Инсулинска резистенција и ПЦОС

Дискусија во 'Бременост' започната од Kolumna, 25 мај 2022.

1. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Здраво женски, после читање на темава своеволно направив тест и еве ги резултатите.
    Колку што сфаќам јас имам проблем со покачен инсулин. Според формулата хома ир ми е 2.3.
    Дали некоја друга имала сличен резултат и што и помогнало да го регулира?
    И ако знаете да ми препорачате добар доктор за консултација за можна некаква терапија.

Прикачени фајлови:

2. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    349
    Здраво, јас веќе една година сум кај професорката Бранка во Срце од прва ми ги погоди сите терапии.

3. Lor

Lor Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Супер, фала на одговор :) прочитав баш многу позитивни мислења за докторкава.
    Да те прашам само дали терапија ти даде само од вакви резултати, или ги имаше испитано сите хормони па така ти одреди? Не знам дали да закажувам одма или да почекам да испитам сè, па тогаш да отидам.

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    349
    Јас лани бев за тироидната кај неа и сега само и пуштам резултати на вибер и ми кажва шо следно и со каква терапија да продолжам. За инсулинот на своја рака бев да испитам ии и го пуштив резултатот, ми кажа каква терапија ии кога следно да испитам пак. Ако се сомневаш на уште нешто испитај си, ама според твојата ситуација мислам дека кога ќе појдиш таа ќе ти кажи шо треба да испиташ и ќе и пуштиш на вибер, така да закажи си се.

На Lor му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hope 28

Hope 28 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    107
    Здраво на сите. Од преслаба девојка цел живот, после пораѓај, терапија за анксиозност и асентра терапија за анксиозност качив 20 кола и сега дознавам дека имам инсулинска резистенција, со Холмс индекс 3.8 . Денес ми е дадена терапија со глукофаж 500мг, препорака за диета и физичка активност. Сакам втора бременост ама ни тоа не оди .. се плашам од глукофажов, може ли некој да сподели искуство ве молам. Поздрав

6. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    252
    Dali dr Brankica e seuste vo Srce, bidejki na stranata nivna ja nema.

7. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.050
    Допаѓања:
    4.405
    Nema sto da se plasis od nego jas gp piev so godini i vo bremenost do 14 nedela go piev.

8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.050
    Допаѓања:
    4.405
    Ne e veke penzionirana e i od privatnoto ne raboti veke nikade.

9. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    252
    Od koj endokrinolog ste zadovolni za insulinska raziztencija.Za Brankica procitav dobri mislenja no za zal e penzionirana.

10. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    49
    Ве молам за препорака на добар ендокринолог на приватно за инсулинска резистенција, пцос и проблеми со тироидна жлезда. На државно имам закажано, но премногу ми е далеку терминот, а резултатите ми се доста влошени од претходно и не ми се чека толку.

11. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    9.905
    Не знам што е фалена Бранкица толку, мене со резултати кога отидов ми ја фукна таа класика со лебни единици диетата од Клиника, рече ако нема подобрување ќе пиеш метформин или семаглутид и тоа е, ништо посебно не кажа што другите не ми кажале.

12. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    916
    Јас одам кај Катерина Адамова на клиника во Скопје и сум презадоволна. Со првата бремебост имав гестациски дијабет и ме следеше цела бременост и супер поминав. Но за жал не продолжив после со нејзините препораки за исхрана и дијабетот ми остана,но сум со метформин 2 х 1000мг. Сега планирам втора бременост и повторно одам кај неа и сите пофални зборови можам да ги кажам за докторката. Ако успеет да најдете термин од срце ја препорачувам,не ги остава работите на случајност,се ми испитува што треба. Поздрав и со лесно девојки

На Morninglover му/ѝ се допаѓа ова.
  13. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    252
    Dali nekoj ima primano berberin da kaze iskustvo?,

На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SenoritaM

SenoritaM Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2025
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Zdravo zenski,
    Kade ste pravese ispituvanje za homa index?

15. MyEva

MyEva Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2021
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    31
    IMG_4290.jpeg Здраво членки, јас мислам дека имам инсулинска резистенција и пцос. Иако на гинеколог не ми потврдиле за полицистични. Си имам пресметано хома индекс и разбирам дека имам инсулинска. Инсулин последно на гладно ми беше 16, а глукозата на гладно 5,6 и со формулата пресметано сваќам дека имам инсулинска. Денес правев и хормони во циклус. Дали некоја членка се разбира околу референтниве вредности на хормониве дали се високи ниски што значат? Благодарам