1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Инстаграм за бебешка/детска храна

Дискусија во 'Бебе' започната од simonka93, 13 мај 2017.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Така прочитав ама не знам кај ми искочи. А и сегде се продаваат како блв приборите па и тоа додатно ми создаде слика дека така треба да се нуди храната.
    Ти благодарам на деталното објаснување. Интересен ми изгледа методов и сакам да го пробаме кога ќе биде соодветна возраста затоа и почнав да собирам информации. Нудам пасирана храна за да биде полесно премин во овој метод па ќе видиме.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.166
    Допаѓања:
    102.132
    Сварив прво зеленчук и кромид и лук ставив, извадив само зеленчукот, со кромидот и лукот додадов измиена исцедена хељда и варев додека не испукаа сите зрна. После само додадов путер. Сите житарки така ги варам. Путерот дава кремаст ефект.
    Баш напротив, се смета во последно време дека со тоа инсистирање на двоење на храна се создава проблем, односно децата имаат чувство дека треба да јадат само чиста храна, не измешана и затоа се препорачува да се комбинира. Уосталом ако немаш пари за чинија со прегради сигурно нема да не го храниш детето со парчиња. Малку фенси е, ништо посебно, дури ни не е практично баш, ама добро. Работата е во суштината, не во формата, така да како сакаш сервирај ја во чинијата, ако детето ја јаде ништо не му смета, та било на една чинија, та било во лонче, та било на разделени прегради. И јас давам на хранилка најчесто, ова ми беше ај да пробам, ама ништо посебно. Оќ е за вака кога имаш плус и течна храна, како манџичка плус, иначе ако се е суво, и на обичен тањир е сосема ок.

На azelea и Nala37 им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.166
    Допаѓања:
    102.132
    Сакам да прашам затоа посебен пост. Како давате мевце? Имам убаво сварено телешко и мисиркино и вакумирано, бујонот ќе го искористам за варење, ама што со месото. Да го дадам парче или? Ми е страв да не се задави ептен. Се мислам да го изблендирам и да го дадам со нешто суво, како сос, или да му мацкам со парчиња зеленчук. М?

4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    6.125
    Го блендирам со зеленчук и го мачкам на леб како намаз. Вака бебе најмногу ми го јаде. Меленото ќофтиња правам. Исто и манџа за нас кога правам, вадам за него пасирам малку да не е многу течна само, и му давам сам со лажица да јаде, уште се учи.

На Panovic и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.002
    Допаѓања:
    40.311
    Еве како вика на солид стартс. Симни си ја апликацијата, бесплатна е основната верзија бар за ова до го гледаш.

Screenshot_2023-08-31-07-16-46-000_com.digitas.solidstarts.jpg

Screenshot_2023-08-31-07-17-08-249_com.digitas.solidstarts.jpg

На AngelOfArh и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Се согласувам дека е фенси и дека затоа цените се таван на тие со назнака. Но може да се најдат и обични раздвоени тањирчиња за нормални цени. Јад имам две од големата, кога не сум ни знаела за овој метод, раздвоени се на 3 и тука и нудев овошје кога порасна. Пластични се, не се силиконски а ги земав тогаш за нормална цена. Супер што може да се нуди храна и во обичен прибор.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.573
    Ми се виде крставичка, извини.
    Јас никогаш не успеав тиквичката во парчиња да му ја дадам оти одма омекнува, не можеше да ја држи в раце, одма му се распаѓаше. Пробај со лушпа, потпечена.
    Screenshot_2023-08-31-11-05-25-634_com.android.chrome-edit.jpg
    За пченката, вакво парченце, сечено со нож во должина, како црната и црвената линија.
    IMG_20230831_110357.jpg

А морковчето никогаш не го давај цело, ни него ни ништо шо има кружен облик оти е ризик од затнување на дишен пат во случај да залетни. Секогаш сечи ги на ленти, барем на пола.
    Screenshot_2023-08-31-11-06-21-614_com.android.chrome-edit.jpg

Месото можеш да го даваш како паштета, ќофтиња, полпети и парчиња. Можеш да даваш копанче и омиленото на бебињата-ребра.
    Парчињата како што ти постираа погоре, големина на 2-3 споени твои прсти и мускулните влакна од месото да бидат по должина за да не може да откине големо парче.

На ladystardust, Giovanna, Askopje и 5 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.166
    Допаѓања:
    102.132
    Фала ви на одговорите, стигна и фамозниот силиконски сет со лажиче и вилувче па ќе видиме како ќе ни оди денес јадењето. Денес ќе дадам мевце со зеленчук, а лепче ќе испечам сама и ќе му дадам домашно, па тогаш како паштета ќе го направам месото. Денес ми е така сечено по должина на мускулни влакна.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.573
    Истостирај го лепчето и дај му нека ужива. На здравје лапачка.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.166
    Допаѓања:
    102.132
    Лепче од кисело тесто планирам, па ќе го проаѓам на тостер. Многу сака леб, ужива во него. Дека 2 дена е само на парчиња и по малку некоја каша, утрово му дадов комплет каша за доручек, се побуни човекот, бара парче да глодне, па земав од пиљара една банана да грицка додека јаде каша. Каков е карактерен, се плашев како ќе се префрлиме од каши на цврста, оно сам ми се префрли. Блазе мене.

На Mucika, IRBBB и Tiny Love им се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    4.622
    Ката вака не учеше :D ама баш на солид стартс имаше деновиве дека нема потреба надолжно да се засекува, битно е да се дава клавчето цело, а не зрнца.

На sani99 и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    174
    На тостерот да се тостира или само да се потпече? А се мачка ли пр.путер или само леб? Мојот сака лебче ама само мекиот дел му давам некако страв ми е .

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.573
    Јас уште вака му го сечам и маф го прави во 2 минути. Ако не е исечено се мачи во јадењето и никогаш не ми изел повеќе од едно кочанче.

Само да се потпече, коричка да фати. После ако сакаш мачкај нешто. Јас обично мачкав некој намаз од мевце, риба, џигерче, авокадо, грчки јогурт..

Мекиот дел од лепчето се лепи на горното непце, затоа и се препорачува лепчето да се тостира.
    Не мора корка да му даваш, и јас само мекото го давам.

На LiquidLuna, Tiny Love, Ив10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    7.747
    10+++
    Басмати ориз со путер
    Мелено јунешко со кромид, морков, лук и патлиџан
    + патлиџан.

Прикачени фајлови:

• IMG_0343.jpeg
      IMG_0343.jpeg
      Големина на фајлот:
      230,9 KB
      Прегледи:
      99
    На Skorpija25, ladystardust, Anturium и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.434
    А лепче од кога се дава и мора да е месено домашно? Или може и купечко па истостирано? 8м е бебе

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.573
    После 6 месеци сите алергени јас ги внесував еден по еден. Јас купечки давав, од Диме интегрален, со најмалку сол беше.

На LiquidLuna и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  17. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    840
    Допаѓања:
    1.434
    А како се дава за оние бебиња што не се на блв? Или да почнам да му давам од мекото?

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.573
    Не знам. :|
    Мекото само тостирано оти им се лепи на горното непце и можи онака како топка од тесто да му се направи.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    За бебе од 11 месеци:

Сос од бело пилешко мевце, тиквичка, праз, шери домати и павлака за готвење зачинето со лукче и малку бубер + кус кус и манго:
    rsz_img_20230903_142555.jpg

Веге полпети од брокула, тиквичка, спанаќ, јајце и брашно од спелта зачинето со италијански зачини и лукче + авокадо и малини:
    rsz_img_20230902_132336.jpg

Њоки во домашен сос од шери домати, кромид и телешко со брокула и чедар:
    rsz_img_20230901_135328.jpg

Ориз со мешан зеленчук:
    rsz_img_20230620_140106.jpg

Интегрални мафини со малина + грчки јогурт и јаболко: rsz_1img_20230901_085307.jpg

@IRBBB те молам рецепт за ќофтињата од киноа и тиквица/спанаќ, никако да му ја спремам доволно вкусна за да ја јаде и само благи комбинации со експандирана киноа му правам, а сакам да јаде обична со зеленчук/месо во некоја варијанта.

Последна измена: 3 септември 2023
    На Sunrise!!!, Lavender13, Skorpija25 и 17 други им се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.903
    Допаѓања:
    20.118
    Браво (highfive)
    Многу сакам вакви сликички

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.