Така прочитав ама не знам кај ми искочи. А и сегде се продаваат како блв приборите па и тоа додатно ми создаде слика дека така треба да се нуди храната. Ти благодарам на деталното објаснување. Интересен ми изгледа методов и сакам да го пробаме кога ќе биде соодветна возраста затоа и почнав да собирам информации. Нудам пасирана храна за да биде полесно премин во овој метод па ќе видиме.
Сварив прво зеленчук и кромид и лук ставив, извадив само зеленчукот, со кромидот и лукот додадов измиена исцедена хељда и варев додека не испукаа сите зрна. После само додадов путер. Сите житарки така ги варам. Путерот дава кремаст ефект. Баш напротив, се смета во последно време дека со тоа инсистирање на двоење на храна се создава проблем, односно децата имаат чувство дека треба да јадат само чиста храна, не измешана и затоа се препорачува да се комбинира. Уосталом ако немаш пари за чинија со прегради сигурно нема да не го храниш детето со парчиња. Малку фенси е, ништо посебно, дури ни не е практично баш, ама добро. Работата е во суштината, не во формата, така да како сакаш сервирај ја во чинијата, ако детето ја јаде ништо не му смета, та било на една чинија, та било во лонче, та било на разделени прегради. И јас давам на хранилка најчесто, ова ми беше ај да пробам, ама ништо посебно. Оќ е за вака кога имаш плус и течна храна, како манџичка плус, иначе ако се е суво, и на обичен тањир е сосема ок.
Сакам да прашам затоа посебен пост. Како давате мевце? Имам убаво сварено телешко и мисиркино и вакумирано, бујонот ќе го искористам за варење, ама што со месото. Да го дадам парче или? Ми е страв да не се задави ептен. Се мислам да го изблендирам и да го дадам со нешто суво, како сос, или да му мацкам со парчиња зеленчук. М?
Го блендирам со зеленчук и го мачкам на леб како намаз. Вака бебе најмногу ми го јаде. Меленото ќофтиња правам. Исто и манџа за нас кога правам, вадам за него пасирам малку да не е многу течна само, и му давам сам со лажица да јаде, уште се учи.
Еве како вика на солид стартс. Симни си ја апликацијата, бесплатна е основната верзија бар за ова до го гледаш.
Се согласувам дека е фенси и дека затоа цените се таван на тие со назнака. Но може да се најдат и обични раздвоени тањирчиња за нормални цени. Јад имам две од големата, кога не сум ни знаела за овој метод, раздвоени се на 3 и тука и нудев овошје кога порасна. Пластични се, не се силиконски а ги земав тогаш за нормална цена. Супер што може да се нуди храна и во обичен прибор.
Ми се виде крставичка, извини. Јас никогаш не успеав тиквичката во парчиња да му ја дадам оти одма омекнува, не можеше да ја држи в раце, одма му се распаѓаше. Пробај со лушпа, потпечена. За пченката, вакво парченце, сечено со нож во должина, како црната и црвената линија. А морковчето никогаш не го давај цело, ни него ни ништо шо има кружен облик оти е ризик од затнување на дишен пат во случај да залетни. Секогаш сечи ги на ленти, барем на пола. Месото можеш да го даваш како паштета, ќофтиња, полпети и парчиња. Можеш да даваш копанче и омиленото на бебињата-ребра. Парчињата како што ти постираа погоре, големина на 2-3 споени твои прсти и мускулните влакна од месото да бидат по должина за да не може да откине големо парче.
Фала ви на одговорите, стигна и фамозниот силиконски сет со лажиче и вилувче па ќе видиме како ќе ни оди денес јадењето. Денес ќе дадам мевце со зеленчук, а лепче ќе испечам сама и ќе му дадам домашно, па тогаш како паштета ќе го направам месото. Денес ми е така сечено по должина на мускулни влакна.
Лепче од кисело тесто планирам, па ќе го проаѓам на тостер. Многу сака леб, ужива во него. Дека 2 дена е само на парчиња и по малку некоја каша, утрово му дадов комплет каша за доручек, се побуни човекот, бара парче да глодне, па земав од пиљара една банана да грицка додека јаде каша. Каков е карактерен, се плашев како ќе се префрлиме од каши на цврста, оно сам ми се префрли. Блазе мене.
Ката вака не учеше ама баш на солид стартс имаше деновиве дека нема потреба надолжно да се засекува, битно е да се дава клавчето цело, а не зрнца.
На тостерот да се тостира или само да се потпече? А се мачка ли пр.путер или само леб? Мојот сака лебче ама само мекиот дел му давам некако страв ми е .
Јас уште вака му го сечам и маф го прави во 2 минути. Ако не е исечено се мачи во јадењето и никогаш не ми изел повеќе од едно кочанче. Само да се потпече, коричка да фати. После ако сакаш мачкај нешто. Јас обично мачкав некој намаз од мевце, риба, џигерче, авокадо, грчки јогурт.. Мекиот дел од лепчето се лепи на горното непце, затоа и се препорачува лепчето да се тостира. Не мора корка да му даваш, и јас само мекото го давам.
После 6 месеци сите алергени јас ги внесував еден по еден. Јас купечки давав, од Диме интегрален, со најмалку сол беше.
Не знам. Мекото само тостирано оти им се лепи на горното непце и можи онака како топка од тесто да му се направи.
За бебе од 11 месеци: Сос од бело пилешко мевце, тиквичка, праз, шери домати и павлака за готвење зачинето со лукче и малку бубер + кус кус и манго: Веге полпети од брокула, тиквичка, спанаќ, јајце и брашно од спелта зачинето со италијански зачини и лукче + авокадо и малини: Њоки во домашен сос од шери домати, кромид и телешко со брокула и чедар: Ориз со мешан зеленчук: Интегрални мафини со малина + грчки јогурт и јаболко: @IRBBB те молам рецепт за ќофтињата од киноа и тиквица/спанаќ, никако да му ја спремам доволно вкусна за да ја јаде и само благи комбинации со експандирана киноа му правам, а сакам да јаде обична со зеленчук/месо во некоја варијанта.