Нема потреба да почнуваме со менталитети, пошто не живеам во мк и може да ти пратам мени од градинка, табели, рецепти до 1 год каде што нема да сретнеш овошје и зеленчук (зборам за комбинации немогучи како некои што ги наведов) заедно за бебе кое се учи на вкусови. Иста ми беше целта, најдобронамерна, дека нема потреба за да им биде после тешко на стомачето, а пред се да се научат да јадат цвекло, брокула, спанаќ без проблем, без прикривање на вкус и бркање по соба. Ќе се надоврзам со блендираната храна, искрено на сите би ви препорачала да гмечите со вилушка, да има парчиња, да научат поинаква текстура. На почеток ќе има одбивање и нагони на повраќање ама тоа трае два три дена на помала возраст. Со второ здравје Боже блендер не палам, од 6 мес гмечено само. Кај син ми во градинка на година и месец деца јадат сами лепче црно со намаз и јогурт од чашка пијат, макарони ситни со гулаш итн. Мнооогу полесно е кога џвака и е научено детето на права храна. И не сфаќајте се како негативна критика. Сепак е форум и се изразуваме во пишана форма. Не ми беше лоша намерата.
Се согласувам со @Mari-Ja за блендирањето. Јас никогаш не блендирам скроз, секогаш има малечки парченца од овошјето или зеленчукот. Оризот, палентата не се ни блендираат убаво со овој рачен блендер што го имам. И подобро е уште од мали да почнат да џвакат. На фб по групите гледам деца од година и кусур а уште мазни блендирани каши јадат. Всушност тоа е голтање, детето не ни знае да џвака ако јаде постојано таква храна. Затоа и некои мајки имаат проблеми што децата не им јаделе па се жалат, ама сами си се криви.
Познавам и 4-годишни деца што не знаат да џвакаат. Се дават кога им даваат мајките нешто покрупно. Јас на мојата и сварив посни макарони и малку со виљушка и ги згмечив и си јадеше убаво.
Nema ni dva mes kako se zalev od maliot deka ne jade ako ne e blendirano, sega brusnica suva jade bez problem. Trpenie samo i dodeka se pomali pocnuvajte.
Дека тежок за јадење па ми беше страв да не го боли меше. Го сварив и зрно по зрно ги стискав и паѓаше лушпата сама.
Ручек- хељда, компир, морков, брокула,прокељ, кромид, м. масло, х.сол и малку ѓумбир. Најадено дете на мама