По моја постапка го правеше оризот? Не ми изгледа така ама да си прашам Кифли без стасување, месење формирање и одма на печење, меки, вкусни мн
Морам да се умешам и јас во "штипки" Го правев рижотото на @mariz за мене и една другарка, преубаво испадна, се двоеше зрно по зрно. Со патлиџан и тиквичка го направив јас и одозгора сирење.
Beznadezen slucaj sum za oriz. I po tvojot recept i pak ne go bivase, a ne znam kade gresam. Se otepav od mienje orizot patem. Daj recept za kiflite sega.
@mariz дај рецепт од кифливе многу убаво изгледаат. @SofiMar_ чинијата е многу убава. Дали се попрактични овие со прегради или да и земам обични? За око се примамливи доста.
Да не мешаше? Не треба воопшто да се меша, зашто се раскашавува. Значи се вари ич без мешање, па се поклопува на крајот и го тргаш од рингла и го оставаш да се доправи сам едно 20-30мин, убаво поклопено (без да го отвараш зашто ке излезе пареата и топлото ако го отвараш) ке си упие и ке се доправи. @FreeMind ке сликнам од тефтерот после
Дозава е огромна, па јас си ја правам пола доза... ова денес е пола доза со тоа што помалку зејтин ставам. И во цела доза кога правам ставам 400мл. И плус со млеко без лактоза ми се правени.. Тестото е со чудна структура да си знаете и мрсно, но така треба И кога додавате брашно, ставајте постепено. Плус мачкам со цело јајце, не само со жолчка. Печам на 180.
@FreeMind Мене ми се многу практични. Само за супи и манџи користам подлабоко чинивче инаку стално во вакви. Плус се сили да изеде демек за сликчето долу да го види.
@mariz многу мрсни за охридски кифли според насловот очекувам само две лажици брашно и вода, да се печат на сонце Но хард филингс охриѓани Ќе земам и јас слични, фала.
Некогаш печени , некогаш на пареа Печен ако е го ставам прво во хартија за печење , па фолија,ставам маслинов,лукче,лимон , печам едно пола саат. На пареа исто ,едно пола саат мислам може и побрзо
Доручек, варено јајце изгмечено со виљушка, маслиново, лимон и сол и од кифлите. Кифливе кога ги испеков пред некој ден, кога оладија 10тина замрзнав, денес две извадив и во микро за 30сек се пушаат. Поубави од тазе печени се дури Еве го рижотото, мислев сум го ставила до сега Со кромид тиквичка, морков и брокула. Брокулата не ја подпржувам ја ставам врз водата кога оставам да се вари.
Сакав и вчера да пишам. И јас исто го правам рижотото, врие 10-тина мин во вода (не мерам никогаш), па гасам плотна, поклопувам и оставам едно половина час така да стои да ја доупие водата. Секое зрно совршено се раздвојува, одличен е рецептот. Немам слика за жал, ама потврдувам дека нема подобро рижото Туку кифливе мора да ти ги пробам, брзи се, а и вкусно изгледаат. Скриншот имам веќе, еден од многуте твои
Зависи и до шпоретот, јачина на струја итн.. се водам по тоа дека не треба многу да врие, а треба да си крчка и по 10-12мин треба да остане малку водичка, тогаш тргам поклопувам и 30мин го оставам да си се доправи... Дури и за мала количина со мало шољиче ми успева, едно мало ориз и три такви вода, во мало тенџерче.. Едноставно е, со која чаша/шоља ориз со истата три такви вода. Кифливе уште еднаш ке речам, замрзнати и одмрзнати се уште поубави @SofiMar_ @AngelOfArh кој е колачов? Сум го пропуштила
@mariz Во Фемина инстаграм го постираше пред некој ден. Мислам дека е истиот рецепт колач со вишни, само со друго овошје. Спојлер: Рецепт
Pire i kremenadla Jogurt,borovnica,banana ( moralo vo isti casi kako na plaza sto piele ) Istata kombinacija samo co forma na sladoled