Кај др.Жаклина Чочороска (гинеколог) мислам дека оди чат пат, може да си се јавите да прашате. Метформинот ви е најбезбедното апче и најистражено. А иначе инсулинска резистенција е нешто што се средува со нискојаглехидратна исхрана доколку не сакате да пиете терапија. Тоа секој доктор првично ќе ви го каже, зошто така е. Не знам зошто од некои пациенти се очекува докторите да направат магично да исчезне инсулинската без самиот пациент да преземе нешто. Иначе инсулин над 6 на гладно е висок, колку и да се референтните. Ама сѐ се средува.
ај вака, до сега ми беа ок циклусите на 16ти почнав со глукофаж 750 и еве веќе 10 дена ми доцни. Дали имате вакво искуство?
Haj, dali e normalno da imam IR a pritoa da nemam nikakov drug problem so reproduktivniot del (hormoni, menstruacija, cisti itd.) bukvalno so toa nemam problem se mi e normalno ali imam IR so glikoza na gladno 5.00 i insulin na gladno 15.8 i HOMA indeks mi e 3.5 Go doznav ova negde noemvri 2025 i do sega imam pojdeno samo na endo no mi dadoa upat za vo centar za dijabet no ne pojdov poradi opravdni semejni prichini, dali mozhe da go skoknam toj del so idenje vo dijabet centar i da pojdam kaj ovie nekolku dokt sho gi spomnuvate i da mi gi napravat istite ispituvanja? P.s sakam da probam za 2 bebe, so prvoto rodeno vo 2022 nemav nikakov problem ni za zabrememuvanje ni so skrien shekjer se beshe super, sega nemam probano seushte za vtoro no slusham dema mozhe da bide problem ali jas kako sho kazhav nemam nikakov problem so reproduktivniot del
Да можно е, инсулинот и хома индексот ти се навистина високи. Ако сакаш на државно да правиш мораш во центар за дијавет или на оддел горе. Ако сакаш на приватно сигурно може исто.