infants between 6 weeks and 6 months of age. It may occur as early as early as 6 days and as late as 1 year. Infant botulism is a rare but serious gastrointestinal condition caused by exposure to Clostridium botulinum (C. botulinum) spores. Bacteria from the spores can grow and multiply in a baby's intestines, producing a dangerous toxin. The condition can occur in infants up to age 12 months.
Денешниот појадок, 10+ Тарана со несолен путер и рендана моцарела. Се глупираше и изеде половина чинија.
Е добро, го знам јас ова и сум читала. Мед како што кажав, не давам секој ден, не го давам за имунитет или сл, го користам наместо шеќер или друг засладувач, најубаво ми е со мед. И го дадов после 12м. А споредбава со мед и обетки е крај Врска си нема едно со друго, па ако е така, ништо не им давајте да јадат, ке одберат сами кога ке пораснат што да јадат
Да да, јас ја постирав и таму сликата за бебе 9+ Многу се брзи и лесни мафините. 1 банана пасирана 1 јаболко рендано Малку цејлонски цимет 2 лажици палента 4 лажици гриз Маалку пециво 2 лажици маслиново масло Сето ова убаво се меша и во калапи за мафини се тапка и пече 15-20 минути на 200°. Мојава пола издеде, пола фрлаше на земја ама барем се занимаваше