Pravev za nas pa ajde si rekov i za sinko, veke e vo faza koga saka se da proba. Za nas so obicen puding, a za sinko so pudingot po recept na Annath, ovoj pat so malku seker, za prv pat. So domasni jajca i mleko. Dete 14+.
Блитвата или спанаќ не се мешаат со к.млеко поради железото што го содржат. За правилно да се сврзе во организмот по оброкот најмалку 2 часа не се конзумира ништо млечно @manako1
Немaш гaјле @manako1 не е ништo стрaшнo. И мaлиoт мoј јaдеше спaнaќ сaмo сo киселo млекo и никaкo другaчие и се си мислев декa џaбе гo јaде. Педијaтерoт ми oбјaсни декa вo кoмбинaцијa сo млечен прoизвoд aбсoрпцијaтa нa железo се нaмaлувa зa некoј ептен ситен прoцент, зaнемaрлив. Пoдoбрo тaкa oткoлу никaкo.
Знам дека е така,ама до 6месеци беше на доење,па пробување на вкусови и кога требаше да му воведам оброк почнаа заби да му излегуваат и несакаше ништо освен млеко. Уште два дена прави 8месеци а пред недела дена почна да јаде и ми е страв дека ако не му е вкусно пак нема да јаде. Мене железото ми е 28ке прима од мене.
Поради оксалатите пожелно е да се мешаат со кисело млеко или јогурт. Со цел да се избегне таложење и не дај боже стварање камен во бубрезите. Јас секогаш со кисело го давам.
Денешен ручек- компир, морков, целер, кромид, малку прокељ и модар со 4 видови снегулки мелени, хим.сол , малку шафран и лен.